bezár
 

zene

2023. 10. 20.
Verdi Aidája a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Verdi Aidája a Müpában Giuseppe Verdi Aida című operájának koncertszerű előadását olasz, koreai, brazil és román sztárokkal adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar október 26-án Riccardo Frizza vezényletével Budapesten, a Müpában.

A négyfelvonásos előadás olasz címszereplője Roberta Mantegna - a trevisói Toti Dal Monte és a marseille-i Vincenzo Bellini Énekverseny győztese - lesz, Radames szerepében pedig Alfred Kim koreai tenor látható. A darabban még fellép Victória Pitts brazil mezzoszoprán és Alexandru Agache román bariton is - közölte az együttes csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, már Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok egykori legendás vezetője is fontosnak tartotta, hogy a zenekar programjában teljes operák is szerepeljenek. Ennek a szakmai szemléletnek köszönhetők többek között az emlékezetes Richard Strauss-produkciók, valamint Schönberg Mózes és Áron című művének rekonstrukciója.

Vashegyi György, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója is komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a zenekar és a kórus időnként egy-egy teljes, nagyszabású opera megszólaltatásával lépjen színpadra - emelték ki a közleményben.

Felidézték, hogy Verdi Antonio Ghislanzoni librettójára komponálta az Aidát. Az opera 1871. december 24-én, szenteste, a kairói operaházban hangzott fel először, méghozzá a nagybőgővirtuóz Giovanni Bottesini vezényletével. Mivel ezen a premieren jórészt csak államfők és magas rangú politikusok vehettek részt, Verdi - aki nem is volt ott az egyiptomi előadáson - inkább az 1872 februárjában bemutatott milánói produkciót tekintette műve valódi ősbemutatójának.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés