bezár
 

zene

2024. 02. 18.
Szegeden tartják a Krisztus oratórium ősbemutatóját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szegeden tartják a Krisztus oratórium ősbemutatóját A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál záróeseményeként, május 26-án Szegeden tartják Lorenzo Perosi - Davide-Kristof Ács Krisztus oratóriumának ősbemutatóját - tájékoztatta a szervező Filharmónia Magyarország az MTI-t.

Lorenzo Perosi olasz pap igen termékeny zeneszerzőként számos misét és oratóriumot komponált. A Krisztus életét hűségesen követő hét, teljes estét betöltő, összesen 13 órás zenei anyagából, Davide-Kristof Acs feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében egy előadható, 75-80 percnyi, új mű jött létre, amelyben Perosi-oratórium megragadó pillanatai új formát találtak.

Megváltás elbeszélése három jelenetben és hét képben megfogalmazva nem időrendben történik, hanem Krisztus a keresztút alatt és a keresztre feszítés óráiban emlékezik vissza emberi léte legjelentősebb személyeire és eseményeire, maga előtt látva, újraélve azokat. A zenei anyagot Ács János lektorálta.

A zeneszerző születésének 150. évfordulójának tiszteletére készült feldolgozást nem Olaszországban, hanem Szegeden, a székesegyházban mutatják be először. A darabot Rátóti Zoltán rendezi és narrátorként is őt hallhatja majd a közönség. Krisztus szerepét Molnár Levente énekli, Mária Magdolnáét Kolonits Klára, Szűz Máriáét Kriszta Kinga, Gábriel arkangyalét Szemere Zita alakítja, az első történész szerepében Antoni Norbertet, a II. történészében Kovács Gábort hallhatják majd.

Az ősbemutatón közreműködő Szegedi Szimfonikus Zenekart és a Vaszy Viktor Kórust Ács János dirigálja.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés