bezár
 

irodalom

2024. 05. 24.
Mohácsi Balázs és Puskás Panni kapja a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat
2024-ben U40
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mohácsi Balázs és Puskás Panni nyerte az idén negyedik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot, értesítette a Mastercard a prae.hu művészeti portált. A Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra idén 63 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete.

Mohácsi Balázs szabálytalan, hibrid műfajú Újabb narancsok gurulnak el című kötetével pályázott, amelyben az élet, halál, költészet, család, írás témáiról beszél. A kézirat jelenleg mintegy 40 verset, illetve változatos témájú prózai fejezeteket tartalmaz, például a hétköznapok ihlettelenségéről, a permetezésről, a családi veszteségekről és arról, hogyan válik a pályázás irodalmi szöveggé.

prae.hu

"Az önismereti munka – éppúgy, mint minden más munka – megváltoztatja a munka tárgyát. Ha megismerem önmagam, már nem leszek az, aki voltam. Amikor az írásról beszélünk, gyakran úgy teszünk, mintha az írás műhelykérdés volna, pedig az irodalom többek között ennek az önismereti munkának is az eszköze. És az ember társas lény: ha magáról megtud valamit, akkor abból az egész közösség tanulhat" – emelte ki Mohácsi Balázs pályázatáról laudációjában Turi Tímea, a zsűri tagja.

Puskás Panni Nem a haláltól munkacímű regénye az időskori önrendelkezés témáját dolgozza fel. Habár a szerző tájékoztatása szerint a kötet ötlete már korábban megszületett, mint hogy Karsai Dániel saját történetével a nyilvánossághoz és a bírósághoz fordult volna, ügyének alakulása merőben meghatározza majd a kötet történetének alakulását is.

Puskás Panni pályázatában azt találtam kifejezetten erős vonásnak, hogy miközben tervezett könyve tematikus meghatározottságairól beszél, reflektál az ebből adódó lehetséges problémákra is. Nem felejti el, hogy ha irodalomról van szó, a téma is nyelvi kérdés végső soron, ahogy nyelvi kérdés a szereplőgárda összetétele, a helyszínek megjelenése, a nézőpontok váltakozása, a szenvedés, az öröm, a felejtés és a halál is. Semmi sem magától olyan, amilyen, hanem attól, ahogy azt az író megírja” – hangsúlyozta laudációjában Kursovszky Dénes, a zsűri tagja.

A díjakat a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj negyedik évére felkért zsűri (Háy János, Krusovszky Dénes, Mácsai Pál, Nagy Gabriella és Turi Tímea) döntése nyomán adták át. Márkus Gergely, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős vezetője a díjátadón elmondta: “A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram sikerét jelzi, hogy a korábbi nyertesek közül Czakó Zsófia és André Ferenc kötete is megjelent már, a 2023-as ösztöndíjas, Kerber Balázs pedig a Tavaszi Margó Fesztiválon mutatja be Számtan a holdas estékre című művét. Egy program igazi sikerét nem az elindítása, hanem a fenntartása jelenti: felelős vállalatként sem az üzletben, sem a kultúra támogatásában nem rövid távra tervezünk. A kortárs magyar irodalom támogatójaként hiszünk abban, hogy a Mastercard innovációi nem csak a technológia jövőjét határozzák meg, hanem az elkészülő könyvek segítségével az olvasókét is.”

A Mastercardról

A Mastercard egy globális technológiai vállalat a fizetési iparágban. Küldetésünk, hogy a biztonságos, egyszerű, intelligens és hozzáférhető tranzakciók révén olyan befogadó, digitális gazdaságot hozzunk létre, amely mindenkinek és mindenhol előnyös. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy innovációink, megoldásaink, biztonságos adatok és hálózatok, illetve partnerségek segítségével támogassuk a magánszemélyeket, pénzintézeteket, kormányokat és vállalkozásokat abban, hogy a legtöbbet hozhassák ki lehetőségeikből. Több mint 210 országot és területet átfogó kapcsolatainkkal olyan fenntartható világot építünk, amely felbecsülhetetlen lehetőségeket nyit meg mindannyiunk számára.

Fotók: Valuska Gábor

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés