bezár
 

art&design

2024. 04. 16.
Tovább bővült Békéscsaba Munkácsy-gyűjteménye
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tovább bővült Békéscsaba Munkácsy-gyűjteménye Két korabeli kiállítási ismertető füzettel bővült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum jelenleg 591 darabos Munkácsy-gyűjteménye, amely a legnagyobb a világon - hangzott el hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

 Bácsmegi Gábor igazgató elmondta, a New Jersey-i Montclaire History Centre munkatársa kereste meg először az egyik szegedi múzeumot tavaly azzal, hogy elküldene nekik két eredeti, Munkácsy Mihályhoz köthető dokumentumot; a szegedi kolléga irányította hozzájuk az amerikai intézetet.

Emlékeztett arra, hogy tavaly relatív sok Munkácsy-relikviát tudtak beszerezni, a két, Amerikából decemberben érkezett kiadvánnyal együtt 591-re nőtt a múzeum gyűjteménye. Idén az a cél, hogy elérjék a 600-at - árulta el.

A két angol nyelvű ismertető füzetet Gyarmati Gabriella művészettörténész mutatta be. Elmondta, hogy az egyiket 1886-ban, a másikat egy évvel később, Párizsban készíttette Charles Sedelmeyer, a festő műkereskedője két amerikai kiállításhoz.

A tárlatokhoz gyakran többféle kiadványt készítettek, nagy katalógusokat és kisebb, olcsóbb ismertető füzeteket is, a két új relikvia valószínűleg ilyen, "a tömegigényeket kielégítő" kiadvány volt. Arról nincs információ, hogy hány példányban adták ki őket - jegyezte meg.

Az első a Krisztus Pilátus előtt című festményhez kapcsolódott, ebben hosszú életrajz is olvasható Munkácsyról, megemlítik benne Reök Istvánt, Szamossy Eleket és a gyulai éveket is, majd írnak az alkotás mellett a Siralomház és a Milton című művekről, amelyek ekkor már az Egyesült Államokban voltak, valamint a népi életképekről.

A második a Krisztus a Kálvárián címet viseli, ezt a művet napjainkban Golgotaként emlegetjük. Ebben már nincsenek életrajzi adatok, viszont közli a kép készítésének történetét és korabeli kritikákat is. Gyarmati Gabriella kiemelte, hogy a kritikákból még a szakma és a tudományos világ sem tudott idézni, így az igazi kuriózumnak számít.

A művészettörténész felidézte, hogy az 1886-os kiállításon részt vett maga Munkácsy Mihály is. Párizsból indult hajóval, november 15-én érkezett meg, két nappal később nyílt meg a kiállítás, amelyet hasonló siker fogadott, mint amit a géniusz Európában már megszokott. November 18-án a tárlatról cikk jelent meg a New York Times-ban, amelynek másolatát szintén megkapták az amerikai központtól - tette hozzá Gyarmati Gabriella.

November 23-án díszebédet adtak Munkácsynak, amelyen a magyar származású Pulitzer József mondott köszöntőt. A laptulajdonos másnap saját lapjában, a Worldben magyarul köszöntötte a festőt. Az 1887. január 1-ig tartó amerikai tartózkodása során Munkácsyt a New York-i magyar egylet tiszteletbeli tagjává fogadták, és találkozott az amerikai elnökkel, Grover Clevelanddel is.

Azt is lehet tudni, hogy a kiállítással Sedelmeyer új piacot próbált teremteni a festőnek, akitől lehetett portrékat is rendelni. Nagyjából 15 portrét festett meg az ott tartózkodása alatt, és többekről vitt magával fotót, amelyek alapján vélhetően Párizsban készítette el a festményeket, így például Pulitzer József feleségéét is - mondta a művészettörténész.

Gyarmati Gabriella emlékeztetett arra, hogy végül mindkét festményt, amelyekhez a füzetek készültek, egy amerikai üzletember, John Wanamaker áruháztulajdonos vette meg.

Varga Tamás alpolgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: a Munkácsy Mihály Múzeum relikviagyűjteményében olyan tárgyi és írásos dokumentáció gyűlt össze, amely nemzetközi szinten is egyedülálló.

Kiemelte, hogy a Munkácsy 180 emlékév minden héten tartogat valamit: múlt héten az 1865-ben készített Búsuló betyár című festmény érkezett meg a a debreceni Déry Múzeumból a Munkácsy Emlékházba, ahol július elejéig tekinthető meg.

Kép forrása: a Munkácsy Mihály Múzeum Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés