bezár
 

zene

2023. 11. 17.
A hétvégén Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hétvégén rendezik a Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) programsorozat keretében a második Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyt Budapesten.

Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntő beszédében kiemelte, hogy a Fesztivál Akadémia Budapestet alapító művészházaspár, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek időt és fáradságot nem kímélve működtetik a rendezvénysorozatot.

Kokas Katalin hegedűművész elmondta, hogy a FAB éves programsorozata komplexen fejleszti a magyar zenei kultúrát, és vonja be azt a nemzetközi vérkeringésbe; az eseménysorozat a II. Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversennyel veszi kezdetét a hétvégén. A megmérettetésen 4 korcsoportban, kilenc országból érkezett, összesen 35 tehetséges versenyző vesz részt a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola dísztermében.

Kokas Katalin kiemelte, a FAB rendszerében három nemzetközi tehetségkutató verseny épül szervesen egymásra, hogy egyre több fiatal tehetség mérettethesse meg magát nemzetközi versenyeken.

A 2024. április 12-én kezdődő Halász Ferenc Országos Tehetségkutató a legkisebbeknek szól, akár már 6 éves kortól, míg a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűverseny kilenc közép-kelet-európai ország versenye 22 éves korig, döntősei pedig automatikusan meghívást kapnak a 2024. július 4. és 14. megrendezendő Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre, amely az egész világra kiterjedő, 10 ezer euró összdíjazású verseny.

A Hubay-hegedűverseny fordulói nyilvánosan látogathatók, amelyre a Magyarországgal szomszédos országokból, valamint a visegrádi négyek országaiból jelentkezhettek a fiatalok. A nemzetközi hegedűverseny zsűrijének elnöke Maxim Riszanov brácsaművész és karmester, a zsűri tagjai Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritusa, Bartlomiej Telewiak Lengyelországból, Jozef Kopelman Szlovákiából, Maria Spengler-Markovic Szerbiából, Ziga Brank Szlovéniából, Goran Koncar Horvátországból, Frantisek Novotny Csehországból, Vlad Raceu Romániából, valamint Anke Schittenhelm Ausztriából.

A FAB-ot kilenc éve hívta életre Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész. A FAB keretében a világ legjelentősebb komolyzenei sztárjai érkeznek Budapestre évről-évre, és lépnek fel a főváros legszebb helyszínein egyszeri és egyedi formációkban, valamint foglalkoznak a kurzusokon résztvevő diákokkal is. A FAB rendkívüli szakmai minőségét mutatja, hogy a nemzetközi szakma a világ legjelentősebb zenei eseményei között jegyzi.

A FAB 2023-2024-es eseménysorozatának fővédnöke Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Dunamelléki egyházkerületének püspöke.

A FAB keretében 2022 óta 450 diák kapott egyéni órát Magyarország vezető művészeitől és pedagógusaitól, 257 tanár vett részt akkreditált továbbképzésben.

A programsorozat keretében idén először rendezik meg a Winterfestet 2024. február 2. és 4. között Lillafüreden; a minifesztiválon 25 művész lép fel a Palotaszállóban. A FAB Summerfest július 14-i nyitónapjára a Kolozsvári Állami Magyar Színház produkciója, az Ifjú Barbárok érkezik a Magyar Zene Házába, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. A fesztivál folyamán a Bartók vonósnégyeseiről szóló Kurtág-kurzus 12. részére is várják a résztvevőket.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés