bezár
 

art&design

2023. 10. 14.
Megjelent Tandori Dezső második posztumusz kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"...most már csak néz beszédem" címmel jelent meg Tandori Dezső második posztumusz kötete a Tiszatáj Könyvek sorozatban.

A költő, író 2019-es halála óta immáron második posztumusz könyve a pályazárlatára készülő alkotó világába enged betekintést. Amíg az előző könyv - Felplusztulás, leplusztulás (2021) - az utolsó hónapok felfokozott, alkotással telt időszakát dokumentálta, addig a frissen közreadott "…most már csak néz beszédem" című - szintén Tóth Ákos szerkesztette - munka a művész 2015-ben lezárt, vallomás értékű rajzciklusának bemutatása.

A kétszáznál is több rajzot magába foglaló gyűjtemény Tandori Dezső irodalmi-művészeti arcképcsarnokának is nevezhető, melyben a 2000-es évek elején kidolgozott sajátos "fejrajz"-technikájának segítségével mindenkori kedvenceit, a művészetének "védőszentjeit" ábrázolja. A 19. századi orosz klasszikusok és a 20. századi európai és amerikai irodalom nagyságai azonban nem a portréfestészet hagyományainak megfelelő módon jelennek meg a lapokon, hiszen Tandori Dezső fő ambíciója a felismerhető arckép megrajzolása helyett az adott életmű által kiváltott személyes élmény és emlék rögzítése.

Egységes technikával, A/4-es papíron fekete filccel kivitelezett, expresszív vonalvezetésű, spontán képei egyben gondolkodó és elgondolkodtató, valódi konceptuális művek, hiszen alkotójukról tudható, hogy a 20. század nonfiguratív festészetének kiváló ismerője és elkötelezett híve. A három hosszú fejezetet tartalmazó kötet főszereplője a magányos és tömeges formában ábrázolt arc, mely nemcsak a szerző utolsó évtizedének meghatározó képzete, hanem kultúránk legközönségesebb, mégis mindig megfejtésre váró jelensége.

A könyv függelékeként három utószó olvasható (Tóth Ákos, Fried István és a Zámbó Bianka - Buday Bálint szerzőpáros tollából), melyek eltérő nézőpontokból közelítenek az unikális anyaghoz. A kötet valódi zárlata Tandori Dezsőtől származik: Szellem-rajzolás-írás című kézírásos-rajzos munkája a rajzok készítésének évéből, 2015-ből való, és most először jelenik meg nyomtatásban. Az Annus Gábor által tervezett kötet tipográfiai megoldásaival, vizuális párhuzamaival nemcsak utal Tandori Dezső előző két könyvére - a Felplusztulás, leplusztulás mellett az író 80. születésnapjára kiadott Nincs beszédülés című kötetre -, de felajánlja a trilógiaként való együttolvasás lehetőségét is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés