bezár
 

irodalom

2015. 11. 13.
Áfra Jánosé a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 12-én 19 órakor jelentették be az Unplugged Kávézóban, ki nyerte el 2015-ben a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat. A zsűri a három jelölt közül Áfra Jánost (a prae.hu művészeti portál art&design rovatvezetőjét) tartotta a díjra érdemesnek, Két akaratcímű kötetéért. Gratulálunk neki az egész szerkesztőség nevében!

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj kuratóriuma a könyvkiadók javaslata alapján összeállított egy Top10-es listát, amit a Litera egy hónappal a díjátadás előtt, október 11-én nyilvánosságra hozott. Az idén a következő tíz szerzőt jelölték a díjra: Áfra János, Babiczky Tibor, Balaskó Ákos, Kemény Zsófi, Papp-Zakor Ilka, Potozky László, Sirokai Mátyás, Toroczkay András, Turi Tímea, Závada Péter volt. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet.

A három jelölt Áfra János (1987, Két akarat, Kalligram, 2015), Papp-Zakor Ilka (1989, Angyalvacsora, JAK-PRAE.HU, 2015) és Závada Péter (1982, Mész, Libri, 2015) volt. 

Végül az ösztöndíj kuratóriuma ÁFRA JÁNOS mellett döntött, aki tehát: 2015 Horváth Péter-ösztöndíjasa.

Áfra János (Hajdúböszörmény, 1987) első verseskötete Glaukóma címen jelent meg (2012, JAK-füzetek, JAK-PRAE.HU), amiért Makói Medáliák Díjat és Gérecz Attila-díjat, valamint Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott. A KULTer.hu főszerkesztője, az Alföld szerkesztője, és a prae.hu art&design rovatának vezetője.  Áfra János a fiatal költőnemzedék egyik legtehetségesebb képviselője. A Glaukóma sikere után a második verseskötete új hangon szólal meg: a Két akarat beszélője sokkal személyesebb és egyben távolságtartóbb, önironikusabb versnyelvet választ. Ahogy a kötet mottójában írja: „Így lehet elmondani, könnyen / felejthető mondatokban, csak így / hagyhatunk el belőlünk mindent.” Könyve 2015-ben a Kalligram gondozásában jelent meg.

A díj kuratóriuma: Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László.

A nettó 6.000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi meg­jelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy­hónapos stuttgarti alkotói tartózko­dásra és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott egyhónapos berlini ösztöndíjjal is.

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur).

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere: az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin) és a Litera (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén a sajtó jelenlétében adják át. Az eddigi díjazottak: Krusovszky Dénes (2013), Mán-Várhegyi Réka (2014). Idén 2015. november 12-én (csütörtökön) 19 órakor az Unplugged Kávézóban (Bp., Várfok u. 15.) zajlott a díjátadás. Az ünnepségen közreműködött: Víg Mihály.

(A hírért köszönet a Litera irodalmi portálnak)

Fotó: Bach Máté, Vagány históriák

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés