bezár
 

film

2009. 02. 01.
Hogyan lehetsz operatőr ma Magyarországon?
A HSC sajtótájékoztatójáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan lehetsz operatőr ma Magyarországon? Január 29-én, a Szemle harmadik napján tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Operatőrök Társasága (HSC). A sajtótájékoztató célja az volt, hogy beszámoljanak a hallgatóságnak a társaság tevékenységéről, valamint a 2009-es újításokról.
Az elmúlt év eseményeit és a konkrét tevékenységeket a Társaság elnöke, Kende János ismertette. A HSC fő tevékenységének célja a magyarországi televízió- és filmoperatőrök érdekeinek képviselete, továbbá a film- és televíziós kép érdekeinek és jogainak védelme. Ennek érdekében számos változtatást javasolnak a televíziós sugárzásban, például a játékfilmek alatt a képernyőn megjelenő hirdetések és feliratok számának csökkentését.

A Filmszemle Tanács elnöke, Novák Emil bemutatta az Aranyszem Operatőr Fesztivált, a HCS mustráját, melyet immár ötödik éve rendeznek meg. A versenyen 2008-ban 103 filmet, 43 operatőr munkáját mutatták be. Emellett szót ejtett a társaság által működtetett Stáb iskoláról. Az intézményben többek között segédoperatőr, rendezőasszisztens, gyártásszervező, kameraman, világosító, díszletépítő és díszletfestő tanoncokat oktatnak, és OKJ-s oklevelet ad.

A Magyar Operatőrök Társaságának tevékenységi köre az elmúlt esztendőben a könyvkiadással bővült. A sajtótájékoztatón a szerzők ismét bemutatták a társaság három kiadványát, a Kézikönyv Film & TV Alkotóknak, a Labor Kézikönyv - Analóg és Digitális Filmkidolgozás és a HSC angol-magyar FILMES szó-tár című, néhány tanintézményben tankönyvként is használt könyveket. A HSC idén előáll egy újdonsággal is: szervez egy operatőri tehetségkutató versenyt, melynek győztesei lehetőséget kapnak, hogy a Stáb iskola tagjai, később akár a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói legyenek.

A Társaságnak jelenleg 250 tagja van, 58 kiemelt aktív tagját egy szenior csoportba különíti el. Az ehhez a csoporthoz tartozó operatőröket illeti meg a jog, hogy a nevük mögött használják a HSC három betűjét.


nyomtat

Szerzők

-- Sípos Anna --


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés