bezár
 

art&design

2024. 02. 20.
Kiállítás a termelékenység hajszája kapcsán
A K11 Laborban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február 27-én 18 órakor nyílik a K11 Laborban Vigh Violetta MUNKA/VERSENY című egyéni kiállítása, amely a termelékenység hajszájának nyelvi és vizuális leképezéseivel foglalkozik – értesítette a prae.hu művészeti portált Viski Noémi.

„Hurai Mihály az örök fregoli. Mindig odateszik, ahol a legnagyobb szükség van rá. [...] Ez az ember képtelen rosszul dolgozni.”

- Ruházati Munkás, 1968, 12. évfolyam 2. Szám

Vigh Violetta, a MOME Média design MA végzős hallgatója egyéni kiállításában a termelékenység hajszájának nyelvi és vizuális leképezéseit vizsgálja. Fő inspirációs forrásai a magyar szocialista ruhagyári dolgozók munkakörülményeiről szóló korabeli sajtóanyagok, amelyek egy eredménytáblákkal, százalékokkal, fegyelmezett testekkel és versengéssel teli világot tárnak elénk.

A szocializmus gazdaságpolitikájában kiemelkedő jelentőségűek voltak a munkaversenyek, amelyek során a dolgozók rendszerint irreális, a gyakorlatban megvalósíthatatlan célokat kitűzve törekedtek a teljesítmény növelésére, a központilag megállapított norma több száz vagy ezer százalékkal való túlszárnyalására. A sztahanovista mozgalom után ma a korlátlan haladás és a „bármi lehetséges” elve diktálja a tempót és generálja a versenyhelyzeteket. Mennyire játszik központi szerepet a verseny életünkben és hogyan alakítja identitásunkat? Hol a határvonal egészséges és egészségtelen versengés között? Milyen párhuzamok fedezhetők fel munka és versenysport között? Létezik-e egyáltalán egyéni teljesítmény?

A MUNKA/VERSENY című kiállításon a vizsgált korszak szófordulatai, képanyagai és szimbólumai alakulnak át a kortárs teljesítményelvű társadalom abszurd metaforáivá installációk és videómunkák formájában.

Megnyitó: 2024. február 27. 18:00
A kiállítást megnyitja: K. Horváth Zsolt, társadalomtörténész, egyetemi docens, METU Művészeti Kar
A kiállítás megtekinthető: 2024. 02. 28. – 03. 21.
Helyszín: K11 LABOR (1075 Budapest, Király u. 11.)

Kurátor: VISKI Noémi
Kurátorasszisztens: BÁLINT Júlia
Külön köszönet: CSEH Dániel, ERHARDT Miklós, HALÁK László, PÁLFALUSI Attila,
TASNÁDI József

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés