bezár
 

zene

2024. 02. 01.
Mit rejt a Cziffra-dosszié? címmel időszaki kiállítás nyílik az ÁBTL-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mit rejt a Cziffra-dosszié? - Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság címmel időszaki kiállítás nyílik február 14-én az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának (ÁBTL) épületében: a tárlaton az állambiztonság működéséről szóló előadásokkal, majd Farkas Gábor zongoraművész szólóestjével várják az érdeklődőket.

A Cziffra Fesztivál és az ÁBTL közös eseményeként megvalósuló tárlat számos, eddig nem publikált dokumentumon és forráson keresztül, elsősorban levéltári iratok, fényképek felhasználásával mutatja be Cziffra György magyar származású zongoraművész életének egyes rejtett mozzanatait, összefüggéseit, egyben megvilágítja a mai ember számára az 1950-es évek állambiztonságának működését - olvasható a Cziffra György Fesztivál MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Cziffra György 1950-ben feleségével és fiával megpróbálta elhagyni Magyarországot - sikertelenül. Feleségét és őt több éves börtönbüntetésre, majd kényszemunkára ítélték, fiát pedig nevelőintézetbe adták. Így találkozott egymással Cziffra és a magyar állambiztonság, a vonatkozó dosszié pedig megtalálható az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának iratai között - idézik fel a közleményben.

A kiállítást neves művészek, a korszakot jól ismerő történészek részvételével megrendezendő beszélgetések, előadások teszik még színesebbé, valamint a megnyitót követően 19 órától Farkas Gábor Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szólóestje lesz hallható az Eötvös10 Színháztermében.

A tárlat szeptember 14-éig látogatható. A kiállításmegnyitón a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További részletek az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának weboldalán olvashatók.

Grafika: a Cziffra György Fesztivál weboldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés