bezár
 

zene

2023. 11. 03.
Ismét magyar művész a Rising Stars legjobbjai között
Pusker Júlia hegedűművész a Müpa Jelöltje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pusker Júlia hegedűművész az első magyar művész hat év után, akinek sikerül bekerülnie a Rising Stars nevű európai tehetségkutató legjobbjai közé. A legkiemelkedőbb előadó-művészeti intézményeket tömörítő Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) kezdeményezésére idén is öt tehetséges zenész mutatkozik be november 10. és 12. között a Müpában.

Az ECHO nemcsak a jövő csillagainak felkutatásában vállal szerepet, de felfedezésük után sem engedi el a művészek kezét: a Rising Stars sorozat 1995 óta Európa legígéretesebb fiatal zenészeit mutatja be a kontinens patinás koncerttermeiben, így minél szélesebb körben megismerheti őket a közönség.

A Rising Stars fellépéssorozatot korosztályának egyik legsokoldalúbb gitárosa, Sean Shibe nyitja meg a Müpában. A harmincegy éves gitáros repertoárjában egyaránt fellelhető a múlt muzsikája és korunk zenei világa: a koncerten többek között Manuel de Falla Debussy-darabja, valamint a brit Thomas Ades Forgotten Dances című műve is hallható lesz - tájékoztatta a Müpa az MTI-t. 

A skót gitárost az Elbphilharmonie Hamburg és a Kölner Philharmonie közös jelöltje, Mathis Kaspar Stier fagottművész követi, aki egyforma lelkesedéssel fordul a szólistafeladatok, a kamaramuzsika és a zenekari játék felé. Julius Schepansky harmónikással közös budapesti fellépésén Böddecker és Bach művei a barokk kort képviselik, míg a kortárs bemutató szerzője az izlandi María Huld Markan Sigfúsdóttir lesz - olvasható a közleményben.

Hat év után ismét beválogattak egy magyar művészt a fiatal feltörekvők közé, így Pusker Júlia sokoldalú tehetségét nemcsak Budapesten, hanem Európa-szerte megismerheti a közönség.

A Müpa jelöltje a budapesti Zeneakadémián, majd a londoni Royal Academy of Music falai közt végezte tanulmányait, majd 2021-ig a Queen Elisabeth Music Chapel rezidens művészeként képezte tovább magát Brüsszelben.

A hazai közönség nemcsak kíséret nélküli hegedűjátékát élvezheti a Müpában, de ukrán partnerével, Kristia Hudzij zongoraművésszel is fellép - emelik ki a közleményben.

Az utolsó napot a BOZAR - Centre for Fine Arts Brussels jelöltje, a Sonoro Quartet indítja. A belga vonósnégyes országának egyik legaktívabb formációja, amely 2021-ben a budapesti Bartók Világversenyen is óriási sikert aratott. A Müpába két kvartettklasszikussal érkeznek: Mozart Adagio és fúga című művét Bartók V. vonósnégyese követi, kortárs bemutatóként pedig honfitársuk, Annelies van Parys erre az alkalomra megrendelt kompozícióját hallhatja a közönség

Az eseménysorozatot Sebastian Heindl összművészeti produkciója zárja. A Konzerthaus Dortmund, a Kölner Philharmonie és a Festspielhaus Baden-Baden közös jelöltje az első olyan fiatal művész, aki orgonán mutatja be tehetségét a Rising Starsban. A koncerten Moritz Eggert Orck című művének előadása után Heindl orgonaimprovizációs kísérete lesz hallható.

Bővebb információk az eseményről, valamint a kép forrása a Müpa weboldalán

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés