bezár
 

irodalom

2011. 06. 07.
Hóember kánikulában – breaking news a Vacka Rádióban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kossuth rádióból és a Vacka Dalok című CD-ről már jól ismert és sokak által kedvelt Lötyög-patak parti világ elevenedett meg a Vörösmarty téren, a Gyermekkönyvnapok vasárnapi programja keretében. Gaál Zsuzsa és lelkes csapata nagyon szerethető, interaktív játékra invitálta a kicsiket és nagyokat: ovisokat, kisiskolásokat és szüleiket.
Jobb sorsra - több néző figyelmére - érdemes előadást láthattak azok, akik jókor voltak jó helyen vasárnap, a gyerekszínpad környékén. Sajnos, vagy húsz perces késéssel indult az előadás, vagyis a hóembermentési expedíció és annak, aki nem volt pontban a kései kezdéskor a színpad előtt, az sajnos lemaradt és kimaradt a gondosan kitalált, alaposan megtervezett, szeretettel kivitelezett előadásból, amely valójában egy interaktív játék volt. A sokrészes kalandos mesejáték egyik epizódja elevenedett meg a szobor körül, ahol Tünde kalauzolta és kísérte a gyerekeket az expedíció egymást követő állomásai között. Honnan került elő Tünde? Hát odavarázsolták a gyerekek egy frissen tanult mondókával. Hogy is hangzott?

„Délutánra jár az idő, te meg, Tünde, kerülj elő!
 
Ne gondold, hogy szívatunk, varázslással hívatunk!”



 

A varázsvers végén dobogni kell, csak úgy működik, senki ne feledje! Az előperdülő Tünde tudtunkra adta, hogy birtokába került egy levél, amely arról ír, hogy egy hóember elkóborolt az északi sarkról, mert mindig csúfolták hóembertársai amiatt, hogy nem sárgarépa orra van, hanem valami szerencsétlen véletlen folytán fehérrépa orral verte meg a sors, amit ráadásul nem is lehet rendesen kifújni. Kérdezi, hogy a gyerekek tudnának-e rajta segíteni? Hát persze…

A gyerekek Tündével útnak indultak a mesebeli tájakra: a Kalamajka öbölbe, ahol  buborékokból (lufikból!) kerül elő a rejtjeles üzenet, amit aztán a Buborékértelemző Kéziszótár – ebből szerencsére pont van Tündénél – segítségével derül ki, hogy hogyan tovább. Zuzmorcra csak törpejárással lehet eljutni, ahol Mentolos Kamilla banyától, akit mobilon hívnak fel, megtudják a gyerekek, hogy pénzt kell váltani, ha Nyulam-bulam Rózsácskától répát szeretnének vásárolni a hóember számára… ugye nem kell mondanom, hogy meglesz a répa, boldog lesz a hóember, aki a Hébe-Hóba Hűtőkamrában vészeli át a számára szokatlan júniusi kánikulát (ebben segít neki, hogy a megmentő sereg téli, karácsonyi dalokat is énekel) és persze meg is hívja a gyerekeket fagyira, amelyet következő találkozásuk alkalmával nyalogathatnak majd el. Mivel lehetne vidámabban zárni az expedíciót, mint egy csodás, vezényelt vonítással.

Mivel maga Gaál Zsuzsa, a Vacka történetek írója is szerepet vállalt az előadásban - egyenesen az Őrségből érkezett -, sikerült tőle néhány fontos Vackahírt megtudnom. Ha valaki szeretné napról-napra követni a Vacka Rádió adásait, meghallgathatja (sajnos, egyenlőre csak) az ismétléseket minden hétköznap, a Kossuth Rádión, este nyolc előtt. Őszre újabb részek készülnek majd, és kerülnek adásba, igaz, már más műsorsávban, amit a – régi és leendő – rajongók biztosan megtalálnak majd.

A Vörösmarty téren látott interaktív játékhoz hasonló élményben lehetett már része a közönségnek: Lentiben, a városi könyvtárban születtek az első előadások, de már a FUGA - Budapesti Építészeti Központ is tervezett Ruttkai Bori Vacka Dalok koncertjével egybekötött interaktív Vacka Rádiót. A muravidéki Magyar Rádió (íme az MMR honlapja ) pedig már régóta sugározza a Vacka Rádió testvérműsorát:  Kalamajkafalva címmel.







Gaál Zsuzsa és csapata szívesen ellátogat óvodákba, kisiskolásokhoz az interaktív előadással, ha meghívást kapnak. (További info: 30/622-33-14 vagy 92/701-004)

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Schneider Gabriella --


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés