bezár
 

art&design

2010. 03. 21.
Évtizedek óta nem látott Szinye Merse-kép a Belvedere aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy újonnan előkerült, harmincöt éve nem látott Szinyei Merse Pál-festmény emelkedik ki a Belvedere Galéria szombati művészeti aukciójának anyagából: a Rokokó című képért 83 millió forintról indul a licit. A további 159 tétel még számos gyűjtői darabot tartogat és nem csak a milliós sávba sorolt tizenhat festmény érdemel különös figyelmet.
A szenzáció erejével Szinyei Merse Pál vászna hat. Több hasonló témájú, félbehagyott munka után a művész 1882-ben Bécsben fogott hozzá az aukción szereplő kompozícióhoz, ám akkor ezt sem fejezte be. A művész festményeinek sikertelen fogadtatása miatt letette az ecsetet és visszavonult jernyei birtokára. S csak festőtársa, Zemplényi Tivadar unszolására kezdett újra festeni 1894-ben, ekkor kapta meg végleges formáját a Rokokó is. Az életteli jelenetet megörökítő képet három másik festménnyel együtt a művész elküldte a Műcsarnok Téli Tárlatára. A sikeres megjelenés után beválogatták az ezredéves kiállításba, majd minden jelentős Szinyei-kiállításon ott szerepelt a Rokokó, sokszor reprodukálták, hivatkoztak rá. 1929-ig az egyik legnagyobb hazai gyűjteményben, Krausz Simon birtokában volt a kép, s legutóbb 1975-ben árverezték el a BÁV-nál. Ekkor 60 ezer forintért kelt el, ami annak idején mesés összeg volt. Most 38 millió forintért indul érte a licit.

Reprezentatív az aukció további művésznévsora is egy-egy Perlrott Csaba Vilmos-, Kádár Béla-, Czigány Dezső- és Bortnyik Sándor-festménnyel. Ezekért 4,4-4,8 millió forintot kérnek. A milliós kikiáltási áru tételek közül figyelemre méltó Ferenczy Károly tájképe, Csernus Tibor aktja, Fényes Adolf római templombelsője, Farkas István alakos kompozíciója.

Milliót közelítő árakat rendeltek Scheiber Hugó, Nagy Oszkár, Rippl-Rónai József műveihez, de kvalitásos darabokat lehet néhány százezer forintért is licitálni Mednyánszky Lászlótól, Egry Józseftől, Szántó Piroskától, Pólya Tibortól, Gyémánt Lászlótól. Munkácsy Mihály két vázlata a Krisztus Pilátus előtt című képhez egyenként 280 ezer, egy Szőnyi István-akvarell 180 ezer, egy Gulácsy Lajos-tusrajz 160 ezer forintról indul.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron

Más művészeti ágakról

irodalom

Közép-európai kapcsolataink Közép-európai kapcsolataink
A Helikon Irodalomtudományi Szemle 2019/3-as számának bemutatója
színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én
Interjú Erdély Mátyással az operatőri hivatásról, a siker kérdéseiről, a kamera mögött álló művész hazai és külföldi lehetőségeiről
színház

Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal? Ódon szöveg, modern látvány: mit kezdjünk ma Bánkkal?
Katona József Bánk bánja a Kamrában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés