bezár
 

építészet

2009. 11. 28.
Sztriptíz bár egy magyar templomban?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sztriptíz bár egy magyar templomban? A magyar sajtó szerint a Vatikán azt állította, hogy Magyarországon egy templomból sztriptíz bárt csinálnak.
Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke közleményt adott ki, mert a magyarországi médiában arról jelentek meg hírek, hogy egy templomot sztriptíz bárrá alakítanak. A magyar média Gianfranco Ravasi érsekre, a Kultúra Pápai Tanácsának elnökére hivatkozott, aki a különböző orgánumok szerint a közelmúltban nyilatkozott volna e tárgyban.
The Church
Az MKPK mivel nem tudott ilyen jellegű „templom-átalakításról”, megkereste Ravasi érseket, aki kérdésükre közölte, hogy újságírói pontatlanságról van szó. Ravasi az esettel nem Magyarországon, hanem egy meg nem nevezett, másik kelet-európai országban találkozott.

Ravasi hozzátette, hogy az adott országban sem az Egyház fordította ilyen célra a templomát, hanem a korábban államosított vagy más módon világi kézre került templomok egyikében fordult elő ilyen eset. A római pápa „kulturális minisztere” hozzáfűzte, hogy a kérdés abban az összefüggésben merült fel, hogy a kommunista rendszer idején tömegesen pusztították el az egyházi kulturális javakat, műemlék épületeket, könyvtárakat, vallásos tárgyú műalkotásokat.

„Az istentisztelettel és a hittel közvetlenül kapcsolatos műalkotások pedig éppen a képi kultúra mai korszakában hitünk továbbadásának hatékony eszközei” – fejeződik be a Ravasi érseket idéző közlemény.
The Church
Nemcsak Kelet-Európában lehet ilyen sorsa egy annak idején kisajátított és állami tuajdonban maradt egyházi épületeknek -, ilyen volt például az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél a piaristáktól elvett épületben (akkor még ELTE BTK) működő hírhedt Bank Dance Hall. Nyugat-Európában pedig az egyházmegye által fenn nem tartható épületeket egyszerűen eladják, és sokszor nem figyelnek arra sem, hogy az épület eredeti funkciójához méltó legyen a következő tulajdonos elképzelése. Írország fővárosában egy templomból The Church néven bárt, kávézót és éjszakai klubbot csinátak.

(A cikket színesítő képeken is a The Church látszik.)

Forrás: Zipp.hu
nyomtat

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés