bezár
 

gyerek

2012. 04. 04.
Pálcika és én III. – Interjú Boczán Beával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pálcika és én III. – Interjú Boczán Beával Vajon mit szóltak Pálcikához, Darvasi László hamarosan megjelenő meseregényének főhőséhez a gyerekek? Többek között ez is kiderül interjúnkból, amit a prae.hu gyerekrovatának vezetőjével, Boczán Beával készítettünk.
PRAE.HU: Mi a véleményed Darvasi László Pálcika című kötetéről? A rajzpályázat szövegében az olvasható, hogy rögtön megszeretted a történetet.

Igen, Pálcika története igazán szerethető. Először is van egy kicsi és törékeny főhős, aki vidáman pálcikázik ide-oda a világban. Ez a lételeme, a mozgolódás, úton levés, világot járás. Hátán hátizsákja, lábán a kedvenc bakancsa és már jöhetnek is a történetek. Pálcika olyan, mint minden gyerek, tele van kérdésekkel, kíváncsian keresi a helyét a világban. Szomorú, ha kicsúfolják és örül, ha hőstettet hajthat végre. Ami még fontos, Pálcika nagyon szeret pálcikának lenni. És miközben keresztülpálcikázik a könyvön, sok komoly gondolat is előbukkan a sorok között a hasonlóságokról és különbözőségekről, szerelemről és varázslásról – és persze mindez egy pálcika szemszögéből nézve.


PRAE.HU: A gyerekeknek olvastál már belőle?


Igen, ők is szerették. Darvasi nagyon jól tud "gyerekül", tudja, hogy mókával, humorral lehet leginkább a közelükbe kerülni. Többször kikérdez a történetekből, vagy ad egy kis feladatot, bevonja a gyerekeket, (sőt, a felolvasó felnőttet is!), az olvasás így közös játék lesz. Pálcika történetei eleve nagyon vidámak, de például az újra és újra előbukkanó direkt nyelvbotlásoknál (gazsulka, bocsánat galuska; trotylibusz, bocsánat, trolibusz; pacsalinta, bocsánat palacsinta) a gyerekek hangosan hahotáztak. Azóta egymás után gyártják ők is a hasonlókat.PRAE.HU: Volt kedvenc történeted?

Nem is tudom, inkább gondolatok maradtak meg bennem, de most hirtelen eszembe jutott az a történet, amikor Pálcika találkozik a varázspálcával, aki roppant büszke magára, mire Pálcika bemutatja neki saját tudományát, kinyújtózik a széktámla és az asztal között, így átmászhat rajta egy hangya, aki az asztalon levő morzsák után vágyakozott. A nagyságos varázspálcának be kell látnia, hogy egy egyszerű pálcika is tud varázsolni, sőt, sokkal szebbet tud varázsolni, mint ő maga.

PRAE.HU: Mit gondolsz a szöveg és az illusztrációk viszonyáról?

Koncz Tímea rajzai remekül illeszkednek a szöveghez – nem csak illusztrálják a történeteket, hanem sokszor kiegészítik, továbbgondolják azt. Bár csak pár vonalból áll – Pálcika figurája mégis mindenféle érzelmet képes kifejezni. Akárcsak a mesék, a rajzok is tele vannak remek humorral, vidámsággal, pálcikázással.


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hevesi Judit --


További írások a rovatból

Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán

Más művészeti ágakról

színház

Vendégségben Patikánál Vendégségben Patikánál
4. emelet, 66-os csengő
Interjú Rohmann Dittával oktatásról, médiáról, motivációról
színház

Érzelmeink labirintusában Érzelmeink labirintusában
A Tévedések vígjátéka a gyulai Tószínpadon
Bodor Ádám – Sinistra körzet


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés