bezár
 

irodalom

2014. 04. 26.
Beszéljünk Herczeg Ferencről!
A vajdasági magyar könyvkiadók bemutatkozása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közös program keretében ismerhette meg az érdeklődő közönség a vajdasági kiadók közelmúltban megjelent és elkészületben lévő köteteit. A Fórum Kiadó, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, az zEtna és az Életjel Kiadó kiadványait a kiadók vezetői és a kötetek szerzői mutatták be.
Virág Gábor, a Fórum Könyvkiadó Intézet igazgatója azzal kezdte beszédét, hogy az egy évvel ezelőtt, itt a Könyvfesztiválon tett ígéretek beváltásával teltek az elmúlt hónapok. A kiadó arculatot váltott, a honlapjuk is megújult, elsősorban azért, hogy ezzel az online vásárlást megkönnyítsék. Szeretnék még elérni, hogy legyen Budapesten is olyan könyvesbolt, ahol mindig kaphatóak lesznek a köteteik, a Kossuth Kiadóval már született is egyesség ennek kapcsán.

A fesztiválra hozott könyveik közül Virág először Németh István kötetét említette meg, a Fordulat után a szerző legrégebbi, ám eddig még kiadatlan írása, megszületésekor politikai okokból nem jelenhetett a kötet meg.  A kiadó ezen kívül fontosnak tartja, hogy közvetítsenek a délszláv és a magyar irodalom között, ennek egyik tanúbizonysága, hogy megjelent Vida Ognjenović Hűtlenek című regénye. 

Ugyancsak fontos eleme a kiadói profilnak a fiatalok felkarolása is, közelmúltban többek között megjelent Losoncz Márk filozófiai témájú könyve (Vakító gépezetek), valamint a JAK és a PRAE.HU-val közös kiadású Puha kert című kötet, melynek Bicskei Gabriella a szerzője.

A Fórum Könyvkiadó Intézet nyit a gyerekirodalom felé is, erre Virág Gábor Palásti Andrea Újfalusi cirkusz és Toma Viktória Szél Jankó és a kiscsalád című könyvét hozta fel példaként.

Váradi Tibor Zoknik a csilláron, életek hajszálon című kötetét, amit a Fórum a Magvetővel közös gondozásban jelentetett meg, maga a szerző mutatta bele. A könyvben jogi esetekre épülő novellák találhatók, nagyapai hagyatékból előkerülő érdekes esetek, melyekben keveredik az egyén sorsa és történelem. Váradi kedvcsinálóként olyan perekről beszélt, amelyek csupán jogi esetként, az ügy lefolyása szempontjából furcsának tűnnek, ám ha ismerjük a pontos (hely)történeti hátteret, már könnyebben érthető, miért éppen úgy zajlott le mondjuk egy válás, ahogy az a fennmaradt dokumentumokvan olvasható. 

Harkai Vass Éva Ami feltárul és ami nem című naplóverseket tartalmazó kötetéről a szerző elmondta, hogy mivel nincs készsége a regényíráshoz, ám hosszabb, nagyobb lélegzetvételű művet szeretett volna létrehozni, talált rá a naplóversek formára, hiszen a naplónak már eleve van önmagában is epikuma, jó váz tehát felfűzni rá a mondanivalót, és amúgy is érdekes a naplóforma és a líra összjátéka.

A Fórum Kiadó harmadik, személyesen a szerző által bemutatott kiadványa Dormán László Kanizsai képmesék című képes krónikája volt, egy fotóalbum, a magyarkanizsai írótáborban készült képekkel. Dormán számára utólag úgy tűnik, érdemes lett volna képaláírásokkal is ellátni az albumot, hiszen a 30-40 évvel ezelőtti fotókon szereplő alakok közül nem mindenkit ismerünk ma már magától értetődően fel. Dormán mesélt arról is, hogy szerinte a legobban azok a képek sikerültek, amelyek a táborban kötelező jelleggel megtartott, a szocialista írótípusra nevelő előadásokon készültek, melyeket Tolnai Ottóék gyakorlatilag végigröhögték. 

Ezek után további kiadók, kulturális intézetek vezetői, képviselői kaptak szót a bemutatkozó rendzvényen. Mák Ferenc (Vajdasági Magyar Művelődési Intézet) az általa szerkesztett Egy patricius a titkok kapujában című tanulmánykötetről beszélt, amely az azonos címmel megrendezett konerencia anyagából állt össze. Herczeg Ferenc születésének 150. évfordulóján az író szülővárosában, Versecen került megrendezésre ez az esemény. A szerkesztő kihangsúlyozta, hogy most, amikor már nincs leszűkítve annak köre, hogy kik, kiről és hogyan emlékezhetnek meg, végre beszélni kell Herczeg Ferencről is, hiszen "bár megbélyegezték ezerféle váddal", mégiscsak van egy szuverén értékeit megmutató életműve. 

A Vajdasági Magyar Intézet egyébként többek között egy Sziveri-hangoskönyvvel is készül az idei Könyvhétre, ahogyan azt az intézet igazgatója, Hajnal Jenő is említette. 

Az idén harminc éves zEtna Kiadó friss kiadványait a kiadó vezetője, Beszédes István mutatta be, valamint Szép kis történetek című most megjelent kötetéről beszélt Balázs Attila. 

Végezetül Szabó Palócz Attila beszélt az Életjel Kiadónál megjelent kötetéről (Visszapörgetés), mely az eredetileg az újvidéki Magyar Szóban megjelent tárcáiból készült válogatást tartalmazza. 
 
Fotó: Herbert Aniko
nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés