bezár
 

art&design

2016. 07. 22.
A gőzgombóc ünnepe Zebegényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A gőzgombóc különféle változatait kóstolhatják meg az érdeklődők szombaton Zebegényben.

A Sebegin Hagyománymentő Egyesület és a helyi német nemzetiségi önkormányzat által rendezett, szombat délben kezdődő gőzgombócfesztivál keretében környékbeli hagyományőrző együttesek és ismert sváb zenekarok szórakoztatják a közönséget - mondta el Bodor Kornélia szervező.     

Az önkormányzat munkatársa felidézte: a hét évvel ezelőtt indult Zebegényi Gőzgombóc Fesztiválon a Tampfknelé, azaz a gőzgombócé a főszerep. A tradicionális német ételt a helyi asszonyok készítik, akik szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták a sváb konyha nélkülözhetetlen és sokféleképpen fogyasztható finomságát. "A gőzgombóc kelt tésztából készül, és gőz fölött párolják, megfőzik, vagy megsütik, és babfőzelékkel, sült oldalassal, esetleg csülökkel, szalonnával, vagy éppen édesen fogyasztják." Mint a szervező megjegyezte, tavaly több mint 1700 gombóc kelt el: lekvárral töltve, vaníliasodóval öntve vagy éppen káposztaágyon, sósan.     

A fesztiválon idén is jelen lesz Zebegény Baranya megyei testvértelepülése, Geresdlak, amelynek lakói szintén nagy mesterei a gőzgombóc készítésének - mondta el a szervező, hozzátéve, hogy az erre az alkalomra érkező, Egy darabka Geresdlak című kiállítás a könyvtárban lesz látható.     

A sós és édes finomságok mellett sváb együttesek produkcióit élvezheti a közönség, a többi között fellépnek a leányvári, a dunabogdányi és a sóskúti fúvósok, a kismarosi Nachtigall Kórus, a Zebegényi Gitárműhely növendékei és a német nemzetiségi hagyományőrző tábor résztvevői, a programot este retró diszkó zárja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés