bezár
 

zene

2024. 02. 24.
Ferruccio Furlanetto olasz basszista a Sztárestek zongorával-sorozatban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ferruccio Furlanetto olasz basszista a Sztárestek zongorával-sorozatban A pályafutásának 50. évét ünneplő Ferruccio Furlanetto olasz basszista fellépésével folytatódik a Sztárestek zongorával-sorozat vasárnap a Magyar Állami Operaházban.

Ferruccio Furlanetto Mozart-, Massenet-, Muszorgszkij- és Verdi-operarészletekkel, valamint Brahms- és Rahmanyinov-dalokkal várja a közönséget. Az olasz énekes partnere Natalja Szidorenko zongoraművész lesz - közölte a dalszínház pénteken az MTI-vel.

Az esten elhangzik többek között Sarastro (A varázsfuvola), Figaro (Figaro házassága), Leporello (Don Giovanni), Borisz Godunov és II. Fülöp király (Don Carlos) egy-egy népszerű áriája, Massenet Don Quijotéjének híres részlete, Brahms Négy komoly ének és Muszorgszkij A halál dalai és táncai című ciklusai, valamint Rahmanyinov A titkos éj csöndjében és Tavaszi vizek című versfeldolgozásai.

Ferruccio Furlanetto pályája ötven éve, 1974-ben indult Olaszországban. Szélesebb körben a milánói Scala 1979-es, Claudio Abbado által vezényelt Macbeth-előadása tette őt ismertté. A következő évadban a New York-i Metropolitanban is fellépett, amelynek a San Diegó-i Operaház mellett rendszeres vendége maradt az Egyesült Államokban.

Az 1980-as évektől kezdve Európa minden rangos operaházában és komolyzenei fesztiválján bemutatkozott, visszatérő művésze volt többek közt a Bécsi Állami Operaháznak, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, a londoni Királyi Operának, a Párizsi Operának és a moszkvai Bolsoj Színháznak. A korszak legnagyobb karmestereivel dolgozott, Herbert von Karajantól kezdve Solti Györgyön, Leonard Bernsteinen és Ricardo Mutin át Daniel Barenboimig és Lorin Maazelig. A magyar operaházi közönség először 2010-ben láthatta őt II. Fülöp megformálójaként.

A Sztárestek zongorával dal- és áriaesten partnere az öt évvel korábbi alkalomhoz hasonlóan Natalia Sidorenko zongoraművész lesz. A többszörösen díjazott előadó a Moszkvai Állami Filharmonikus Zenekar szólistája, aki egyebek mellett a bécsi Staatsoper és a Musikverein, a moszkvai Csajkovszkij Koncertterem és a Malmői Opera rendszeres közreműködője, Furlanetto és több nemzetközi hírű operaénekes áriaestjeinek állandó kísérője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés