bezár
 

irodalom

2009. 08. 13.
Kezdjünk el rövidezni? Sziget első nap
Sziget fesztivál, 2009. augusztus 12. 1. nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kezdjünk el rövidezni? Sziget első nap Tehát: kezdjünk el rövidezni? Hangozhat a kérdés, miután a Sziget délutáni, komolyzenei és irodalmi programjaira kényelmesen söröző sztárok közelében lehetett gyúrni. A Sziget büfék idei újítása, hogy szép színes vödrökben lehet hatalmas mennyiségű Mojitót kérni, sok-sok szívószállal – voltak, akik délután háromkor egy-egy ilyen vödörrel a kezükben figyelték a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatóit, majd a felolvasó sztárokat. Képes, rövidmondatos beszámoló a Sziget első napjáról.

Cserna-Szabó András felolvas
Az Octopus Összművészeti helyszínen a hetet a Szépírók felolvasóbálja nyitotta, az idén díjazott Szépíró-tagok olvastak föl: Balázs Attila, Cserna-Szabó András, Forgács Zsuzsa Bruria, Háy János, Kántor Péter, Kiss Ottó, Márton László, valamint Tóth Krisztina. A felolvasás témája (tág értelemben) a rendszerváltozás volt; a fenti képen Cserna-Szabó András sajátos Micimackó-átiratát adja elő.


Kiss Ottó, Kántor Péter, Balázs Attila
Eközben folyik a kupaktanács a szomszédos büfénél. Baloldalt Kiss Ottó és Kántor Péter vitatja meg a kortárs magyar irodalom rejtélyeit, Balázs Attila pedig az asztalnál szemléli a mögötte zajló eseményeket. Jelen volt a helyszínen Garaczi László és Nagy Ildikó Noémi is.


Márton László
Márton László felolvasása előtt ellenőrzi, a sátor megfelelően lett-e összeillesztve egy magával ragadó, színpadi mozgást sem nélkülöző produkcióhoz.


Márton László felolvasása
Majd amikor mindent biztonságosnak ítélt, megkezdte előadását. A nyakában lógó stage pass ideiglenesen helyettesíti a sálat


Balázs Eszter Anna rózsaszínben
Az irodalmi program szervezői Balázs Eszter Anna és Rácz I. Péter. A fenti képen Eszter töpreng a világ sorsáról, szép rózsaszín felsőben, és ugyancsak tetszetős színes stage passal a nyakában.


PUF
Kulturális programokban az este folyamán is volt részünk. Itt az látható, ahogy Németh Zoltán irodalomtörténész a Pál Utcai Fiúk tagjaként horzsolja le az arcunkat zseniális gitárriffjével. A Bálra indult be természetesen mindenki.


Harcsa Veronika
Ezen a gyenge minőségű képen Harcsa Veronika és zenekara látható. Veronika nagyon experimentális, egyre furcsább ruhákban lép színpadra, a hangja azonban továbbra is igen jóleső élményt nyújt.


Alvin és a mókusok
Ez pediglen már az Alvin és a mókusok zenekar az MTV Headbangers Ball sátorban. Rutinos fellépők, a közönség a tenyerén hordja őket, amit meg is hálálnak: mindenki szereti együtt énekelni velük a „mocskos élet, rohadt élet” kezdetű refrént, melynek sorai állítmány nélkül is roppant kifejezően mutatják meg a vers beszélőjének világhoz való viszonyát.


Lovasi András
A fenti kép is azt mutatja, hogy nem profi fotóssal van dolgunk, a dülöngélő közönségben nem képes éles éjszakai felvételt abszolválni. Azonban az értelmezés csodákat művelhet: az elmosódó kontúrok a koncert pillanatnyiságára, az élmény rekonstruálhatatlanságára utalnak. Szóval ő természetesen Lovasi András, költészeti remekműveit az MR 2 színpadon mutatta be. Sztenderd Kispál-buli, kellemes meglepetésként előkerült viszont a laza morzsapotyogtató Tingli-tangli, a szexuális kudarcot könnyesen színrevivő Kapcsolj le mindent, továbbá a világ szubjektumra gyakorolt kényszerítő erejét egy délre történő utazással és a Hemingway-művel összekapcsoló szép látomás, a Kényszer, érdek, ösztönélet.


Backyard Babies
Az MTV Headbangers Ballban tizenegy órától a svéd rock and roll brigád, a Backyard Babies zúzott. Apropó: ha már r & r, nyilván mindenki hallott a mínusz egyedik nap Tankcsapda-bulijáról. A klassz fesztiválkoncert a zenekar 20. születésnapja alkalmából került kiemelt helyzetbe, és mivel már mindent leírtak és elmondtak ezzel kapcsolatban, amit lehetett, arra a vidám apróságra hívnám csak föl a figyelmet, hogy Lukács Laci átkötőszövegeiben ezúttal a közönség „pajtikká”, „skacokká” avanzsált – ami igen aranyosan hangzott a frontember szájából.

Holnap folytatjuk további képaláírásokkal. Senki nem menekül, ahogy a sztár énekli. Addig is azonban mulatozzunk:



nyomtat

Szerzők

-- L. Varga Péter --


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés