bezár
 

art&design

2024. 01. 26.
Újra kínai tematikájú kiállítások láthatók a szegedi Móra-múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A téli szünetet követően szombattól ismét kínai tematikájú kiállítások láthatók a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Hegedűs Anita közölte, a csaknem 62 ezer látogatót vonzó, az Han-dinasztia korát felidéző ókori Kína-kiállítás január 7-én bezárta kapuit, azonban a tárlat egyik egysége, az agyagkatonákat bemutató kiállítási rész még Szegeden marad.

Az anyag- és mérethű katonaszobrok egészen tavaszig láthatóak lesznek a múzeumban, így lehetősége van azoknak is megnézni a különleges tárgyakat, akik tavaly nem jutottak el a kiállításra.

Nem az agyagkatonák lesznek azonban az egyetlen kínai témájú tárgyak a Móra-múzeumban: szombattól látható a Csen Lukács - A kínai keresztény festészet iskolateremtője című tárlat.

Csen Jüandu kínai festőművész keresztény motívumokat épített be munkáiba, a klasszikus kínai ábrázolások közé, ezzel létrehozva egy teljesen új, egyedi festészeti iskolát. Megkeresztelkedése után Csen Lukács néven vált ismertté: a világszerte újításnak számító ábrázolásain klasszikus bibliai témákat jelenített meg.

A múzeumban összesen tíz Csen Lukács-alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. A kiállítás különlegessége, hogy olyan festményeket is bemutatnak, melyeket eddig eltűntnek véltek a kutatók és csak a korabeli sajtóban megjelent reprodukciójuk szerepelt egy-egy művészeti adatbázisban. Az alkotások a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány gyűjteményének részei, melyeket az Alsóvárosi Ferences Rendház és Kolostor őriz.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés