bezár
 

építészet

2008. 04. 24.
Szeles üzlet
Épül a világ legnagyobb szélerőműve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeles üzlet Fogy az olaj, pedig egyre több energiára van szükségünk, lehetőleg anélkül, hogy saját környezetüket tovább szennyeznénk az energia előállítása során. Mi jöhet még? Napenergia, szélenergia, geotermikus energia, hullámenergia, árapály energia, vízenergia, biomassza, hulladékból származó biogáz.

HIRDETÉS

banner
1Ezek az EU által elfogadott úgynevezett megújuló energiaforrások. A szél erejének hasznosításában Magyarország jól állt 100 évvel ezelőtt; 600 szélmalom működött, majd a teret hódító villanyáram miatt mind megszűntek. Mára ez a szám céllá vált, a szélmalmok modernebb, hatékonyabb változataiból, az elektromos energiát előállító szélturbinákból.

A világon mindenütt megjelennek a karcsú, fehér, impozáns külsejű szélturbinák, de azt tudni kell, hogy az egész világ szélturbináinak 90 százaléka Európában található.

Újabban viszont úgy tűnik, Észak-Amerika is kedvet kap a szélhez. Egy legendás texasi olajbáró - T. Boone Pickens - környezetvédővé kezd válni. A Reuters híradása szerint azt tervezi, hogy 10 milliárd dollárt költ a Világ legnagyobb szélfarmjára. A valóság azonban az, hogy mindezt nem nagylelkűségből teszi: még több pénzre számít a szélből.

A nyolcvanéves Pickens tervei olyan nagyok, mint a texasi préri, ahol egyébként lovai társaságában egy farmon ő maga is él. Terveivel alapjaiban formálná át a mai amerikaiak energia-felhasználásának módját. Egy előadás keretében a Georgetown Egyetemen a hallgatóknak beszélve Pickens a "tekintélyes", és "nagy" jelzőkkel illette az általa tervezett szélturbinaerdőt. Ő csak tudja mi a nagy, hiszen BP Capital nevű cége 4 milliárd dollárt ér, illetve 2006-ban 1 milliárdos nyeresége volt az árutőzsdén.

A következő hónapokban Pickens cége, a Mesa Power, földeket kezd vásárolni, és 2700 darab szélturbinát rendel meg a gyártóktól. A kiterjedt turbinaerdő teljesítménye felér két atomerőmű teljesítményével: körülbelül 4000 MegaWatt villanyáram előállítására és 1 millió háztartás ellátására lenne képes.

Pickens környezetvédőnek vallja magát, azt mondja, engedett az olyan tiszta energiaforrások hívásának, melyek nem bocsátanak ki üvegházhatású gázokat. Ennek ellenére nem csak a Földet akarja megmenteni, szeretné, ha új tervei pénzt is hoznának konyhájára. Saját bevallása szerint a szél nem annyira nyereséges üzlet, mint az olaj, de 25%-os megtérülésre számít: nyerni akar, nem veszíteni.

Amerika energiaválság előtt áll, az elektromos áram felhasználása évente 1,5%-kal emelkedik, az olaj ára elérte a rekordmagasságú, 115 dolláros hordónkénti árat, egyre több államban elutasítják a széntüzelésű erőműveket, miközben a megújuló energiákat felhasználóknak támogatásokat nyújtanak. Mindez azt bizonyítja: fényes jövő áll a megújuló energiák előtt.

2
Pickens nagy terveit - miszerint szélenergiát, napenergiát és természetes gázokat is hasznosítana - leginkább egy nagy iránytűként lehet elképzelni. Az iránytű nyújtott, észak-déli tengelye Saskatchewantól Texasig terjedne, szélturbinák ezreiből kirakva, melyek így az USA szélenergia-hasznosítás szempontjából leghatékonyabb területeit fednék le. A kelet-nyugati tengely Texastól Kaliforniáig futna, napenergia-hasznosító létesítményekkel, melyek árammal látnák el például a déli városokat.

A fejlesztések három éven belül megkezdődhetnek, és jó néhány évre lesz szükség a befejezéshez. A pénzügyek egyelőre még nem teljesen tisztázottak, az viszont biztos, hogy a földtulajdonosoknak 4,5 ezer dollárt fizetnek turbinánként, s a megtermelt áramból az első években 4, majd a fejlesztést követő nyolc év múlva már 5 százalékot kapnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Répás Éva --


További írások a rovatból

építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

Interjú Virágh András Gáborral díjakról, pályája alakulásáról, az aktív zenélés szerepéről a komponálásban
Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés