bezár
 

zene

2016. 04. 29.
Kortársak a BMC-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három magyar kortárs zeneszerző műveit, illetve az egyik legtehetségesebb fiatal zongoraművész tolmácsolásában további kortárs szerzők darabjait is hallhatják a zenerajongók májusban a BMC Koncerttermében.

A hónap elején május 3-án, a 60+40 címet viselő koncerten a 60 éves Tihanyi László és a 40 éves Horváth Balázs zeneszerzők közös estjén hallhatunk válogatást kettejük műveiből. A színpadra kerülő darabok között lesz ősbemutató és magyarországi bemutató egyaránt. „Bár egy szűk generáció választ el bennünket egymástól, az utóbbi 15 évben Tihanyi Lászlóra egyértelműen kollégaként és barátként tudok tekinteni, miközben folyamatosan a „tanárom” is…” – mondja Horváth Balázs a koncert kapcsán.

Tihanyi László zeneszerzőként és karmesterként egyike a magyar zenei élet legaktívabb és legkeresettebb résztvevőinek, a legtöbb magyar zenekarral dolgozott már együtt, megfordult Európa szinte valamennyi zenei központjában. Horváth Balázst zeneszerzőként az utóbbi időben elsősorban a populáris és a komolyzenei elemek összekapcsolása érdekli, de foglalkozik a színpadi elemek koncertzenébe történő integrálásával is.

Balog József, a fiatal pianista-tehetség előadói estjét élvezhetjük május 14-én, melyen a művész elsősorban kortárs zeneszerzők műveiből játszik, Kurtág, Boulez és Gunnar Berg – az első dán szeriális darab komponistája – szerzeményei mellett azonban felcsendül Claude Debussy 1890 és 1905 között alkotott Images I. című zongoradarabja is. Balog gazdag klasszikus repertoárja mellett szívesen játszik ritkábban megszólaló és jazz-ihlette darabokat is, nevéhez számos kortárs mű bemutatója fűződik.

Május 20-án, a Szemző-maratonon a 80-as években független kortárs zenei műhelyeként működő, az amerikai eredetű úgynevezett minimálzene, vagyis a Steve Reich és Philipp Glass nevével fémjelzett zenei stílus hazai zászlóshajójaként funkcionáló 180-as Csoport egykori alkotója, Szemző Tibor szerzeményei lesznek hallhatók, illetve láthatók. A BMC színpadán megjelenő művekben zene, film és beszélt szövegek a szerző szándéka szerint egységben jelennek meg. Szemzőt szenvedélyesen érdekli az emberi hang és az instrumentális zene összeillesztése, illetve a különböző hangi rétegek egymásba tolása. Több darabjának fontos eleme a – nem énekelt, esetleg dúdolt – narráció, valamint a különálló rétegekből összeálló zenei szövet.

 

2016. május 2. (hétfő) 19:30
Koncertterem

Népzenék párbeszéde – „Kínai Cimbalom Virágai” koncert

Műsor:
Zhang Xia: Mélységes éjszaka – Pekingi Opera dallam / Han Zhiming: Viharmadár / Liu Xisheng: A szecsuáni Tatu-folyón / Xiang Zuhua: Szilvavirág – dél-kínai népzene / Li Xiaogang: Új élet a szigetünkön / A tábornok parancsa – szecsuáni cimbalomdallam / Yao Xiaoqin: Búsuló kínai asszony a hunoknál – kantoni zene / Bedřich Smetana – Sun Xiaosong: Moldva / Liszt Ferenc – Sun Xiaosong: II. Magyar Rapszódia / Xu Zhenmin: Jázminvirág – kínai népdal / Gui Xili: Örömhír / Zhao Junyi: Mennyasszonyom, hadd lebbentsem fel a fátylad – kínai ujgur népdal
Közreműködik:
Prof. Liu Yuening, Du Yu, Feng Ruyuan, Mi Xianyue, Zhai Ruohan, Zhou Tingting, Zhang Xia docens, Chen Huixin, Chen Yu, Hou Jianjian, Wang Yuqi, Sun Yiliang, Prof. Yao Xiaoqin, Diao Yueran, Li Tianyu, Xing Ruiling, Sun Haoran, Prof. Dai Ru, Gu Yulei, Yin Shuhui, Lu Peng, Li Jinxi, Pan Sirui, Wang Siyi, Yang Xinyu, Tan Zhu, Peng Si – cimbalom

A Ming dinasztia vége felé (17. században) a Perzsiából származó szantur nevű verővel megszólaltatott húros hangszer kezdte meg térhódítását a hatalmas kiterjedésű Kínában, ahol több változatát is kifejlesztették az idők során, és kínaiul jangcsin-nek (yangqin-nek) nevezték. A kínai jangcsin egyik legközelebbi rokonhangszere a magyar cimbalomnak. Ma már a jangcsin, vagyis a kínai cimbalom számtalan kínai népzenét játszó zenekarban és cimbalomra írt zeneműben hagyományos kínai hangszerként szerepel. A több, mint 20 kínai cimbalomoktatóból, egyetemi hallgatóból és a fiatal generáció képviselőiből álló vendégegyüttes idén első ízben látogat el Európába. A nagyszabású turné első hivatalos rendezvénye Budapesten kerül megrendezésre.

A European Society for OBOR Cooperation and Development támogatásával
Jegyár: 1500 Ft

 

2016. május 3. (kedd) 18:00
Könyvtár

Moziestek Arvo Pärttel – Andrej Zvjagincev: Kiűzetés
 

2016-ban is folytatódik az Észt Intézet tavaly indult vetítéssorozata, melyben Arvo Pärt és a filmművészet kapcsolatát vizsgáljuk.

A világhírű észt zeneszerző művei több mint száz mozgóképes alkotásban hallhatók, zenéje többek között Jean-Luc Godard-t, Bernardo Bertoluccit és Tom Tykwert is megihlette. Ezen az estén Andrej Zvjagincev: Kiűzetés (Изгнание / Izgnanie, 2007, 150 perc) című orosz filmdrámáját láthatjuk. Alex egy nagyváros iparnegyedéből vidékre költözik, abba az öreg házba, ahol egykor gyermekkorát töltötte. Vele tart Vera, a felesége, és két gyermekük, Kir és Eva. Az idilli környezet talán harmóniát hozhatna a család zaklatott életébe, de a boldogság és a szeretet illúziója hamar szertefoszlik, amikor fény derül Vera féltve őrzött titkára... 

Műsor: A filmben elhangzó Arvo Pärt-művek: Für Alina / Ode VII (Kanon Pokajanen)

Közreműködik: Kolozsi László, film- és zenekritikus

Ingyenes**

Regisztráció: papp.krisztina@bmc.hu 2016. május 3-án 12 óráig

 

2016. május 3. (kedd) 19:30
Koncertterem
 

60+40 – Tihanyi László és Horváth Balázs szerzői estje

Műsor:
Tihanyi László: Bach-kommentár – ősbemutató / Fríz – ősbemutató / Két képzeletbeli párbeszéd / Horváth Balázs: Fake-polyphony, BEAN – magyarországi bemutató / POLY 
Közreműködik:
Rohmann Ditta – gordonkaBársony Péter – mélyhegedűPalotás Gábor – ütőhangszerekTHReNSeMBleVezényel: Tihanyi László és Horváth Balázs

Bár egy szűk generáció választ el bennünket egymástól, az utóbbi 15 évben Tihanyi Lászlóra egyértelműen kollégaként és barátként tudok tekinteni, miközben folyamatosan a „tanárom” is… Azonban e kettős évforduló kapcsán mégis úgy éreztem, megengedhetem magamnak, hogy Tihanyi Lászlóval, közösen, kollégákként mutatkozzunk be. Az összeállított műsor is reprezentálja ezt a tanár-kolléga viszonyt. A program gerincét ensemble-ra írott darabok alkotják, mely műfaj kiemelt helyet foglal el mindkettőnk életében mind szerzőként, mind dirigensként… Tihanyi művei gyakran az éjszakai elmélyülés, míg az enyéim elsősorban a humor mentén élnek. Tihanyinál fontos a hangszeresek erőteljes kötődése az akusztikai, zenei anyaghoz, nálam a vizualitás illetve a színpadi elemek jelenléte kap kiemelt szerepet” – Horváth Balázs.

Jegyár: 1500 Ft

 

2016. május 5. (Csütörtök) 18:00
Könyvtár

Mahler: Vándorlegény dalok – „..ist's nicht eine schöne Welt?”

Műsor:
Vajda Gergely, Szalai Katalin, Kerek Gábor, Pócs Katalin, Derecskei András, Horváth Márton Levente, Subicz Gábor, Pacsay Attila, Zombola Péter, Futó Balázs, Ott Rezső, Balogh Máté, Dinyés Dániel, Gryllus Samu és Gustav Mahler művei.
Közreműködik:
Klem Viktor – színészCzabán Angelika, Philipp György – ének

Fazekas György – brácsaKéry Tamás – zongora

Sectio Aurea kamaraegyüttes

Művészeti vezető: Fazekas György

Festmények: Szolnoki Ágnes

Time-lapse: Kolozsvári Bálint

Van-e aktuálisabb téma ma a XXI. században mint a vándorlás? Tudunk-e érzelmektől mentesen, előítéletek nélkül beszélni róla?

Vagy igaza van az írónak, hogy „mindannyian vándorok vagyunk, így mindenkinek tovább kell mennie”? Hiszen „utunk értelme nem a cél, hanem maga a vándorlás...”. Fazekas György, a Sectio Aurea kamaraegyüttes művészeti vezetője tizennégy fiatal zeneszerzőt bízott meg azzal, hogy mondják el gondolataikat, foglalják zenébe érzéseiket a témával kapcsolatban. Ebben Mahler Egy vándorlegény dalai című ciklusa, vándorlásról szóló versek mellett Mahler saját költeményei, valamint Gryllus Samu Soundpainting közjátékai, Szolnoki Ágnes festményei és Kolozsvári Bálint fényképei lesznek segítségünkre.

Ingyenes

 

2016. május 6. (péntek) 18:00
Könyvtár

Mitől „historikus”? – Illés Szabolcs előadássorozata 4/4.

Mi minden rejtőzhet az „autentikus” címke mögött? Illés Szabolcs előadássorozata a historikus előadói gyakorlatról, a hozzá tartozó hangszerekről és korhű használatukról, illetve a mostanság „autentikus” hangszerekkel reklámozott másféle produkciókról szól. Szó lesz a kottaképről és jelentéséről: hogyan olvassuk a korabeli kéziratokat, az első nyomtatott kottákat. Továbbá megismerhetjük az artikulációk és „vonások” jelentőségét, azt, ami a kottaképből nem látszik és szó lesz „kottahűségről” is.

A belépés díjtalan!

 

2016. május 6. péntek, 19:30

Koncertterem

Concerto Color 

Műsor:
Gémesi Géza: Hajnal – ősbemutató / Vidovszky László: Romantikus olvasmányok / Arnold Schönberg: Lied der Waldtaube // Horváth Márton Levente: Falak – ősbemutató / Calude Debussy: La Plus que lente / Manuel de Falla: El amor brujo
 

Közreműködik:
Csordás Klára – énekSzalai András – cimbalom

Concerto BudapestVezényel: Gémesi Géza

A Color friss, üdítő sorozat, melynek színes zenei palettáján magyar és külföldi zeneszerzőktől hangzanak el ismert és ritkán hallott művek, igazi különlegességek. A repertoár 19. századtól a 21-ig, Debussytől Berioig, Sztravinszkijtól Vidovszkyig terjedve a zenei élet legszínesebb kortárs egyéniségeit vonultatja fel. Ez az este a kortárs köntösbe öltöztetett romantika, a klasszikus értelemben vett szenvedély és az expresszivitás egyfajta alternatívájáról szól. Tetten érhetjük a zenei evolúciót, tanúi lehetünk, ahogy a hagyomány folytonosságára épülő új utak élvezetessé és inspirálóvá válnak. A műsoron elhangzó megrázó szépségű, lírai alkotások közt két ősbemutató is hallható lesz. Az estet Gémesi Géza zeneszerző, karmester dirigálja.

Jegyár: 2200 Ft**

Bérletár: 5600 Ft

 

2016. május 7. (szombat) 19:30
Koncertterem

Vokális bérlet III. – Bali János és az A:N:S Chorus
DIES ILLAa felvilágosodás korának egyházzenéje

Műsor:
Georg Philipp Telemann: Der Tag des Gerichts – oratórium / libretto: Christian Wilhelm Alers (magyarországi bemutató)

Közreműködik:
A:N:S ChorusBodrogi Éva, Károlyi Katalin, Kéringer László, Mizsei Zoltán, Najbauer LorántWeiner-Szász Kamaraszimfonikusok

Vezényel: Bali János

Telemann utolsó, 81 éves korában komponált oratóriuma már a maga korában is a német zenei élet egyik nevezetessége volt, és ma is az oratóriumok világának egyik legérdekesebb, több hagyomány kereszteződési pontját jelentő nagy alkotását látjuk benne. Négy, az utolsó ítéletről szóló, különböző jellegű elmélkedés füzére. A zene színpadán megjelenik maga az ítéletet tartó Jézus és a Jelenések könyvét író János apostol, valamint hívők, üdvözültek, kárhozottak és mennyei seregek kórusa. S allegorikus alakok – a Hit és a Hitetlenség, az Áhitat és a Ráció, a Gúny és a Vallás – vitái ágyazzák a nagy erejű, hegyek omlását, hullámokat és villámlást festő képekben tobzódó zenét a szimbolikus teológiai gondokozásba.

Jegyár: 2000 Ft

A sorozat következő koncertje: 2016.06.11

 

2016. május 8. (vasárnap) 18:00
Koncertterem

Csalog Gábor Vasárnap /4

Műsor:

Szergej Szergejevics Prokofjev: C-dúr szonáta csellóra és zongorára

Galina Ivanova Usztvolszkaja: Grand duet

Szergej Rahmanyinov: G-moll szonáta csellóra és zongorára

Közreműködik:
Csalog Gábor – zongoraVarga István – cselló

Az orosz kultúra iránti imádatom közös zenésztársammal, Varga Istvánnal. Mindig vágytam teljesen orosz műsorokat játszani, most a cselló-zongorairodalom reprezentatív darabjai kerülhetnek terítékre. A három nagy XX. századi szerző három teljesen különböző stílus: a romantikus, a modern, és az időtlen” – Csalog Gábor.

Jegyár: 2000 Ft

 

2016. május 12. (csütörtök) 18:00
Könyvtár

J. S. Bach zenei áldozata II – Fazekas Gergely előadása: „Keressetek és találtok”– fúgák és kánonok Bach-módra 

Bach kései remekműve, a Musikalisches Opfer alkalmi kompozíciónak tűnik – amennyiben a porosz király rendelte Bachtól –, valójában azonban tökéletesen illeszkedik Bach utolsó évtizedének zeneszerzői programjába. Miután 1739-ben összeállította a Wohltemperiertes Klavier, e nagyszabású prelúdium és fúga gyűjtemény második kötetét, 1741-ben feltérképezte a variáció műfaját a Goldberg-variációkkal, 1742-ben megírta A fúga művészete első változatát, a Musikalisches Opferben a kánonszerkesztés rejtelmeit tárta fel az érdeklődők előtt. A művet bemutató előadássorozat második alkalmával nemcsak a bachi kánonművészet titkaiba kíván betekintést adni, hanem arra is kísérletet tesz, hogy a két nagyszabású, ricercare-nak nevezett fúga sajátos struktúráját is elmagyarázza – laikusok számára is érthető módon. Figyelem: intellektuális zenei mélyvíz! Mentőmellényt biztosítunk.

Ingyenes

A sorozat utolsó előadása: június 16.Az előadás-sorozatot lezáró koncertre június 24-én kerül sor a BMC koncerttermében.

Közreműködik: Fazekas Gergely, zenetörténész
 

2016. május 14. (szombat) 19:30
Koncertterem

Balog József előadói estje

Műsor:
Jean-Philippe Rameau: Suite in G

Gunnar Berg: Sonate pour piano (magyarországi bemutató)

Claude Debussy: Images I.

Kurtág György: Játékok (részletek)

Pierre Boulez: Incises

Balog József fiatal zongoraművész a legfiatalabb generáció egyik legkiválóbb tehetségű művésze. Akadályokat nem ismerő briliáns technikai tudása megnyerő, szuggesztív természetes muzikalitással párosul. Játéka mindig élményt adó, magával ragadó" – Falvai Sándor, egyetemi tanár, LFZE.

Balog József zenész családban született 1979-ben Budapesten. A Liszt Akadémián kitűnő minősítéssel diplomázott Jandó Jenő osztályában. Számos hazai és nemzetközi versenyen nyert díjakat. Gazdag klasszikus repertoárja mellett szívesen játszik ritkábban megszólaló és jazz-ihlette darabokat is, nevéhez számos kortárs mű bemutatója fűződik. Három kontinens több mint húsz országában koncertezett már kamarazenészként és szólistaként egyaránt. Olyan híres koncerttermek fellépője volt, mint például az Amszterdami Concertgebouw, a Szentpétervári Filharmónia vagy a londoni Kensington Palace.

Közreműködik:
Balog József – zongora

Jegyár 1500 Ft


2016. május 15. (vasárnap) 11:00
Koncertterem

A MOL bemutatja: Fülbe-való VI. – zenetörténeti bolhapiac tizenéveseknek

Közreműködik:
Az Új Európa Alapítvány ifjú művészeiMűsorvezető: Eckhardt Gábor 

Népdalon innen, nótán túl... - avagy a népzene és a klasszikus zene egymásra találása. Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész oldott stílusú, interaktív, humorral átszőtt és vetítéssel egybekötött sorozata a tizenéves általános és középiskolásoknak szól.

Hova tűnt a hang? Mi mindent tud a zongora? Mit csinál a zeneszerző, ha beteg? És mit csinál, ha magányos? Messze áll egymástól a klasszikus és a népzene? Kérdések, válaszok és persze rejtvények – és persze jutalom a megfejtőknek! Ráadásul az elmúlt századok nagy zeneszerzőit a jövő ígéretes fiatal zenészei idézik elénk.

Jegyár: 1000 Ft

 

2016. május 20. (péntek) 18:00
Koncertterem

Szemző-maraton

Műsor:
18:00–19:00: Cuba (1988/93) / Túlpart (1998), film és zene: Szemző Tibor

19:00–20:00: Ez van! (2005) – bemutató, szöveg: Ottlik Géza / »K« metszetek (2010– ), szöveg: Franz Kafka, film és zene: Szemző Tibor

20:00–21:00: Vizi-csoda (1983) / Csoma-oratórium (2006) – kamara változat, film és zene: Szemző Tibor

21:00–22:00: Wittgenstein Tractatus (1991– ), szöveg: Ludwig Wittgenstein, film: Fogács Péter, zene: Szemző Tibor

 

Közreműködik:

Törőcsik Mari – mesélő

Bajusznács Mihály – bariton szaxofon

Balogh Enikő – mélyhegedű, hang

Dudás Zsombor – ütőhangszerek

Gryllus Ábris – vetítés

Grencsó István – tenor szaxofon

Huszár Mihály – nagybőgő

Ittzés Gergely – fuvola

Kéringer László – ének

Keresteš Szabolcs – billentyűk

Lázár Zsigmond – hegedű

Lévai Viktor – elektronika

Mizsei Zoltán – billentyűk, hang

Pödör Bálint – ütőhangszerek

Regenye Zoltán – hangkeverés

Szemző Tibor – hang, basszusfuvola

Temesvári Balázs (T. Bali) – elektromos gitár

A Szemző-maratonon a nyolcvanas évek elejétől máig terjedő időszak alkotásai hallhatók, illetve láthatók, amelyekben zene, film és beszélt szövegek a szerző szándéka szerint egységben jelennek meg. A koncert előadói, a Takarmánybázis Kreatív Zenei Laboratóriumának tagjai.

Szemző Tibor 1955-ben Budapesten született, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán és a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen tanult. Az utóbbi két évtizedben főként audio-vizuális műveket készít, amelyekben a beszélt szövegeknek és a különböző nyelveken megszólaló emberi hangoknak kiemelt jelentősége van. Előadóként a 180-as Csoporttal illetve szólókoncertjei révén vált ismertté, 1987 és 2003 között 13 önálló albuma jelent meg főként angol kiadója, a Leo Records gondozásában. 

Jegyár 2500 Ft


2016. május 20. (péntek) 21:00
Opus Jazz Club

Jazz AllStars Project

Közreműködik:

Sárik Péter - zongora

Szőke Nikoletta - ének

Urbán Orsolya - ének

Barcza Horváth József - nagybőgő

Hidász Tamás - dob
 

Sárik Péter jazz-zongoraművész különleges zenei kalandozásra invitálja a műfaj szerelmeseit. A Jazz AllStars Project a hazai jazz élet ismert művészeiből alkot egyedi formációkat, amelyeket a közönség nagy valószínűséggel először és utoljára láthat, hallhat ebben az összeállításban.

Jegyár: 1800 Ft


2016. május 21. (szombat) 19:00
Koncertterem

Óbudai Danubia Zenekar: Cilia – Schumann No.3
 

Műsor:
Robert Schumann: Esz-dúr kvintett Op.44 / Robert Schumann – Balogh Máté: Dichterliebe – zenekari változat (Ősbemutató)

Közreműködik:
Szappanos Tibor – ének

Bodor János – hegedű

Devecsai Gabriella – hegedű

Varasdy Tünde – brácsa

Kurucz Krisztián – cselló

Balog József – zongora

Óbudai Danubia Zenekar

Vezényel: Szennai Kálmán

Házigazda: Eckhardt Gábor

A leghíresebb love story a zenetörténetben minden bizonnyal Robert és Clara Schumannhoz köthető, minden megvan benne, ami egy hollywoodi produkcióhoz elengedhetetlen: lángoló szerelem, gonosz apa, aki eltiltja a szerelmeseket egymástól, pereskedés, küzdés könnyek és végül persze győzelem: a kitartó fiatalok egymáséi lesznek. A pár év, amíg Robert végül elvehette Clarat feleségül, majd házasságuk első időszaka volt Schumann egész pályafutásának legtermékenyebb korszaka: a dalok és kamaraművek nagy többségét is ekkor, hihetetlen sebességgel komponálta meg. Az utóbbiak közül is kiemelkedik a zongorás kvintett, amit Schumann feleségének ajánlott, míg a Költő szerelme című dalciklus szerzőnk talán legismertebb alkotása, amely Balogh Máté különleges hangszerelésében első ízben hangzik el sorozatunk zárókoncertjén.

Jegyár: 2000 Ft

 

2016. május 25. (Szerda) 18:00
Könyvtár

JaTaKuCs @ BMC – A Jazztanulmányi Kutatócsoport előadássorozata: A budapesti jazz színtér konstrukciója

Közreműködik:
Havas Ádám, szociológus
 

Havas Ádám, a Corvinus egyetem szociológiai doktori iskolájának kultúraszociológusa a budapesti jazz színtér kulturális és társadalmi rétegződésének elemeit vizsgálja, mélyinterjús és kérdőíves technikákkal. Hogyan konstruálják meg saját zenei identitásukat a szcéna pozíciói közt? A zenei identitások legitimitáskonstrukcióit Pierre Bourdieu elméle alapján modellezi, mely a gazdasági és szimbolikus profitok oppozíciója alapján térképezi fel a zenei mező, esetünkben a jazz színtér, különböző pozícióit, külön hangsúlyt fektetve a kreatív önmegvalósítás és gazdasági profitok konfliktusából fakadó egyéni megélhetési stratégiákra. A kutatás a sokszínű magyar jazzéletről hiánypótló módon olyan reális képet nyújt, melyet maguk a zenészek alkotnak meg.

Ingyenes


2016. május 26. (Csütörtök) 18:00
Könyvtár

Zeneterápiás Klub

Hogyan segíthet a zenehallgatás testi tudatosságunk, önismeretünk és tudatos jelenlétünk fejlesztésében? Hogyan használható fel a test-tudat paradigma a zeneterápiában? A hangadás és a hallgatás gyakorlása hogyan használható önszabályozásunk fejlesztésére és stresszoldásra a mentálhigiénés prevencióban? Ez alkalommal dr. Tihanyi Benedek (orvos, jógaoktató és a Hangfürdő kórus vezetője) a zene és a hang élettani és lélektani hatásaival kapcsolatos tapasztalatairól, kutatásairól fog beszélni.

A Zeneterápiás szakmai klub a zeneterapeuták, a zeneterapeutákkal együttműködő orvosok, egészségügyi, pedagógiai és szociális szakemberek és a zeneterápia iránt érdeklődők és érintettek találkozóhelye.

Közreműködik:
dr. Tihanyi Benedek, orvos, jógaoktató

A Zeneterápiás Klub házigazdái: Ittzés Zsuzsa és Kovács Petra

Ingyenes

 

2016. május 27. (Péntek) 19:30
Concerto Color
Koncertterem

Zarándy Ákos: Concerto Classico for Clarinet, Trumpet and Orchestra – ősbemutató / Ligeti György: Ramification (vonószenekarra) // Richard Strauss: Fúvós szimfónia

Közreműködik: Concerto Budapest

Vezényel: Rácz Zoltán

A Color friss, üdítő sorozat, melynek színes zenei palettáján magyar és külföldi zeneszerzőktől hangzanak el ismert és ritkán hallott művek, igazi különlegességek. A repertoár 19. századtól a 21-ig, Debussytől Berioig, Sztravinszkijtól Vidovszkyig terjedve a zenei élet legszínesebb kortárs egyéniségeit vonultatja fel. Ezen a koncerten Zarándy Ákos absztrakt motívumai és Ligeti ritmikai cseppfolyóssága az atonalitás legbravúrosabb fogásait ismerteti meg a hallgatósággal. Az est végén Richard Strauss derűt sugárzó fúvósszimfóniája – a „Boldog műhely”, ezt az alcímet adta 1944-45 táján komponált művének az idős Richard Strauss – hozza meg a felemelő megnyugvást Rácz Zoltán vezetésével.

Jegyár: 2200 Ft**

Bérletár: 5600 Ft

 

2016. május 28. (szombat) 17:00
Könyvtár

Digital Concert Hall – Hommage á Ligeti

Műsor:
17:00 Farkas Zoltán előadása
18:00 Koncertközvetítés felvételről: Ligeti György: Kammerkonzert (1970 – 20:34) / Hegedűverseny (1992 - 31:11) / Mysteries of the Macabre – koloratúr szopránra és zenekarra (1977 – 11:04)

Közreműködik:

Scharoun Ensemble Berlin

vezényel: Matthias Pintscher

Renaud Capuçon – hegedű

Berlini Filharmonikus Zenekar

vezényel: David Robertson

Barbara Hannigan – szoprán

Berlini Filharmonikus Zenekar

vezényel: Sir Simon Rattle

Mit jelent nekem Ligeti? Annak sejtelmét, hogy van valami magasabb rendű, valami tökéletesebb, mint amit én egyáltalán el bírok képzelni, hogy vannak összefüggések a művészetben, a tudományban és a világegyetemben, melyekről ő számot tud adni, és itt félbeszakad a mondat.” – Kurtág György. Ligeti György, a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású zeneszerzője ezen a napon lenne 93 éves. A Digital Concert Hall sorozat utolsó évadbeli előadásán az ő emlékének adózunk. A BMC és a Goethe Intézet közös sorozatának ezen az estjén az ő darabjai szólalnak meg, a hangversenyeket felvételről közvetítjük a Berlini Filharmónia Nagyterméből. Az elhangzó művekről Farkas Zoltán tart ismertető előadást.

Ingyenes**

Regisztráció: papp.krisztina@bmc.hu 2016. május 27-én 12 óráig


2016. május 28. (Szombat) 19:30
Koncertterem

Zsidó művészeti napok: Emlékezni és emlékeztetni

Műsor:
Erwin Schulhoff: 5 Stücke für Streichquartett / Karl Amadeus Hartmann: Musik der Trauer (Gyász-zene) / Mieczislaw (Moishe) Weinberg: Első kamaraszimfónia Op. 145 / 

Közreműködik:
Korcsolán Orsolya – hegedű

Camerata Orphica Kamarazenekar

Vezényel: Amaury du Closel

Az ünnepelt francia karmester, Amaury du Closel által megálmodott projekt, a „Forum Voix Etouffées” (Elnémított hangok), egy igen fontos megállója Budapest, ezen belül is a Zsidó Művészeti Napok nyitókoncertje a BMC-ben. A több koncertet felölelő sorozat hiánypótló, hiszen nemcsak bepillantást enged a nácizmus által, 1933-1945-ig elnémított zeneszerzők munkásságába, de e sötét korszak következményeit is vizsgálja a ritkán műsorra tűzött zeneműveken keresztül, egészen 1989-ig bezárólag. A budapesti hangversenyen Amaury du Closel ezúttal a bécsi Camerata Orphica Kamarazenekar élén, Erwin Schulhoff, Karl Amadeus Hartmann es Mieczislaw Weinberg ritkán hallható műveit mutatja be. Az est szólistája, Korcsolán Orsolya, hegedűművész lesz.

Jegyár: 2500 Ft

 

2016. május 29. (Vasárnap) 11:00
Koncertterem

Évadzáró ZeneHajó Hajós Andrással és a Modern Art Orchestrával

Közreműködik:
Modern Art Orchestra

Vezényel: Fekete-Kovács Kornél

Műsorvezető: Hajós András

Az idei évad utolsó Zenehajója alkalmával a gyerekek és szüleik felkészülhetnek a nyári fesztiválszezonra. Meghallgatjuk, hogy nyáron, amikor nincsen se ovi, se suli, milyen is egy igazi buli! Vajon hangosabb lesz-e a gyereksereg, mint a zenekar? Mit csinál Immunman a nyári szünetben? Miről fog szólni a mostani közös szerzemény – megint a télapónak írunk, vagy most a nyaralást tervezzük? A Zenehajó utolsó koncertje a nagy nyári hajókázások előtt, a fedélzeten a Modern Art Orchestra legénysége, a kormánynál Fekete-Kovács Kornél, kapitányunk pedig Hajós András!

Jegyár: 1500 Ft**

Családi jegy 2 gyerek, 2 felnőtt részére: 4500 Ft

 

2016. május 29. (Vasárnap) 19:30
Koncertterem

MAO évadzáró koncert, vendég: Tom Harrell

Közreműködik:
Tom Harrell – trombita, szárnykürt

Modern Art Orchestra

Művészeti vezető: Fekete-Kovács Kornél

A Modern Art Orchestra koncertjeivel kapcsolatban mindig megszokhattuk a kitűnő minőséget és, hogy az évadzáró estjeikre évről-évre különleges zenészeket hívnak meg. Az évad utolsó Modern Art Orchestra koncertjének meghívott vendége Tom Harrell trombitaművész, akinek előadásában nem csak saját szerzeményeit, de a MAO szerzőinek dalait is meghallgathatjuk! Harrell tagja volt a Stan Kenton's Orchestrának, fújt a legendás Woody Herman big bandben, valamint zeneszerzőként és hangszerelőként is elismert név a szakmában: dolgozott Bill Evans mellett, 2013-as lemezén pedig Esperanza Spaldinggal zenéltek együtt. Fekete-Kovács Kornél és Tom Harrell Amerikában már szerepelt egy színpadon, most pedig a magyar közönség is meghallgathatja, a két nagyszerű zenészt.

Jegyár: 1500 Ft
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés