bezár
 

film

2008. 05. 26.
P(rae)T(ele)V(ision)
Mi, hol, merre a hülyítődobozban 2.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
P(rae)T(ele)V(ision) Szép jó estét, ismét jelentkezünk, ezúttal a Szamaras Búfelejtőből, a helyi temető mellől. Esténként az úri közönség gyászol és táncol, népi és gépzene szól, a bánat mellett pedig a szerelem is tenyészik az eldugott sarkokban, mintegy igazolva a mondást, hogy az idő minden sebet begyógyít. Ezúttal kiemelt figyelmet fordítok egy-két film zenéjére, már csak azért is, mert az itt játszott zene messze nem olyan jó mint ami épp most nekem kéne hangtapétának, a fejhallgatót meg nem merem feltenni, hátha leszúrnak érte.
HÉTFŐ

Viasat 3. 18.00: Miért éppen Alaszka? – aki még emlékszik rá: ez egy olyan sorozat volt, ami némi kellemes utóízt hagyott az emberben, bár nem ma sugározták először. Munka utáni levezetésként (és a szerencséseknek: Nick Cave koncert előtti felvezetésként) egyaránt ajánlom. Előtte a Kölykök-ben az Animális Kannibálok zenekar vendégeskedik.

Cinemax, 20:00: Bíboreső – ne keverjük össze az Alice Walker könyve alapján készült Bíborszínnel! Természetesen a Purple Rain-ről van szó: Prince önmagát alakítja pályája felívelő szakaszában. Mai szemmel nézve, mai füllel hallgatva néha talán kicsit cikis, de még mindig jobb mint Vanilla Ice filmje.

HBO 20:00: Casino Royale – új James Bondot szánt az eke, elvtársnőt locsolnak vele. Van aki szerint az új James Bond nem olyan jó mint a régi, hanem kicsit tuskóbb, szálkásabb, és nem annyira szexepiles, viszont a partnernőkkel megint tutiba nyúltak a szereplőválogatáson, la:
www.port.hu/picture/instance_1/103559_1.jpg
vagy akár
http://www.port.hu/picture/instance_1/145384_1.jpg
ugyanott 22:20: Hollywoodland – a rémálomgyár újabb sötét fejezetéről lebben fel a lepel.

TCM, 21:00: Bűvölet – Nem tudom a kartonnetvörkösök ezt a verziót fogják-e. A Bűvölet (eredeti címén: The Craft) kellemes kis tinihorror, Buffyn innen, L.A.-n túl, érdekesség, hogy a zenéjét Graeme Revell (ex-SPK) szerezte. Nagyobb volt a hatása, mint a sikere, az alapötletet például a Bűbájos Boszorkák-ba mentették át a zenék egy részével együtt. A Craft-től nem kell sokat elvárni, viszont nem akar többnek látszani annál, ami, és minden elvárható megoldást, fordulatot korrektül hoz. Szerepel benne Fairuza Balk is. Utána ugyanott 22.45-től Stanley Kubrick Lolitája, amihez nem kell sokat hozzátenni, meg kell nézni annak aki nem látta.

TV2, 21:10: NCIS - Tengerészeti helyszínelők – Pauley Perrette megint megmenti a hétfő esténket. Vagyis sorozat, de jó.

RTL Klub 22:15: Showder Klub – Reménykedünk, reménykedünk, hogy egyszer végre elindul valami, és újra lesz nagybetűs Magyar Kabaré. A remény (vagy az elfogyasztott Ászok sör) azt mondatja velem, hogy a Fábry Show keretei közül kinőtt Showder klub ennek a hosszú útnak az egyik állomása, és én hiszek neki.

Film+, 23:05: Agydaráló – sokan vannak/vagyunk akik szerették a Ford Fairlane kalandjait, hát az Agydaráló majd kiábrándít bennünket Andrew Dice Clay-ből, jól. Félj, reszkess.

KEDD

Cinemax, 11:05: Sárkányszív – nyugi, ugyanaznap este nyolckor is ismétlik, meg leadják majd úgyis még kb. ezerszer.

HBO, 20:30: A falka – vér folyik benne, tehát jó! Sok, tehát még jobb!

Filmmúzeum, 21:00: A brazíliai fiúk – az alapkönyvből készült alapfilm alap magyar szinkronnal. A lezárás sem megnyugtató. Hibátlan.

TCM, 21:00: Mr. Jones-Jogában áll meghalni – a bemutatókor nem ilyen alcímmel forgalmazták. Emlékszem, akkor éppen vidéken rontottam a levegőt, és a helyi videotékába másnap szörnyülködve vittem vissza a kazettát, hogy mégis hogy merték ezt romantikus filmvígjátéknak hirdetni? Mit mondjak, nem egy randifilm, max. akkor ha egy problémás nővel-pasival-kecskével nézed, aki szeret lelkizni. Mármint a más problémáin, nem a tiedén.

M2, 21:00: Gyanúban – valós történeten alapuló film az orvos/beteg közötti nemi erőszakról. Nem lesz egy habkönnyű film, de a téma megköveteli, hogy berakjam az ajánlóba. Beszélni kell róla.

Viasat3, 21:05: A 13. harcos – leadják ezredszerre is? Le bizony. Pedig nem rossz ez sem, csak sokadszorra kicsit izé, na. Uncsi.

Duna II. Autonómia 22:05: Hétköznapi őrültségek – cseh-német-szlovák filmvígjáték, jónak ígérkezik.

TV2, 22:50: Kojak – már múlt héten írni akartam róla, szóval ezt nem ajánlom, Kojak csak Telly Savalas lehet, senki más. Minek újraforgatni a klasszikusokat?

SZERDA

Zone Europa: 4:00: Psycho – ki korán kel, legendát lel!

HBO, 20:00: Konyec-Az utolsó csekk a pohárban – magyar filmszatíra. A Monty Python által megjósolt nyugdíjas erőszakhullám kortárs adaptációja. Ugyanott 21:45: Éjszakai őrség – újabb orosz filmes sikertörténet a közelmúltból. Már megint a spájzban vannak.
Még mindig ugyanott 23:35: Parfüm: Egy gyilkos története – ebből csak az maradt meg, hogy nagyot szexelnek a végén, de a sok bába közt elvész a gyerek, szóval mindent kapunk, de semmit sem. Ugyanekkor lesz a Hustleren valami, amiben mindent telibe kapunk, szóval a Parfüm vége után mindjárt kapcsolhatunk is át.

M1, 20:10: Az elvarázsolt dollár – bemutatásakor, a nagy magyar rögvalóságban jól esett mutogatni, hogy nekünk is van Bud Spencerünk, meg filmvígjátékgyártásunk. Ma is mutogatják ezt a filmet a retrózók, meg van aki röhög rajta hogy gagyi, de szerintem egy korrekt kis darab, ahogy Bujtor István többi vígjátéka/krimije is. Persze valamennyire meg kellett élni azt a korszakot, hogy így nézzen a filmre az egyszeri ember. Én azt mondom, még így is inkább az Ötvös Csöpi-összes, mint a macskafojtós töplerzoli, vagy a régi vígjátékok újrázásai.

MGM, 20:30: Tizenkét dühös ember – nehéz bármit is hozzátenni: kamaradráma, kevésből kihozzák a maximumot. Ugyanott 0:10-kor: Színek – a fokozódó nemzetközi helyzet nevében.

M2, 21:00: A ház szelleme – kísértetek kísértenek. Remélhetőleg. Nagy hiány van mostanság a klasszikus kísértetes sztorikból.

Cartoon Network/TCM, 21:00: A komputer gyermeke – beteg film Koontz műve alapján. Nincs benne CGI, meg semmi mai technika, mégis félelmetes hangulatot teremt. Nem vicc.

Viasat 3, 21:05: A Rózsaszín Párduc bosszúja – a múlt héten sugárzott eredeti Párduc eredeti folytatása!

Film+, 21:10: A bűn útja – van benne szex, erőszak, kép csak ennyi:
http://port.hu/picture/instance_1/124903_1.jpg, de láttam az egészet, azt kell mondjam hogy B/C-kategóriás filmecske, carefree kikapcsolódás. Ugyanott 23:00: Pillangó – mindenki tudja gondolom hogy ez is valós sztori alapján készült. Klasszikus múvi, benne Dustin Hoffman nagy szemüvegben és egyéb nyalánkságok.

Filmmúzeum, 21:30: Az öldöklő angyal – Bunuel, értem?

CSÜTÖRTÖK

Filmmúzeum, 9:05: Jazz-ikonok – Buddy Rich.
ugyanott 21:40: Privát rocktörténet – Az F.O. System végre itt is foglalkoznak a dark zene hazai úttörőivel. Merthogy a System az volt…

HBO, 20:00: Transylvania – Asia Argento-val, akire a fél világ izgul, nem értem miért. Ezt a filmet is sokan csak miatta jegyzik. Számomra fontosabb, hogy a csodás Palya Bea énekel benne.

HBO2, 20:30: Dick és Jane trükkjei – elvileg vígjáték, bár Jim Carrey-ért nem vagyok nagyon oda, itt viszont Téa Leoni némileg javít az összképen.

HBO Comedy, 20:30: Tengerre, tata! – Jack Lemmon és Walther Matthau újra együtt a rekeszizmaink ellen.

Cinemax, 20:45: Az ártatlan – csak úgy ide ezzel is…(hol késik már a söröm, basszus?)

Cartoon Network/TCM, 21:00: Sólyom és a nepper – David Bowie csinált hozzá főcímzenét, de nem csak ezért érdemes megnézni. Igaz történet alapján született film árulásról, kémkedésről. Aki tudja olvassa hozzá Hajas Tibor árulásól szóló írását, ha máshol nem akkor a profilomban, köszöntem. Utána ugyanott 23:15: Pink Floyd-A fal – a világ egyik legjobb lemezéhez készült kicsit szájbarágós és nagyon depresszív kunstwerk. Kérdés és felelet, csak az a baj, hogy leginkább önmagával folytatja a társalgást.

Főnix TV, 21:00: Ítéletnap – Bruce Willis szerepében Svarci, űrlények helyett maga az ördög, de a sztori váza nagyjából hasonló az Ötödik eleméhez, ja.

TV2, 21:10: Mint a kámfor – George Clooney profilja, Jennifer Lopez feneke elvisz egy egész filmet külön-külön is, nemhogy együttesen!

PÉNTEK

TCM, 8:50: A máltai sólyom – a film noir legjava
ugyanott 15:55: Aszfaltdzsungel – szintén!

Filmmúzeum, 9:05: Jazz-ikonok – Thelonius Monk-kal!

Cinemax, 20:00: Texas elveszett szüzessége – újabb fordítói bravúr, basszus. A film NEM Jenna Bush esküvőjéről szóló doksi, hanem a legendás Talking Heads-vezér David Byrne filmje, és az eredeti címe az, hogy True Stories. A film zenéjét természetesen a Talking Heads adja, zseniálisan. Kötelező.

Főnix TV, 21:00: A kápolna vámpírja (Halál a kolostorban) – Sherlock Holmes a csuhások közt nyomoz.

M2, 21:50: Halott ember – J. Depp J. Jarmusch csodálatosan szép filmjében. Kötelező. Játszik még: Iggy Pop és Neil Young, az utóbbi gitáron, a háttérben.

HBO, 22:00: A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet – az elvesztett szüzesség után máris nyakunkon a vérfürdő! Elsősorban a szépséges Diora Baird miatt érdemes belenézni. Csak azért se keresek róla képet, kugli a barettod.

MGM, 22:15: Tank Girl – Ice-T hülye kosztümben, Naomi Watts egy korai szerepében, Iggy Pop megint feltűnik a képernyőn, a filmzenében Björk, Portishead, az original score-t Graeme Revell szerezte itt is.

Duna, 22:25: Pillangó – ezen a héten már másodszor szökik meg a börtönből!

Lesz még a felsoroltakon kívül Macska a forró bádogtetőn, meg Az éhség David Bowie-val, de mindkettőt sokezermilliomodszorra adják, és ez már nekem is unalmas.

SZOMBAT

Zone Europa. 20:00: A szörnyeteg – nemkicsit morbid filmvígjáték. R. Benigni még cukormentesen.

ATV, 20:15: RRRrrrr!!! – Gerard Depardieu még lejjebb alázza magát. De legalább ennek a címét nem lehetett félrefordítani.

HBO2, 20:20: A Hold és a csillagok – magyar szereplőkkel bonyolított többszintű drámázás.

Cartoon Network/TCM, 21:00: Viva Las Vegas – Elvis megint, utána stílszerűen a Poltergeistet adják. A Király beköszön a túlvilágról!

HBO Comedy 21:00: Az utolsó vacsora – na aki tud, ebbe nézzen bele. Nekem is csak úgy ajánlották, aztán végignéztem…fekete (pontosan: morbid) humor, a szórakozás garantált.

Cinemax, 21:45: A Thomas Crown-ügy – Rene Russo nagyot domborít benne. Tud valamit az a nő!

RTL Klub 21:45: Ál/Arc – krimi, feszültség, szerepcserés támadás, Ketrec Miklós és Travolta János egymás bőrébe bújnak, de semmi buzulás! Buzulás az nuku!
M2, 22:30: A varázsige: I Love You – Woody Allen ezeregyedik filmje, némi zenével feldobva. Nem tud hibázni, de nem is üt akkorát mint a jó filmjei közül bármelyik. A varázsige pedig még mindig az, hogy rakenrooooooolllllllllll!!!!

VASÁRNAP

AXN Sci-fi, 10:00: Végtelen határok – Kultikus sci-fi sorozat, még a VoiVod is lemezcímet csinált belőle, szóval rossz nem lehet.

Cinemax, 18:20: Benny és Joon – Mr. Depp és Julianne Moore. Nem az én világom, viszont az egész család számára nézhető.

RTL Klub, 20:00: Ellenséges terület – közelmúlt eseményei, a délszláv válság, ahogy azt a filmrendezők elképzelik. Lehet egyáltalán feldolgozni az ilyesmit?

HBO2, 20:10: Capote – Ezt ajánlanám mindenkinek, akit csak egy kicsit is érdekel Truman Capote munkássága. Ugyanott 22:50: Vinny, az 1 ügyű szintén ajánlott. Marisa Tomei-t és Joe Pesci-t mindig szívesen nézem.

Cartoon Network/TCM, 21:00: Kóma - mindenki olvasta a könyvet, ugye? És mindenki azt hiszi, hogy fikció, ugye? Tessenek már felébredni!

Cinemax, 21:40: Ray – természetesen Ray Charles-ról. A készítők sokat markolnak és sokat is fognak, ami ritka egy amerikai film esetében. Profin lenyomott életrajzi film, a kötelező drámákkal és elérzékenyülésekkel a kötelező helyeken.

HBO, 21:50: A köd – Ettől óva intenék mindenkit, az eredeti film igen gyenge újragondolása. If it ain’t broke, don’t fix it!

TV2, 22:40: Stephen King: Halálsoron – még mindig sehol sincs az a sör. A Halálsoron nem King legjobb regénye, ez a film se a legjobb adaptációja, de elütni az időt, arra tökéletes.

Duna, 23:00: Call girl ötszázért – egy hozzám hasonlóan jóindulatú kritikus, bizonyos Joe Queenan azt írta egyszer Streisand kisasszonyról, hogy „when you want to be a sex goddess, but Mother Nature never processed the requisition slip, you end up making an ass of yourself”. Ugyanő ugyanott ezt írta erről a filmről: „the audience is asked to to believe that Streisand –same eyes, same nose, same general facial contours, with twenty extra years on the odometer– is a $500-a-night call girl capable of ’taking your body to heaven and sending your mind to south,’ and of ’spoiling you so bad you’ll hate every other woman you touch.’ The film was the appropriately titled Nuts, which Streisand, director Martin Ritt, and everyone else associated with this dotty project quite clearly was.” ’Nuff said.

Film+, 23:05: Démoni harangok - Chuck Norris a horror világában is rendet vág.

Viasat3, 23:05: Stephen King: Végítélet – Mi van??? Ma Stephen King nap van, vagy mi? (Viszont végre meghozták a sört, egészség!)

M1, 23:45: Egy makulátlan elme örök ragyogása – ez az basszus, tegyétek éjfélre! Nehogy már aki hétfőn dolgozni megy, az időben lefekhessen! Megyek is basszus. Jövő héten innen folytatjuk.



nyomtat

Szerzők

-- Mágikus Bertalan --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés