bezár
 

gyerek

2012. 03. 25.
Pálcika és Én I. – Interjú Turi Tímeával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pálcika és Én I. – Interjú Turi Tímeával Darvasi László hamarosan megjelenő meseregényéről és annak főhőséről, Pálcikáról mesélt nekünk Turi Tímea, a Magvető Kiadó szerkesztője. Azt is elárulta, hogy a Könyvfesztiválra még három másik gyerekkönyvvel készülnek.
PRAE.HU: Február elsejétől vagy a Magvető Kiadó munkatársa. Darvasi László Pálcika című mesekönyve az első munkád a Kiadónál? Mi alapján dőlt el, hogy pont "vele" kezdesz?

Szerencsés véletlen volt, mert Darvasi írásait egyébként is különösen szeretem, és épp ennek a szövegnek a gondozása volt fontos feladat.

PRAE.HU: Darvasi László írásaival korábban is sokat foglalkoztál, doktori disszertációd pedig a tárcairodalomhoz kapcsolódik. Ha nem is egészen Szív Ernőt, de Darvasit külön öröm számodra szerkeszteni?


A Pálcika igen rövid történeteket tartalmaz, így a szerkesztésben az egyik legizgalmasabb kérdés a "mi hova kerül" játéka volt. Az pedig, hogy egy téma különböző, fantáziadús variációi adják egy nagyobb szöveg egészét, nem idegen Darvasi más írásaitól sem, a tárcáitól sem. A magyar szakos szakdolgozatom pedig valóban az eddig megjelent három Szív Ernő-kötetet vizsgálta abból a szempontból, hogy hogyan tud megszólalni ma egy tárcaíró, hiszen a tárca mára igazából egy anakronisztikus műfaj lett. A még építkezés alatt álló disszertációmban azonban elkezdtem hátrálni az időben, és ott többet foglalkozom egy másik Ernővel (akire egyébként Szív a nevében is utal): a zsurnalizmus nagy klasszikusával, Szép Ernővel.

timike

PRAE.HU: Összességében milyennek találod a könyvet?

Vidám, kedélyes könyv, amit az egész család egyszerre olvashat, és a Trapitinél fiatalabb olvasókra is számíthat. Az apró történetek kerek egészet alkotnak, de a kötetet bárhol fel lehet ütni. És nagyon fontos a rajzok szerepe: Koncz Tímea illusztrációi a történetek játékosságát emelik ki.

PRAE.HU: Te hogy képzeled el Pálcikát?


Pálcika egy kicsit mindannyiunkra hasonlít, olyan, mint egy kisgyerek, aki keresi, miben hasonlít a többiekhez, és miben különbözik tőlük. Engem óvodásként rettentő módon foglalkoztatott, mit jelent az, amikor az óvónénik azt kérik tőlem, legyek jó gyerek. Mert hát mit jelent jónak lenni? Pálcika pedig állandóan azon gondolkodik, mit jelent pálcikának lenni, és ha kicsi is, hogyan tud tájékozódni a világban. Pálcika épp ezért állandóan úton van, ismerősökkel és ismeretlenekkel találkozik, és a könyv igazán emlékezetes figurái között ott van még Pálcika számtalan rokona is, vagy személyes kedvencem, a rettenetes Fűrész úr figurája, aki sejthetjük, micsoda veszélyt jelent minden pálcikára.

timike2

PRAE.HU: Úgy hallottam, lesz még Darvasi-kötet az idén. Igaz a hír?


Valóban, a könyvhétre érkezik Darvasi Vándorló sírok című kötete, tele izgalmas és rejtélyes történetekkel. Jézus-elbeszélések, reménytelen trubadúrszerelmek ugyanúgy lesznek ebben a novelláskötetben, mint groteszk pillanatképek. Ami közös ezekben az írásokban, az a Darvasira jellemző lebilincselő mesélőkedv és – a címhez hűen – az élők és a halottak világának átjárhatósága.

PRAE.HU: Milyen gyerekkönyveket várhatunk még idén a Kiadótól?


A Könyvfesztiválra érkezik még másik három gyerekkönyv is. Máté Angi a gyerekirodalom már nem is annyira titkos favoritja, a Kapitány és Narancshal című mesekönyvével most debütál magvetős szerzőként. Igazán elbűvölő könyv lesz, amihez Rofusz Kinga illusztrációi is hozzájárulnak. Szabó T. Anna pedig gyerekversekkel jelentkezik: a Tatoktatok a nyelv határait feszegető játékos szövegekkel van tele, Kárpáti Tibor gyermeki kreativitást idéző képeivel. És lesz újra Ulickaja-mesekönyv is: a Történetek gyerekekről és felnőttekről szívszorító és felemelő meséket tartalmaz, nem csak gyerekeknek. Egyébként meglepő, hogy Ulickaja meséinek világát milyen hitelesen tudja ábrázolni Lakatos István, aki már második alkalommal ad arcot Ulickaja történeteinek.

Fotó: Bach Máté

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Hevesi Judit --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Új sorozat indul a Pagony Podcast csatornáján

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés