bezár
 

art&design

2024. 02. 05.
Szabadegyetemi előadások a Magyar Képzőművészeti Egyetemen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) a tavaszi félévre is meghirdeti népszerű szabadegyetemi kurzusait; februárban két előadás-sorozat indul, egy szakrális művészettel foglalkozó, valamint egy kortárs művészeti szabadegyetem – értesítette az intézmény a prae.hu művészeti portált.

Az MKE február 22-én a korábbi években tartott közkedvelt előadás-sorozat folytatásaként indítja új kurzusát, amely a szakrális művészet európai hagyományaira koncentrál művészettörténeti, képzőművészeti megközelítésben.

Az előadások során a kora középkortól a jelen korig az egyházi művészettel kapcsolatos műfajokat, műtárgytípusokat és jellemző témákat mutatják be műtárgycentrikusan, sok példával és analógiák segítségével. A kurzuson hangsúllyal esik szó a keresztény ikonográfiáról az európai művészetben, annak ábrázolási hagyományairól. Górcső alá veszik a 20. századi és a kortárs szakrális művészet néhány kiemelkedő képviselőjét és munkáit is.

Azt írták, az előadás-sorozatot mindenkinek ajánlják, aki szeretné jobban megismerni az európai művészettörténetet. Az előadók úgy építik fel a képzést, hogy a téma iránti kezdő érdeklődők éppúgy tudást meríthessenek, mint egyházi személyek, papok, lelkészek, hittudományi felsőoktatási intézmények, valamint az egyházi iskolák jelenlegi és volt hallgatói, illetve tanárai; hitoktatók és lelkipásztori munkatársak.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem egy évtizede tart olyan szabadegyetemi kurzusokat, amelyek a kortárs művészet aktuális jelenségeit, legfontosabb alkotóit, tendenciáit és irányzatait mutatják be. Ebbe a sorba illeszkedik A posztmoderntől a poszthumánig - Trendek és tendenciák a kortárs képzőművészetben című, február 28-án kezdődő tanfolyam.

Az előadók - Albert Ádám, Fülöp Tímea, Györffy László, Huth Júliusz, Klima Gábor, Lázár Eszter, Mélyi József, Sturcz János, Szabó Attila, Tayler Patrick - ezúttal a hazai és a nemzetközi képzőművészetben lezajlott jelentősebb fordulatokra, paradigmaváltásokra, valamint a kortárs művészetet ért legújabb kori kihívások értelmezésére helyezik a hangsúlyt.

Az MKE tíz-tíz előadásból álló művészeti szabadegyetemi kurzusai térítés ellenében vehetők igénybe, sorozatonként 75 ezer forintért. A szemeszter végén az egyetem oklevelet és kreditigazolást ad az elvégzett képzésekről; a tanfolyam pedagógusoknak 2 kredites továbbképzésnek minősül.

A jelentkezés részletei az MKE hivatalos honlapján (www.mke.hu) találhatók meg.

Kép: Kósa János: Hackerek II., 2000

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés