bezár
 

art&design

2024. 02. 06.
Hantai- és Reigl-festmény, Kossuth-étkészlet az idei Art and Antique vásáron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hantai- és Reigl-festmény, Kossuth-étkészlet az idei Art and Antique vásáron Negyven galéria több ezer alkotással, köztük Hantai Simon és Reigl Judit egy-egy festményével, valamint Kossuth Ferenc ezüst étkészletével várja az Art and Antique kiállítás és vásár a látogatókat február 29. és március 3. között Budapesten, a Bálnában.

Az Art and Antique idén is szervez online jótékonysági árverést, ebben az évben az Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány javára gyűjtenek - olvasható a szervezők MTI-nek elküldött hétfői közleményében.

Mint írják, a klasszikus és kortárs képzőművészeti eseményen a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria állítja ki Reigl Judit 1955-ben készült, Fekete Robbanás című alkotását, amely művészettörténeti és műgyűjtői szempontból is kiemelkedően érdekes. A magyar kortárs festészet nemzetközi szinten is elismert alakjának ez a festménye az életmű egyik legfontosabb korszakában született. Párdarabjai a New York-i Metropolitan múzeum, Guggenheim és Modern Művészeti Múzeum (MoMA), valamint a párizsi Pompidou központ gyűjteményét gazdagítják.

Az Initio Arts & Design a leghíresebb magyar absztrakt festő, Hantai Simon egyik festményével érkezik a magyar műtárgypiac éves seregszemléjére. A mintegy 100 millió forintot érő, 1971-es alkotás több mint 50 év után került elő egy franciaországi magángyűjteményből - emelik ki a közleményben. Hantai Simon eddigi rekordja 1,4 milliárd forint volt, amit egy külföldi aukción fizettek ki egyik művéért, festményei nemrég a párizsi Louis Vuitton alapítvány kiállításán, valamint a világhírű Gagosian Galériában Rómában, Budapesten pedig a Műcsarnok Reigl Judit-kiállításán, valamint a HAB csoportos kiállításán voltak láthatók - teszik hozzá.

A Nemes Galéria többek között Batthyány Gyula életművének egyik legjelentősebb alkotását, a Vihar a lóversenyen című festményt hozza el a vásárra. A kép közel 100 évig lappangott, és egyike Batthyány legmodernebb, az art deco jegyeit magán viselő műveinek. A festmény korábban egy amerikai olajmágnás tulajdonában volt.

A festmények mellett bútorokat, szobrokat, antik könyveket, ékszereket és szőnyegeket is láthat a közönség.

A Nudelman Numismatica standján Keserü Ilona két szőttese is látható lesz, amelyek az 1979-ben készült, Megyünk Szentendrére című alkotás alapján születtek. Emellett itt állítják ki a Kossuth-család címerével díszített, 12 személyes étkészletet. A közlemény szerint az eredeti, szarvasbőrrel bevont, négyfiókos fadobozban őrzött 230 darabos ezüst étkészlet Kossuth Ferenc (1841-1914) egykori kereskedelemügyi miniszter tulajdonában lehetett, az értéke pedig 16,5 millió forint.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel
Egy pozitív példa: Cered

Más művészeti ágakról

irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés