bezár
 

art&design

2010. 09. 23.
Október második vasárnapján nyit a Vásárhelyi Őszi Tárlat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Izgalmas, érdekes, az előző éveket némiképpen túlszárnyaló kiállítás lesz az 57. Vásárhelyi Őszi Tárlat, amelynek megnyitóját október második vasárnapján tartják az Alföldi Galériában - közölte Nagy Imre művészettörténész.
Mint azt a Tornyai János Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta, a zsűri csaknem hatszáz beadott műalkotás közül választotta ki azt a kétszázhetvenet, melyet a nagyközönség is láthat majd.

Az Őszi Tárlat a magyarországi kortárs művészetben megjelenő ábrázoló, figuratív, realista törekvéseknek kíván otthont adni. A több mint félévszázados múltra visszatekintő kiállítás maradt lényegében az egyetlen, amely a teljes hazai és határon túli mezőnyből fogad be műveket, ha azok megütik azt a szintet, melyet az adott évben a zsűri kijelöl - fogalmazott a szakember.

Nagy Imre szerint a tárlat renoméja újra emelkedőben van, ezt bizonyítja, hogy olyan, a szakmában már biztos helyet kivívott és nemzetközileg is jegyzett alkotók is fontosnak tartják a megjelenést, mint Fehér László, Kovács Péter vagy Szikora Tamás.

A kiállítás növekvő szakmai súlyát jelzi az is, hogy az alkotásaival szereplő 167 művész több mint egyharmada negyvenévesnél fiatalabb. Némi csáberőt jelenthet a kortárs magyar tárlatok között szokatlanul magas összegű, nettó egymillió forintos pénzjutalom is, amely a fődíjjal, a Tornyai-plakettel együtt jár - vélekedett az igazgató.

Hozzátette: az Őszi Tárlat népszerűségét erősíti, hogy a kortárs törekvések között is előtérbe kerültek a figuratív, ábrázoló tendenciák - bár való igaz, hogy az alkotások másfajta eszmei mondanivalót hordoznak, mint a hetvenes, nyolcvanas években -, így az átlag látogató számára mégis könnyebben befogadható művekről van szó.

A hagyományos festői témák, a tájkép, a csendélet, a portré rangjának emelkedése is hozzájárul ahhoz, hogy friss, eleven anyagával a vásárhelyi tárlat egyedülálló a hazai kortárs kiállítások körében - hangsúlyozta a szakember.

A november végéig látogatható kiállításon 132 festményt, 52 grafikát, 84 szobrászati és plasztikai művet, valamint 2 műfajilag nehezen besorolható alkotást láthat a közönség.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Harsány mélymerülés Harsány mélymerülés
Tót Endre: Layout festmények 1988-1991
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről

Más művészeti ágakról

Interjú Geréb Zsófia színház- és operarendezővel magyarországi és külföldi tanulmányokról, lehetőségekről, tervekről
Taika Waititi: Jojo nyuszi
irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
irodalom

Boldogulós békeidők Boldogulós békeidők
Gion Nándor: Rózsaméz, Magvető, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés