bezár
 

art&design

2010. 01. 16.
Szőnyi-grafikák Győrött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás nyílik Szőnyi István grafikáiból, szén- és tusrajzaiból, akvarelljeiből a művész halálának ötvenedik évfordulója alkalmából január 23-án a Városi Művészeti Múzeumban Győrött.
Családi programnak szánják a rendezők a gyerekek számára is érdekesnek ígérkező kiállítást. A művek megtekintése után a fiatal tárlatlátogatók maguk is kipróbálhatják a bemutatott műveknél alkalmazott rajz- és grafikai technikákat, sőt a színes foglalkoztató füzetet haza is vihetik, s otthon is kitölthetik a tárlaton szerzett élményeik nyomán - mondta Pintérné Gergics Ágnes igazgatóhelyettes az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: a múzeum tulajdonában lévő Radnai-gyűjtemény olyan értékeit tárják most az emlékkiállítás látogatói el, amelyeket eddig nem láthatott a közönség.

Radnai Béla műgyűjtő egyedülálló kollekciót épített Szőnyi István festményeiből és grafikai munkásságából, vásárolt alkotásokat a művész főbb alkotói korszakaiból, így a gyűjtemény átfogja az 1910-es évektől kezdődően a művész klasszicizáló korszakát, majd zebegényi éveinek alkotói periódusát és az 1940-es években született művek időszakát is.

Ebből a gazdag anyagból merít a festőművészről megemlékező tárlat ezúttal tematikus válogatást. Bemutat tájképeket, állatábrázolásokat, klasszicizáló aktrajzokat. Számos alkotás a családi élet mindennapjait eleveníti fel kifinomult zsánerjelenetekben.

Az időszaki kiállításon látható rajzok és a múzeum állandó kiállításán megtekinthető táblaképek áttekintést adnak a Radnai-gyűjtemény Szőnyi Istvánhoz köthető alkotásairól.

A Radnai-kollekció - amely a két világháború közötti időszak magyar képzőművészetének jelentős alkotásait tartalmazza - a budapesti műgyűjtő hagyatékaként került Győrbe. Szőnyi István alkotásai mellett egyebek között Egry József, Medgyessy Ferenc, Derkovits Gyula, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos és Borsos Miklós művei fémjelzik a gyűjteményt.

Radnai Béla az egységes magyar gyorsírás feltalálója, a budapesti, első gyors- és gépíró magániskola alapítója és igazgató tanára volt. Az 1930-as években kezdte el a kortárs művészek alkotásait gyűjteni. A műgyűjtő 1962-ben hunyt el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Az együttélés módozatai Az együttélés módozatai
Modern Evolúció – séta ember, állat és növény háromszögében - Galériatúra a Budapest ArtWeek rendezésében

Más művészeti ágakról

Kakukkfészek a Radnótiban
Interjú Zurbó Dorottya dokumentumfilm-rendezővel az univerzális történetek megkereséséről, a nézőkhöz vezető útról és a kitartás szerepéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés