bezár
 

film

2022. 10. 13.
Erős nők a Szemrevaló vásznain
Még tart a Szemrevaló (Sehenswert) Filmfesztivál
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
A Szemrevaló (Sehenswert) Filmfesztivál idén tizenegyedik alkalommal mutatja be Budapesten, majd több vidéki nagyvárosban a legújabb filmeket Németországból, Svájcból és Ausztriából. A fesztivál idei kínálatának középpontjában az erős nők állnak, akik harcolnak a szabadságukért és jogaikért. A fesztivál nyitófilmjét, a Karoline Herfurth által rendezett Csodaszép (Wunderschön) című német tragikomédiát nagy lelkesedés, kíváncsiság és teltház fogadta a Művész moziban. 

Csodaszép a női szerepeket és sorsokat, illetve az ezekhez kötődő egyéni és társadalmi problémákat mutatja be olyan módon, hogy a szereplőkkel könnyedén azonosulni tudó néző hol velük együtt nevet, hol pedig velük sír azokon a gondokon, amelyek kisebb-nagyobb mértékben mindannyiunk életének szerves részét képezik.

Wunderschön / Csodaszép

Karoline Herfurth: Csodaszép (Wunderschön)
© 2021 Warner Bros. Entertainment


A film öt egyedi, ám mégis teljes mértékben hihető és átélhető női sorsot mutat be: Leylát, a fiatal diáklányt édesapja elhagyta, osztálytársai a testsúlya miatt kiközösítik; a 25 éves Lucy modellként azzal szembesül, hogy ehhez a munkához sosem lehet elég tökéletesnek lenni; Sonja, a kétgyerekes anya szeretné visszanyerni régi önmagát és régi alakját; Vicky, az independens, fiatal tanárnő tart a szerelemtől és az elköteleződéstől, így inkább kalandokat keres; végül pedig a hatvanadik életévéhez közelítő Frauke úgy érzi, hogy kapcsolata kihűlt, és mivel gyerekei már kirepültek a családi fészekből, élete és házassága monotonná válik.

Wunderschön / Csodaszép

Karoline Herfurth: Csodaszép (Wunderschön)
© 2021 Warner Bros. Entertainment


Herfurth trükkösen először önálló történetekként taglalja a fent említett női sorsokat, ám csakhamar kiderül, hogy a hősnők egy családhoz tartoznak. A Csodaszép nemcsak bemutatja a nemi szerepekből és a tökéletesség hajszolásából fakadó egyéni konfliktusokat és társadalmi problémákat, hanem humorral fűszerezve megoldási lehetőségeket is felmutat a nézőnek: a végére a szereplők megtanulják elfogadni önmagukat és egymást is, így az utolsó képkockákon már a teljes család felszabadultan táncol, együtt.

Wunderschön / Csodaszép

Karoline Herfurth: Csodaszép (Wunderschön)
© 2021 Warner Bros. Entertainment


Karoline Herfurth filmje október 15-én, 20 órától ismét megtekinthető lesz a Művész moziban, ezt követően pedig Debrecenben, Pécsen és Szegeden is vetítik. A Szemrevaló (Sehenswert) Filmfesztiválon ezt a filmet, valamint a többi alkotást is német nyelven vetítik, magyar felirattal.

Sehenswert / Szemrevaló Filmfesztivál megnyitó

Így gyülekezett a közönség a Sheneswert | Szemrevaló Filmfesztivál nyitóvetítésén
© Szemrevaló Filmfesztivál, fotó: Kerekes Zoltán

 

További információk, illetve a vetített filmek leírása elérhető a Goethe Intézet honlapján.

 

Jelenetképek a Csodaszép című filmből:  © 2021 Warner Bros. Entertainment
Helyszíni fotók forrása: © Szemrevaló Filmfesztivál, Kerekes Zoltán

nyomtat

Szerzők

-- Éltető Kamilla --


További írások a rovatból

Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés