bezár
 

színház

2010. 01. 02.
Ki Yerma? Játék és muzsika
Gabriel García Lorca darabja a Gólem Fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Yerma és férje gyereket akar. A nő mindennel próbálkozik, ám hiába kuruzslás, ráolvasás vagy egyéb gyógymódok és hozzá a társadalmi elvárások, nem tud teherbe esni. Az izraeli társulat Lorca-előadásában csak Yermát játssza nő.
Állítólag feminista olvasatban láthatjuk a darabot. Mert Yermát nő játssza, a másik két asszonyt, akinek viszont van gyereke (és természetesen a többi férfiszerepet) férfiak. Mégpedig úgy, hogy eljátsszák a férfi színészek női ruhában, nőnek sminkelve, hogy ők nők. Ettől lenne ez a Yerma előadás feminista?

Yermát először úgy látjuk, hogy bölcsőt ringat. Kézmozgása, annak folyamatos és finom ismétlődése valóban nagyon kecses, nőies, szerencsére majd még vissza is tér. Bölcső azonban nincs, levegőben mozog a kéz. Ahogy gyerek sincs. Viszont elénk tesznek három mosógépet, kettőben forog a ruha, egy pedig üres. A mosógéphasználattal minket, pestieket, némileg beoltottak, elvégre az Örkény Színház Vízkeresztjében Dömötör András rendező egy teljes előadást épít a mosógépekkel teli színpadra. Ami legalábbis elgondolkodtató megoldás, függetlenül attól, hogy tetszik-e az embernek akár az ötlet, akár a megvalósítás ebben a vizes–könnyes–tengeres Shakespeare-darabban. Igen, talán épp ez a probléma itt: nem gondolkodtat el. Persze, anyaméh, kettőben van valami, egyben nincs. Sajnos rájöttem, köszönöm, innentől nem igazán izgat.

Yerma - Fotó: Alan Gerar

Számomra egyszerűen nem derült ki, mit akarnak ezzel mondani. Mondják Yermának, hogy nem nő. Rendben van, akkor a nem nőt nő játssza, ezzel ellentmondva a szövegbeli állításnak, tehát hogy attól még ő igenis nő. De akkor az, aki gyereket szül, már rögtön férfi? (Vagy így jeleznék, hogy az illeszkedett be, az nőtt fel a férfias társadalomba?) És ha azt állítják, hogy igenis csak azért, mert van gyereke, még lehet, hogy férfi (például viselkedésében, érzületében – miért is ne?), rendben van, legyen. Akkor viszont miért nem férfiasan viselkednek? Mi értelme a női ruhába öltöztetett, asszonyok mozgását, nevetését, gesztusnyelvét utánozó férfiaknak?

Yerma - Fotó: Alon Gerar

A megválaszolatlan kérdések és a durva szimbólumhasználat ellenére egy nem feltűnő apróság mégis összetartja az előadást, és ez a színpadi mozgás. Szabályos utakon közlekednek, színpadra képzelt vízszintes, függőleges és átlós vonalak, illetve kör mentén. Ebből természetesen kiválik, amikor valamilyen hagyományos zenére táncolnak, nyilván ezzel is népszokást, tradíciót, társadalmat idéznek meg. A mozgás merevsége, szabályossága tartást ad az előadásnak, összefoglalja és roppant intenzitással tükrözi a hagyományok és elvárások már-már őrjítő merevségét. Sokkal inkább, mint az egyébként igen minimális díszletet, jelmezt, kelléket használó produkcióba gyömöszölt mosógépek vagy éppenséggel az oldalt folydogáló három vízcsap. Már csak azért is, mert az utóbbi precíz, komoly játékot követel, az előbbi meg inkább csak nehézkesen ellensúlyozza az egyszerűséget.

Federico García Lorca: Yerma

Yerma: Orna Katz
Juan: Yoav Hait
María: Nimrod Bergman
Victor: Yoram Yosephsberg
Öregasszony: Uri Rawitz
Dolores lánya: Icho Avital
Mosónők: Uri Rawitz
Icho Avital: Nimrod Bergman
Sógornők: Icho Avital, Nimrod Bergman
Dolores: Nimrod Bergman

Díszlet és jelmeztervező: Miriam Guretzki-Bilu
Zene: Yehuda Poliker
Fény: Jackie Shemesh

Rendező: Ofira Henig

Herzliya Ensemble

2009. december 4.
Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad

Gólem Fesztivál

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- Mátrai Diána Eszter --

Budapesten születtem, itt végeztem angol, magyar és színházi dramaturg szakot. 2008 óta vezetem a prae.hu színházi rovatát. Szeretem Mozartot, Shakespeare-t, a somlói galuskát és a világbékét. S hogy magamról is mondjak pár szót: távol áll tőlem az önirónia.


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés