bezár
 

irodalom

2024. 05. 23.
Alkotóházat hoznak létre Esterházy Péter író egykori otthonából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Alkotóházat hoznak létre Esterházy Péter író egykori otthonából Alkotóházként működik a jövőben Esterházy Péter író egykori otthona, amelyet a III. kerületi önkormányzat vásárol meg - jelentette be Kiss László, a kerület polgármestere szerdán Budapesten.

"Ennek az épületnek csodálatos miliője van, ennek az épületnek önálló léte van, és mi őszintén reméljük azt, hogy ez a lét az alkotásokban is tetten érhető lesz" - mondta Kiss László a rómaifürdői ház kertjében tartott sajtótájékoztatón. Az épületet emlékház mellett alkotóházzá alakítják át, ahol magyar és nemzetközi írók is dolgozhatnak.

prae.hu

Tervük úgy válik valóra, hogy Dragomán György író és a kerület díszpolgára, Vámos Miklós író elhatározásával létrejön egy alapítvány, amely biztosítja a szakmai hátteret az emlékház működéséhez. Terveik szerint az önkormányzat megvásárolja az Emőd utcai ingatlant, és az alapítvánnyal közösen működteti benne az alkotóházat.

Esterházy Marcell, a család képviseletében elmondta: régi vágyuk, hogy az épületből, ahol több mint 40 évig alkotott és élt családjával édesapja, alkotóház váljon, és egy nagyobb közösségnek tegyen szolgálatot. Tervük az volt, hogy korábbi otthonuk ne csupán múzeum, hanem továbbra is aktív, alkotómunkával teli hely legyen. Szeretnék, ha nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is érkeznének alkotók, nemcsak írók, költők, hanem fordítók, kutatók is dolgoznának ott.

Dragomán György író elmondta: két barátjával, Vámos Miklós és Daniel Kehlmann íróval közösen határozták el, hogy megpróbálnak tenni azért, hogy ebben a házban az alkotás folyamata ne érjen véget, ezért alapítványt hoznak létre, amely bejegyzés alatt áll. Felidézte: amikor felvetődött egy olyan alkotóház létrehozásának ötlete, ahol tovább él Esterházy Péter öröksége, azt érezte, az író iránti szeretet olyan sokakat mozgósít, hogy megvalósulhat ez az álom.

Kép forrása: obuda.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

A Gyász, hagyaték és túlélet József Attilánál alcímet viselő könyv a Kortárs Kiadó gondozásában látott napvilágot

Más művészeti ágakról

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés