bezár
 

art&design

2024. 02. 16.
Fischer Ernő és Vinkler László alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fischer Ernő és Vinkler László alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden A szegedi egyetem rajztanszékének két egykori vezetője, Fischer Ernő és Vinkler László festő- és grafikusművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Szegeden csütörtökön.

Váraljai Anna művészettörténész a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz-művészettörténeti tanszékén négy hétig látható tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, Fischer Ernő és Vinkler László karizmatikus tanáregyéniségek voltak, de emellett összekapcsolja őket az is, hogy mindketten "életvitelszerűen rajzoltak".

Munkásságukban megfigyelhető hasonlóság a felfelé törekvés motívuma, amely Fischer Ernő képein toronyként, katedrálisként vagy vitorla formájában ölt testet, Vinkler Lászlónál pedig görög oszlopként jelenik meg - mondta a kurátor.

A tárlat - amely keresztmetszetet ad a két művész valamennyi alkotói korszakáról - anyagainak többsége a Móra Ferenc Múzeumból érkezett, láthatók egyetemi tulajdonú képek is, de a festmények és grafikák egy részét magángyűjtők kölcsönözték a kiállításra - közölte a szakember.

Vinkler László 1912-ben született Szabadkán, de már a húszas évektől Szegeden élt és alkotott, s a térség képzőművészetének meghatározó alakjává vált. Szakmai sikereit pályája kezdetén bravúros portréművészetével vívta ki, e műfaj szeretete egész munkásságát végigkísérte. Ő szervezte meg 1947-ben a szegedi tanárképző főiskola rajz- és művészettörténet tanszékét, melyet tíz évig irányított, ám ekkor politikai okokból megfosztották vezetői posztjától. Festői pályája pedagógusi munkája mellett is töretlenül folytatódott, majd 1974-75-ben újra a tanszék vezetője lett.

Váraljai Anna kifejtette, Vinkler László munkásságát a stiláris sokszínűség jellemzi, amely kísérletezőkedve és bátorsága mellett feltehetően oktatói munkájának is köszönhető. A kortárs amerikai irányzatokra szinte azonnal reflektált munkáiban, egy olyan időszakban mutatta meg tanítványainak az újszerű felületi megoldásokat, amikor azok mintái elérhetetlenek voltak Magyarországon.

Fischer Ernő 1914-ben született Losoncon, művészeti tanulmányait Prágában, majd Budapesten folytatta. Ő hozta létre 1953-ban a Tokaji Művésztelepet, melyet éveken át vezetett. Szegeden 1959-től tanított, 1964-től tíz éven vezette a rajztanszéket. Nem csupán pedagógus volt, saját szakmai pályáját is a folyamatos tanulás jellemezte, s sokszor készített közös alkotásokat tanítványaival. Bár csaknem 50 évesen rendezte első saját kiállítását, hamar rátalált sajátságos tematikai és stiláris karakterére. Kezdettől fogva a mitológiai, bibliai eszmekör foglalkoztatta, nem is szólva a tájképi, tengeri víziókról, egyben a cirkuszt idéző látomásokról. Szuromi Pál művészettörténész szavai szerint "a lírai absztrakt festészet egyik legkiválóbb hazai képviselője" volt.

A tárlat megnyitója alkalmából a tanszék földszinti galériáját Vinkler Lászlóról nevezték el; az emeleti galéria már 2003 óta Fischer Ernő nevét viseli.

 

Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés