bezár
 

irodalom

2011. 08. 29.
Alvó vízilovak a vihar szemében – JAK tábor, Szigliget, harmadik nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A vihar szeme ugye az, amikor a tornádó közepén van egy oszlopnyi szélcsend. Zajlik persze minden, röpülnek a házak ott körül, meg autók, ahogy kell, de van egy vékony sáv, ahol fel lehet nézni csendes nyugalomban a tiszta égig. Hát ez volt csütörtökön. Nagyjából.
Az erős kezdés után persze várható volt némi visszaesés, és a program egyébként ment, pörgött nagyon is, maximum a társaságon volt érezhető egy hajszálnyi fáradás. Lehetett ez egyébként a hétvége előtti nagy lélegzetvétel is, mint amikor benntartasz, hogy aztán annál jobb legyen. Figyelni mindenesetre volt mire, a hőség is a helyén, mi kellhetett volna még.

Zsadányi Edit háromrészes, Női poétika? című sorozatának második darabja még az előző előadásnál is jobban a témával kapcsolatos diskurzusra volt felépítve. Olyan szerzők műveinek elemzése volt soron, mint Kaffka Margit és Tóth Krisztina - utóbbi szerző Szálak című verse kapcsán alakult ki a számomra legérdekesebb beszélgetés, amely bizonyította, mennyire passzol is ez a szöveg a témába, vegyítve a szociális kérdések nyelvi illusztrációját és ezek tematizálását. Megjegyzem, én tudom, hol van Battonya.

Ezután jött a hét kiemelt témájának számító társművészeti előadások közül a Hűvös és forró médiumok, meleg és kihűlt testek címmel. A három meghívott képzőművészt - Verebics Katalint, Fehér Lászlót és Szegedy-Maszák Zoltánt - Áfra János kérdezte. Engem legjobban Fehér László Lakner Lászlóval való megismerkedésének története ragadott meg - külön érdekességként, hogy ez egy korábban megírt, felolvasott szöveg volt. Szegedy-Maszák Zoltán médiaművész az augmentált valóság és a művészet kapcsolatát vázolta fel, illusztrációként egy kiállítás videódokumentációjával, ahol a képek csak virtuálisan, egy számítógépes interfészen keresztül voltak megtekinthetőek, a falon csak a helyük volt.

A vacsora - franciasaláta + hús - utáni első előadás a JAK Világirodalmi Sorozatának estje, a legutóbbi kötetek bemutatója volt. Először Győri Hanna műfordító beszélt Thomas Stangl Az egyetlen hely című regényéről - ez a szerző afrikai utazásainak története. Ezután Katarzina Sowula hamarosan megjelenő Nulla-nyolcszáz című kötetéről kérdezte Krusovszky Dénes a szerzőt. Az est legérdekesebb beszélgetése azonban mindenképpen Kertes Gábor műfördító A jövő nem a miénk című, fiatal latin-amerikai elbeszélők munkáiból válogatott antolgiájának bemutatása volt. Amint az kiderült, a fiatal latin-amerikai prózában épp paradigmaváltás zajlik, melynek lényeges momentuma a az irodalmi hagyomány átértékelése és új hatások feltűnése.

A tegnapi utolsó estet, ez talán bevallható, személy szerint én jobban vártam, mint a tábor legnagyobbjának szánt Tarr Bélát. Domonkos István, a régóta Svédországban élő költő és dzsessztrombitás, a jugmagy posztavantgard költészetének egyik kiemelkedő alakja - igen, akkor sem írom le, hogy "Kormányeltörésben".  Az történt viszont, hogy ő betegség miatt nem tudott megjelenni, ezért Orcsik Roland beszélgetőtársa Fenyvesi Ottó, az Ex-Symposion szerkesztője lett. Csalódottságomtól függetlenül természetesen ez is rendben volt, volt mit pótoljak a szimpó történetéből, amit most meg is tettem.

    Az este további része a már fent is megénekelt nyugalomban telt, a sötétségbe csak igen ritkán hasított bele egy-egy "harakiri!!" vagy "Detroit Pistons!!", olyankor a tornyon az érckakas arról álmodott élesen, hogy holnap rendőrökkel viteti el az egész mihaszna bandát, de persze nem. Volt bennünk valami a vízilovak veszélyes nyugalmából, hogy ha kinyílnának a szájak, fegyvernyi tárgyak lógnának ki bentről, de hát a dolog épp attól szép, hogy ilyesmi nem volt tervben sem.

Holnaptól élesedő kampányok, tompuló tekintetek. Eszkalálódás és helyzet, bányalég az agyakban, öklök a zsebekben. Meg  - súlyosbítandó az egészet - pörkölt. Itt holnaptól nincs kegyelem, csak pszichodráma és hp. Röpüljenek azok a házak, autók, tehenek. Szép lesz. Nem lesz szép.

A vihar szeme elvonult fölöttünk, nincs más hátra, mint a java.
Ha önök között van az isten, maradjanak velünk.

Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Simon Márton --


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés