bezár
 

gyerek

2012. 04. 04.
Pálcika és én III. – Interjú Boczán Beával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pálcika és én III. – Interjú Boczán Beával Vajon mit szóltak Pálcikához, Darvasi László hamarosan megjelenő meseregényének főhőséhez a gyerekek? Többek között ez is kiderül interjúnkból, amit a prae.hu gyerekrovatának vezetőjével, Boczán Beával készítettünk.
PRAE.HU: Mi a véleményed Darvasi László Pálcika című kötetéről? A rajzpályázat szövegében az olvasható, hogy rögtön megszeretted a történetet.

Igen, Pálcika története igazán szerethető. Először is van egy kicsi és törékeny főhős, aki vidáman pálcikázik ide-oda a világban. Ez a lételeme, a mozgolódás, úton levés, világot járás. Hátán hátizsákja, lábán a kedvenc bakancsa és már jöhetnek is a történetek. Pálcika olyan, mint minden gyerek, tele van kérdésekkel, kíváncsian keresi a helyét a világban. Szomorú, ha kicsúfolják és örül, ha hőstettet hajthat végre. Ami még fontos, Pálcika nagyon szeret pálcikának lenni. És miközben keresztülpálcikázik a könyvön, sok komoly gondolat is előbukkan a sorok között a hasonlóságokról és különbözőségekről, szerelemről és varázslásról – és persze mindez egy pálcika szemszögéből nézve.


PRAE.HU: A gyerekeknek olvastál már belőle?


Igen, ők is szerették. Darvasi nagyon jól tud "gyerekül", tudja, hogy mókával, humorral lehet leginkább a közelükbe kerülni. Többször kikérdez a történetekből, vagy ad egy kis feladatot, bevonja a gyerekeket, (sőt, a felolvasó felnőttet is!), az olvasás így közös játék lesz. Pálcika történetei eleve nagyon vidámak, de például az újra és újra előbukkanó direkt nyelvbotlásoknál (gazsulka, bocsánat galuska; trotylibusz, bocsánat, trolibusz; pacsalinta, bocsánat palacsinta) a gyerekek hangosan hahotáztak. Azóta egymás után gyártják ők is a hasonlókat.PRAE.HU: Volt kedvenc történeted?

Nem is tudom, inkább gondolatok maradtak meg bennem, de most hirtelen eszembe jutott az a történet, amikor Pálcika találkozik a varázspálcával, aki roppant büszke magára, mire Pálcika bemutatja neki saját tudományát, kinyújtózik a széktámla és az asztal között, így átmászhat rajta egy hangya, aki az asztalon levő morzsák után vágyakozott. A nagyságos varázspálcának be kell látnia, hogy egy egyszerű pálcika is tud varázsolni, sőt, sokkal szebbet tud varázsolni, mint ő maga.

PRAE.HU: Mit gondolsz a szöveg és az illusztrációk viszonyáról?

Koncz Tímea rajzai remekül illeszkednek a szöveghez – nem csak illusztrálják a történeteket, hanem sokszor kiegészítik, továbbgondolják azt. Bár csak pár vonalból áll – Pálcika figurája mégis mindenféle érzelmet képes kifejezni. Akárcsak a mesék, a rajzok is tele vannak remek humorral, vidámsággal, pálcikázással.


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Hevesi Judit --


További írások a rovatból

Tom Hooper: Macskák
Beszélgetés Martina Matlovicovával a Virányosi Közösségi Házban
gyerek

Premier: MIT – Az ember tragédiája rövidítve
November 13-án a TRIP hajón
Beszélgetés Az önbizalom kódja lányoknak című könyvről az őszi Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
színház

Hoztam is, meg nem is Hoztam is, meg nem is
Szeretett vezérünk őspremier a Szkéné Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés