bezár
 

art&design

2016. 02. 11.
Háromezer éves bronztárgyakat találtak Nyugat-Csehországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy 3000 éves bronztárgyakat találtak a héten a nyugat-csehországi Karlovy Vary melletti Nová Role településen - jelentette be Jana Pavlíková, a regionális önkormányzat szóvivője csütörtöki közleményében.

A 18 darabból álló értékes leletben karperecek, hajcsatok, gyűrűk és más dísztárgyak találhatók. A regionális múzeum régészei szerint az utóbbi évtizedek egyik legértékesebb nyugat-csehországi leletéről van szó.
    

A bronzkori kincset egy helyi lakos találta meg, amikor kertjét próbálta megtisztítani a kövektől. A férfi a leletről azonnal értesítette a városi múzeumot. A hatályos törvények szerint ezért a lelet értéke tíz százalékának megfelelő pénzjutalomban részesül. A tárgyak értékét a régészek egyelőre nem határozták meg.
    

A bronztárgyak nem voltak túl mélyen a földben, a 24 éves férfi összesen 17-et talált. A kihívott régészek ezután szakszerűen átkutatták a helyszínt és még egy leletre bukkantak.
    

"Ez azt bizonyítja, hogy a férfi nem használt fémdetektort, tehát valóban nem kincset keresett, véletlenül akadt rá a tárgyakra" - mondta Jirí Klsák, Karlovy Vary polgármester-helyettese újságíróknak. Klsák egyébként maga is régész.
    

A bronztárgyak elhelyezéséből szerinte arra lehet következtetni, hogy valaki szándékosan ásta el a kincset.
    

A régész polgármester-helyettes elmondta, hogy a szakemberek a következő időszakban a lelet tágabb környékét is át akarják kutatni, mert valószínűsíthető, hogy még újabb kincsek is előkerülhetnek.
    

A régióban legutóbb a múlt század nyolcvanas éveiben találtak figyelemre méltó őskori tárgyakat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés