bezár
 

zene

2018. 08. 12.
Voltak, akik a zenéért mentek a Szigetre
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 8-9.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Sziget Fesztivál második és harmadik napján egyaránt volt hallgatnivaló: CAT és Gorillaz, Fran Palermo, Lana Del Rey és 30Y kerül szóba a beszámolóban, valamint a Civil Sziget és az Art Zone workshopjai.

Igaz, csak késődélután érkeztem meg a Sziget második napjára, de a legjobban várt fellépőket így is meghallgathattam, és egyikük sem okozott csalódást.

Cigarettes After Sex

Az este első érdekesebb fellépője a Cigarettes After Sex volt, előttük az Unknown Mortal Orchestra játszott. Igaz, tudtam, hogy a CAS híres, de az A38 sátorban összegyűltek száma így is megdöbbentett. Nem gondoltam volna, hogy lassú, melankolikus zenéjük, amit az ember inkább a teraszon ülve egy szál cigivel a kezében hallgat, mint egy ilyen hatalmas és pörgős fesztiválon, a Szigeten is megállja a helyét. De megtette; a sátor tele volt, igaz nem volt tombolás és pörgés, de nem is hiányzott senkinek, mindenkit beszippantott az együttes különös, nyugodt hangulata. Együtt énekeltük a számokat, és végre látszott, hogy van olyan társaság is a Szigeten, akik nem a buliért, hanem a zenéért jöttek.

Gorillaz

Mivel a Cigarettes volt az egyetlen koncert, amit erre a napra kinéztem, az este további részében a barátaimra bíztam magam, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. Korábban már többször mutattak nekem Gorillaz számokat, de valamiért sosem fogott meg a zene hangzása és stílusa. Így már érthetitek, hogy miért volt akkora meglepetés, hogy pont ez az együttes adta a Sziget eddigi legjobb koncertjét. Mire a színpadhoz értünk, már hatalmas volt a tömeg, a koncert pedig – Kendrick Lamaréval ellentétben – időben elkezdődött. A kezdeti szkepticizmusomat hamar felváltotta az érdeklődés, a koncert végére pedig elmondhattam, hogy megszerettem a Gorillazt. Egyébként nem csak a közönség, de az együttes is jól érezte magát, Damon Albarn azt is elmondta, hogy ilyennek kell lennie egy európai fesztiválnak.

Gorillaz - fotó: Sziget Festival Official

***

A harmadik napon egy korai ebéd után mentünk ki, hogy a koncertek előtt szétnézzünk, és kipróbáljuk a Civil Sziget, valamint az Art Zone programjait. Mindkét helyen rengeteg workshop, játék és beszélgetési lehetőség várja azokat, akiket érdekel a művészet, az alkotás, vagy a társadalmi kérdések és problémák. Csapatunk kedvenc helyszíne az ytongfaragó workshop volt, ahol kaspókat, gyertyatartókat és szobrokat készítettünk. Az ytong egy, a betonhoz hasonló, ám annál puhább, akár késsel is faragható anyag, amiből elsősorban téglát készítenek. A workshopon mindenki kap egy általa választott méretű darabot, amit a rendelkezésre álló szerszámok segítségével kifaraghat, majd ki is festhet. Az Art Zone-ban egyébként rengeteg érdekes program van még, a közös kert építésétől kezdve az újrahasznosított anyagokból készülő táska varrásáig.

Fran Plaermo

Délután meghallgattuk Henri Gonzo, a Fran Plaermo frontembere akusztikus koncertjét a Music Box-nál, ahol a kis helyszín ellenére elég sokan összegyűltek. Henri este együttesével is fellépett a Petőfi Rádió-Telekom Volt színpadon, ahova a szokásos Franpi-rajongók mellet most rengeteg külföldi is ellátogatott. Az együttesről egyébként nemrég dokumentumfilm is készült, ami szeptembertől lesz látható a Toldi moziban.

Fran Palermo - Fotó: Kelemen Gergő, Fran Palermo Facebook

Lana Del Rey és a 30Y

Lana koncertjét sokan már az első nevek bejelentése óta várták – nos, én nem tartoztam ezek közé, de a szintén ismeretlen Gorillaz után bizakodón verekedtem előre magam a tömegben barátaim társaságában. A koncert azonban sajnos cseppet sem hasonlított az előző napiakhoz; semmi pörgés nem volt – ami a Cigartettes-el ellentétben kifejezetten rosszul jött ki. Lehet, hogy csak én nem kedvelem ezt a stílust, de minden szám ugyanolyannak hangzott, és szerintem ez a nagyszínpadhoz kevés. Az is lehet, hogy csak én álltam rossz helyen, de nekem a hangosítás sem tűnt jónak, szinte semmi nem hallatszott Lana énekéből. Ennek ellenére nem szeretném lehúzni a produkciót, a rajongókat láthatóan egyik problémám sem zavarta, egyszerűen csak engem nem győzött meg az énekesnő.

A napot a 30Y koncerttel zártuk, ami tökéletes befejezésnek bizonyult; a jól összerakott szett végighallgatása után fáradtan, de elégedetten indultunk haza.

Lana Del Rey - Fotó: Sziget Festival Official

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Franciska --


További írások a rovatból

Interjú Boldoczki Gáborral pályakezdésről, menedzsmentről, a művészi felelősségvállalásról
Interjú Baráti Kristóffal pályakezdésről, menedzselésről, külföldi lehetőségekről

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy szó megtisztítása Egy szó megtisztítása
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 1. nap
gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal
A Margó Fesztivál záró napja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés