bezár
 

zene

2024. 01. 18.
Könnyűzenei alapképzés indul a Miskolci Egyetemen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könnyűzenei alapképzés indul a Miskolci Egyetemen Kortárs könnyűzenei alapképzés indul szeptemberben a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem együttműködésében.

"A hároméves képzés egyik célja, hogy végre diplomás zenészek taníthassanak könnyűzenét általános iskolákban, illetve a legtehetségesebb zenészeket a lehető legnagyobb eszköztárral segítsük az előrejutásban".

Demeter Szilárd felidézte, hogy 2020-ban nyújtotta be a Magyar Könnyűzenei Stratégiát, és annak kapcsán már elkezdődött a majdani egyetemi alapképzés tervezése Póka Egonnal, a Kőbányai Zenei Stúdió vezetőjével. Póka Egon 2021-ben bekövetkezett halála után erkölcsi kötelességének is érezte, hogy az álom valóra váljon.

"A mi elsődleges kultúránk ma már az, amit popkultúrának hívunk. A kilencvenes évekig Magyarországon ennek kialakult egy sajátos karaktere. A Póka Egon Művészeti Akadémia a hazai könnyűzenei piramis teteje lesz".

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora arról beszélt, hogy az oktatók között az intézmény Bartók Béla Zeneművészeti Karának tanárai mellett a magyar könnyűzenei élet legkiválóbb szereplői lesznek ott. A képzés helyszíne a Hajógyári-szigeten lesz.

"2017-2018 táján fogalmazódott meg a gondolat, hogy Magyarországon szükség lenne könnyűzenei egyetemi képzésre, hiszen az e terület felé orientálódó fiataloknak erre jelenleg csak a Zeneakadémia jazz tanszakán van lehetőségük valamilyen módon. A könnyűzenei képzés 2019-ben került be a szakjegyzékbe, kidolgoztuk a hároméves alapszak mintatanrendjét és benyújtottuk az akkreditációját. Célunk, hogy az alapszakot idővel egy mesterszakos képzéssel fejeljük meg".

Szakadáti-Póka Vanessza, a Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási igazgatója, Póka Egon lánya arról szólt, hogy a nyolc szakirány számára több mint 3500 oldalas akkreditációs anyagot állítottak össze, ennek kidolgozásában a hazai könnyűzenei élet rengeteg szakembere vett részt.

A Miskolci Egyetemen a Bartók Béla Zeneművészeti Kar kortárs könnyűzene alapképzési szakának szakfelelőse Tátrai Tibor Kossuth-díjas gitáros, zeneszerző lesz.

"A könnyűzene iránya magától megy, a mi dolgunk, hogy fegyvert adjunk a kezébe" Tátrai Tibor szerint.

A Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) és a Miskolci Egyetem (ME) szeptemberben induló közös kortárs könnyűzene alapképzésére február 15-ig lehet jelentkezni az ének, basszusgitár, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és billentyűs hangszerek szakirányok iránt érdeklődőknek.

Az iskola oktatói között olyan elismert és népszerű alkotók kapnak helyet, mint Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel és Borlai Gergő, Szebényi Dániel és Veres Mónika.

A PEMA célkitűzései között szerepel a magyar művészeti produkciók létrehozásának támogatása is, az alapoktól egészen a kész produkciók népszerűsítéséhez nyújtott segítségig. A Petőfi Kulturális Ügynökség a Hajógyári-szigeti képzési központ keretében fogja megvalósítani tehetséggondozásra fókuszáló oktatási programját, és zeneművészbázist (alumni klubot) hoz létre, amely folyamatos lehetőséget biztosít a továbbképzéseken, kurzusokon és szakmai találkozókon való részvételre. Az intézmény új kulturális és rendezvénytér, valamint összművészeti alkotóműhely számára is helyet biztosít.

A szerdai sajtóeseményen ott volt mások mellett Kovács Kati, Ferenczi György és Keresztes Ildikó is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés