bezár
 

art&design

2023. 10. 14.
Pekingben mutatkozik be az Út - Fajó János és a Pesti Műhely című utazókiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kínai körútja következő állomásaként Pekingben mutatkozik be az Út - Fajó János és a Pesti Műhely című utazókiállítás, amely szombattól látható a Kínai Szépművészeti Múzeumban.

A Kínában január elejéig vándorló kiállítás a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Arts and Culture divíziójának és a Fajó Alapítványnak az együttműködésében valósul meg.

A tárlat anyaga a Pesti Műhely alapító tagjaira koncentrál. Azokra, akik 1971 és 1988 közt szitanyomó tevékenységgel foglalkoztak, és a korszak meghatározó művészeti közösségét alkották.

A Pesti Műhely tagjaitól Bak Imrétől, Fajó Jánostól, Hencze Tamástól, Keserü Ilonától, Mengyán Andrástól és Nádler Istvántól több fontos alkotás is megtalálható a Magyar Nemzeti Bank gyűjteményében. Ezekből válogatott műveket a Kínában bemutatkozó kiállításra Sárvári Zita kurátor, kiegészítve a Fajó Alapítvány saját anyagával és kölcsönzött művekkel.

A jegybank 2020-ban kezdte el kortárs gyűjteménye építését, elsősorban a magyar geometrikus absztrakt és a neoavantgárd irányzat művészeire fókuszálva, akik a hatvanas-hetvenes években együtt haladtak a világ legprogresszívabb irányzataival. A gyűjtemény azóta kiegészült a középgenerációs és a legfiatalabb korosztály munkáival.

A tájékoztató idézi Hamvai Kingát, a gyűjtemény gondozásáért felelős MNB Arts and Culture divízió vezetőjét, aki azt mondta: "hátunk mögött két sikeres kínai tárlattal, izgalommal nézünk a pekingi bemutató elé, hiszen mégiscsak Kína egyik legfontosabb múzeuma fogadja az anyagunkat".

Fotó: MNB Arts and Culture

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Luca Guadagnino: Challengers
irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés