bezár
 

zene

2023. 10. 23.
Bartók zenéjének továbbélése a Jazzben – előadás
Párniczky András előadása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartók zenéjének továbbélése a Jazzben – előadás December 4-én 18.00-tól a Budapest Music Centerben – írta meg a BMC. Párniczky András előadását zenei betétekkel kíséri.

Párniczky András (gitáros, zeneszerző, tanár) előadása a 2022-ben, a Liszt Ferenc Zeneaművészeti Egyetem Doktori Iskolájában Summa Cum Laude minősítéssel megvédett disszertációs kutatására épül. Ennek témája Bartók Béla zenéjének a jazz műfajra gyakorolt hatása, amelyet a szerző a világon elsőként vizsgált átfogóan. Az előadás röviden összefoglalja a három éves kutatás eredményeit időrendben bemutatva az első Bartók vonatkozású jazz darab megszületésétől egészen napjainkig. Ugyanígy, tematikusan veszi sorra azokat a térségeket, ahol Bartók hatása akár kompozícióin-, akár népzenei kutatásai-, vagy emberi hitvallása által vált példa értékűvé a jazz-zenészek számára. Párniczky András lapunkban már közölt a témában két írást, ezek ide és ide kattintva érhetőek el.

Az előadás kitér azokra az analógiákra, amik fellelhetőek Bartók stílusjegyei és a jazz formanyelve között, és amelyek segítségével könnyebben jelenhetnek meg az „átvételek” – ahogy Bartók nevezi az idegen elemek népzenébe való beleolvadását – új közegükben. Megkülönböztetve jelennek meg azok az önálló kompozíciók, amelyekre Bartók zenéje ihletően hatott; a zeneszerző műveinek feldolgozásai; illetve azok az improvizációk, amelyekben a zeneszerző kompozitorikus megoldásainak hatása fedezhető fel.

Az előadás fontos részét képezik a zenei betétek, amelyekben gitáron – egy looper segítségével – kerülnek bemutatásra azok az új improvizációs lehetőségek, amelyeket a Bartókot jellemző stílusjegyek inspiráltak, és amik új utakat nyitottak a jazzben. Ezek közül több technika jól használható a zenetanítás során is.

A szerző, a kutatást megelőzően alakította meg a Párniczky Quartettet azzal a céllal, hogy a Bartók darabjaiból készített átdolgozásait megszólaltassa (Párniczky Quartet: Bartók electrified. BMC, CD 260, 2018.). Az előadásban szereplő zenei példák egyaránt bemutatják azokat a Bartók által inspirált utakat, amelyek segítségével a jazz-improvizáció keretei eddig bővültek, valamint a a zenekarvezető kvartettjével való közös munkájából leszűrt módszereket.

Az előadás először 2022 novemberében hangzott el a bécsi MDW Zeneakadémián, azóta pedig több meghívást kapott külföldi egyetemekről, amelyek a tervek szerint 2024-ben kerülnek majd megtartásra angol nyelven. Budapesten, magyarul csak ezen az alkalmon lesz hallható.

További információ a BMC honlapján.

Fotó: BMC, Csendes Kriszta

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés