bezár
 

art&design

2011. 10. 19.
Nincs előttünk út, csak a lépteink által jön létre
Interjúsorozat a "Best of diploma 2011" kiállítóival - második rész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy Zsófi az egyetem első évei alatt figuratív képeket festett. Az őslényeket, családi legendáriumot is felvonultató izgalmas témái mellett egyik erőssége a színek hangulati kezelése. Képei klasszikusan értelemben véve is festőiek. Zsófi nem szeret egy-egy művészileg megoldott kérdésnél, állomásnál leragadni. Máskülönben sokoldalú művészegyéniség, aki többek között énekléssel is foglalkozik szabadidejében.
PRAE.HU: Beválasztották a munkáid a Best of diploma kiállításra. Mit jelentett ez számodra?

Nagyon örülök neki. Szerintem már az is nagy dolog, ha egyetlen ember úgy gondolja, hogy szívesen látná a képeidet egy következő kiállításon. Itt is ez történt. (A diplomaelnökök döntötték el, hogy ki szerepeljen a Best of diplomán). Minden kiállításon való részvétel lehetőség arra, hogy megismerkedhessenek az ember munkájával. És egyben lehetőség, hogy "adhassanak" valamit a képek. Szerintem sohasem lehet tudni, hogy minek pontosan milyen jelentősége van, vagy mit fog eredményezni. Ez jó lehetőség, viszont nem szabad túl sokat várni tőle.
Cím nélkül, olaj, vászon, 40 x 60 cm, 2010
PRAE.HU: Hogyan állt össze a diplomamunkád? Mi alapján válogattad össze a monumentális festménysorozatot és mik voltak azok a vizuális impulzusok, amelyek inspirálták a képek elkészítését?

Ezek a munkák a kép megalkotottságára fókuszálnak, leolvasható róluk a vizuális rétegek egymásra épülésének folyamata. A figuralitás elhagyása fontos volt számomra, hogy a formák és színek minden plusz tartalomtól mentesen, külső viszonyítási pont nélkül saját rendszerükön belül élhessenek. Nincs bennük előre eltervezett vizuális, vagy esztétikai hatás, spontán döntések szervezik a felületeket. Mindig csak a következő fázisig van tervem. Nem mondanám, hogy ezek a képek egy sorozat részei lennének, mivel ideiglenes kompozíciót alkottak így együtt, de ugyanúgy önállóan is szerepelhetnének bárhol.
Diploma, olaj, vászon, 25 db, 60 cm x 60 cm, 2011
PRAE.HU: Gondolkodsz-e nagyobb és hasonlóan absztrakt képek festésében a továbbiakban?


Diplomaképeim nem egy lezárt folyamat elemei, annak igazából csak részei. Tervezem ennek a témának a folytatását. A közeljövőben kicsit nagyobb, méterszer méteres méretben fogok dolgozni.
Elmaradt vendégség, fotó, 2011
PRAE.HU: Szerinted a konkrét, ábrázoló művészeti tudás szükséges ahhoz, hogy egy festő jól tudjon absztrahálni?

Az absztrakt képalkotást szerintem nem lehet egységként kezelni, mert számtalan kiindulópontja, iránya létezik. Képviselhet például egy fokozatos eltávolodást a látott valóságtól, míg lehet teljesen elméleti alapú is. Szerintem az a fontos, hogy amivel foglalkozik az ember, abban fejlessze mind a technikai mind a szellemi tudását a tőle telhető legmagasabb szintre. A kérdés, hogy mit választ. Tehát egyértelműen van olyan nonfiguratív festészet, amelynek nincs közvetlen kapcsolata az ábrázolással, vagyis a látványt ábrázolni tudás nem lehet ennek feltétele.
Cím nélkül, olaj, vászon, 143 cm x 181 cm, 2011
PRAE.HU: Voltak-e olyan képek, festmények, amiket alapul vettél, esetleg inspirálta-e valamilyen más műalkotás a diplomamunkádat?

Ezek a képek a vizuális logikára épülnek, mindig az adott, pillanatnyi látványnak, állapotnak (ahol a kép éppen tart) megfelelően. Így nem volt eltervezett cél. A folyamat közben jött az az ötlet, hogy többet rakjak egymás mellé, és ez legyen a diplomamunkám. Ez az egész festészeti téma is közben formálódott, egymásból következő lépések eredményeképpen, külső, a képeken kívül levő viszonyítási pont nélkül. Inspiratív erővel hatottak rám Bach zongoradarabjai, azok közül is kimondottan az invenciók és John Coltrane zenéje.
Cím nélkül, olaj, vászon, 60 cm x 60 cm, 2011
PRAE.HU: Hol láthatjuk legközelebb az újabb képeidet, vagy-e már galériánál?

Eddig nem keresett meg galériás és még nincs terv újabb kiállításra.


PRAE.HU: Gondolkozol-e azon, hogy továbbképezd magad külföldön, vagy Magyarországon szeretnél élni és dolgozni? Szerinted feltétlen szükséges a megélhetésért más munkát elvállalni az alkotótevékenység mellett?

Szerintem az élet olyan, hogy nincs előttünk út, hanem az a lépteink által jön létre. A lehetőségeket meg kell teremteni, vagy észre kell venni. Amíg nem tud az ember megélni a képeiből, addig mást is kell dolgozni. Szerintem nem a megélhetés a lényeg, hanem hogy olyat csináljon az ember, amiért megérte élni, amivel értelemképző erejű dolgot tudott létehozni a többi ember számára is.
Cím nélkül, olaj, vászon, 60 cm x 60 cm, 2010
Nagy Zsófi honlapján sok más festménye is megtekinthető!

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Molnár Eszter --


Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés