bezár
 

irodalom

2020. 06. 05.
OGM-fotónapló – 2020. május
Ami a csövön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két hónap seggelés után a Nagy Keddi Kerekasztal úgy dönt, hogy akkor most, mint amúgy minden évben, halálának évfordulóján meglátogatjuk Krúdy Gyulát, még ha egyelőre kevéssé ajánlott is kimozdulni. Maszk a metrón, maszk a villamoson, maszk a Fiumei úti temetőőrökön, és meglepő forgalom a parcellák közt: házaspárok sétálnak, akik láthatóan nem a szeretteikhez jöttek; rendőrautó áll egy rendezetlen sírcsoport mellett, az egyenruhás csomagtartójából kapát vesz elő, eltűnik a bokrok közt, majd tíz perc után előjön, felkapcsolja a fényhidat és fényképet készít a villogóról és a mögötte sötétlő dzsungelről.

Idén csak négyen vagyunk. Egyszerre vesszük észre, hogy a padunkat, amin minden évben csak egyszer ülünk, de attól még a mi padunk, arrébb tette valaki. A helyére emeljük. A bőröndökből és hátizsákokból üvegek kerülnek elő és, ahogy mindig, Krúdy is kap a pálinkából, amivel rá koccintunk. Kigazoljuk a sírt, megcsodáljuk a felette egyre nagyobbra növő hársfát, és úgy döntünk, akkor már vonatozzunk el Székesfehérvárra, hogy ehessünk egy finom pacalpörköltet.

Csináltunk már ilyet, de nem egy amúgy is majd' félnaposra tervezett Krúdy-séta után, főleg nem pandémia idején, főleg nem úgy, hogy tudjuk: nagyon kellemetlen a vonaton, maszkban szalonnázni. Fehérváron már várnak minket, a pacal kész, ülünk a lugas alatt és nézzük, ahogy nagy pelyhekben virágzik a nyárfa. Mintha télen nyaralnánk. Ismerősök, barátok esnek be, együtt dicsérjük a pacalt, a megszépült Petz söröző régi és új elemeit, Gyula rágyújt egy szivarra. Ahányszor visszatér valaki toalettről, újra meg újra szóba kerül az új, tekintélyes méretű vizelővályú, hogy mekkora lesz az első vízszámla és hogy vajon ki fog benne először elaludni.

Ebbe az idillbe csörög bele egy ügyfél, egy hét múlva kellene fotózni Tihanyban. Megörülök, a részleteket az utcán bóklászva hallgatom, javaslok, helyeslek, felpezsdül a mostanra amúgy is örömködő elmém, bizsereg az agyam teteje és a lemenő nap idilljében azt sem figyelem, merre járok. Csak mikor leteszem a telefont, veszem észre, hogy a külvárosi bőrgyár felől igyekvő patak fölött húzódó csövek közepén állok. Süt ránk a nap.

Ami a csövön

nyomtat

Szerzők

-- Oláh Gergely Máté --

Oláh Gergely Máté (1983). A Kodolányi János Főiskola angol nyelv- és irodalomtanár – kommunikáció szakán végzett 2006-ban. Reklámügynökségi munkája után jelenleg szabadúszó fotós, leginkább eseményfotókat, portrékat és utcafotókat készít, nem áll tőle távol a szociofotózás sem.


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Csáki László: Kék Pelikan
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés