bezár
 

zene

2007. 08. 06.
Padlófogás
fikciós szelet ujjzsuzsiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Padlófogás A koncertünk nem sikerült. Szétesettek, és lámpalázasak voltunk. A Kaori szunyókált, a Spenót folyamatosan a hátam mögé nézett. Azt hittem, hogy szivarozott, vagy be van állva, de kiderült, hogy egy nőt várt a bejárat felől. Én kettejük között vergölődtem az „ellenséggel” szemben. A Másik János csak annyit mondott, hogy hősies koncert volt. Ujj Zsuzsi és a Csókolom.
Ezen a héten a Züllői úton voltam, vagyok, mint Macskafelügyelőnő. Mariska elutazott, de hál' Istennek hétfőn megérkezik. Minden tönkrement. Kialszik a gázbojler, elnémul a tv, nem működik rendesen a számítógép. Bonifác /a macska/ röpül a lakásban valami nem létező, és láthatatlan nyomában. Ha meg akarom simogatni, harap, és karmol. Már a legyek is megdöglöttek. A klaviatúrán önálló életet élnek a betűk. Az N csak úgy kiugrik magától, és elpattan. Ha ügyes vagyok, előbb kapom el, mint a macska.

Ujj Zsuzsi kólázikUjj Zsuzsanna Erzsébet Ilona. Vörös Böske, Tüske Bökte.

Amúgy teljes padlófogásban vagyok. Nem tudom, mi van velem. Nem tudom felemelni a szárnyam. A lakás nem túl barátságos, a cica sem az. Lehet, hogy ez a bajom. Vagy a kánikula. Kiégett a szívem, és kiégett az agyam. Hűség, vagy hőségriadó! Hétfőn már visszamegyek a Bem utcába, és vidáman kukorékolok a saját szemétdombomon.

A Kotta FesztiválonAztán meg kérdezz! Megmondtam már, hogy bármire válaszolok. Tegyél fel kérdéseket, akár magadnak, vagy éppenséggel nekem. Amúgy, engem csak a szerelem érdekel. Szerelem- és Szenvedés szakon végeztem, egy nem létező egyetemen, diplomát nem adtak, papírom nincs. Köhögjél, és főleg köpjél! A meggybort én is ismerem Hódmezővásárhelyről. Holnap elmegyünk [a]http://www.kancso.hu[text]a Csokival[/a] Hajdúböszörménybe. Valami [a]http://www.kottafest.hu/[text]Kotta Fesztivál[/a] szúnyogok, kullancsok, sátor és halál.

– Nagyon rosszul van a Nagyi. Agyinfarktusa, daganata lassan teljesen megeszi.
– Ha a Nagyid nem fél, akkor ne félj te se! A halálnak és a szeretetnek semmi köze nincs egymáshoz. Szeretnélek bíztatni.

A lágerszöveggel nem igazán haladok. Jó a zene, de én csak nyöszörgök, nem tudom, mit csinálok. Csak topogok. Egyszer szétesek, aztán meg összeállok. Szív- vagy fejlövés? Ki tudja? Kérdezik is tőlem, hogy mi van, Zsuzsi? Mondom nekik, nem érek rá, nincs időm. Szerelem a motorom. Ezt találtam ki, de csak bámulnak, és nem értik.

Már mondtam, hogy szerintem nem jó az alapanyag, és „szarból nehéz ostort fonni”. De lehet, hogy egészen más valami lesz belőle, és jó lesz. Mit lehet azt tudni? Amúgy meg „ami nem megy, azt nem kell erőltetni”. Tudok még néhány ilyen baromságot, vagy közhelyet, ha érdekel...

SpenótA lágerdallal elkészültem, de valahogy nem dob fel. Remélem a Spenótnak azért örömet szerzek, mert ő sincs most a toppon, és talán énekelni üdítőbb lesz.

Ne szipuzzál sokat!!!!!!!!!!!!!!!!444444444444 Az ilyen alantas dolgokat majd én elintézem helyetted. Most elrohanok a Délibe, fölrakom magam egy marhavagonra, elutazom Balatonkenesére. Holnap délelőtt megnézem, hogyan ballag el a Kisöcsém. Ha lesz annyi időm, akkor megcsobbanok a Balatonba, mert ott van a kertjük végében. Aztán kora délután futok vissza Pestre, mert koncert lesz. Kicsit, nagyon izgulok, mert csak hárman leszünk, Kaori, Zoli, meg én. Nem lesz dob, és basszus, kicsit nehéz. Nincs mankó, és a Zoli szerint a Kaori, és én is bénák vagyunk.

Olyan, mint egy rengeteg, amiben eltévedhetek. De én nem tévedek el. Én kíváncsi vagyok. Meg azt is érzékelem, hogy ez egy folyamat, meg azt is, hogy szomorú is, de lehet, hogy én is.

Most elbattyogok a bányába, aztán este [a]http://tandemcafe.hu/[text]a Tandemben[/a] kiordítozom magam, lehetőleg kristálytisztán, ami nem mindig szokott sikerülni. Végezetül az [a]http://www.a38.hu/[text]A38-as[/a] hajón megcsörgetem a csontjaimat, és így leszek holnapra félholt.

Nekünk a pénteki koncert megvolt. Lenyomtuk. Sok barátom, ismerősöm jött el, kaptam egy csomó ajándékot. Utána átmentünk az A38-ra, ahol még többen voltak, és még nagyon sok ajándékot kaptam. Jó zene is volt, táncoltam is. Hajnalban értem haza. A Spenóttal feldobtunk egy húslevest, és elmentünk a Margit-szigetre a Sport uszodába. Hazamentünk, ettünk húslevest, kis alvás, és megint koncert a Pipában. Egészen más volt, mint az előző napi. Egészen más volt a közönség is, de tele.

Aztán hazamentem, és másnap 11-kor indultunk Szegedre, [a]http://www.kendermag.hu/[text]a kendermagos bulira[/a]. Ott már egy kicsit fáradt voltam, és ez egy békés demonstráció volt, de voltak békétlen árpádsávos, kopasz békétlenek, sípokkal, szócsővel. Aztán még ott este egy külvárosi kocsmában csináltunk még egy koncertet. Ott aludtunk Szegeden és ma délután értem haza. Aztán aludtam egy kicsit.

Inkább írnaÉn is inkább csak írnék, mint te. Irigyellek érte. Most így vagyok vele.

Ujj Zsuzsi ma énekel. Tán hamisan, de kit érdekel. Fekete tányér fönn a falon, mint magányos kacsa nyugodt tavon.

– Kétszer is luftot rúgtam szerdán.
– Nem vagyok nagyon büszke. Elvesztettem a fogadást. Két luft, az azt jelenti, hogy kétszer mellé, egyenesen bele a levegőbe? A labdát sem érintve? És ki az a Maradóna? Valami nagycsöcsű nő? Gondolhattam volna, hogy valami büdös kurva miatt veszítitek el a mérkőzést.

Az isteni DiegoAmúgy szeretem a focit, és tudtam, hogy egy „nagypályás” focistáról van szó. A nagycsöcsűt poénnak szántam, de úgy tűnik, nem jött be. Most is foci van a tv-ben.

Úgy látom, az olaszok győztek.

Azt mondja, hízott. Pocakja van. Kezeit ráteszi, hogy biztosan igazat beszél-e. Kicsi, vézna, „hemüveges” nő. Növényeket ápol a lakásán és barátokat. Hozzájuk házhoz is kijár, ha épp úgy hozza a helyzet. Hajnalig is elbeszélget aktuális betegével, még ha másnap munkasorba is kell állnia. Szerelmi szívbántalmakban a legjobb. Ez a dolog nála olyan, mint az oxigén. Mint jó alkoholistának a pálinka. Issza, issza, csak issza, pedig tudja, hogy nem tesz jót napi literje. Zsuzsi kénytelen agyongyötörni azt, aki nem szereti igazán, mert ő ellenben nagyon szeret. Tiszta játékot játszik. Rémisztően és halálosan. Amikor nagyon megy neki a játék, nincsen magánál. Annyira benne van. Ha csalnak a játékban, dühöngeni kezd, és kést ragad. Ilyenkor gyerekek jönnek tortával és énekelve kérik, vágja fel nekik a tortát. Aztán hagynak a tálcán egy szelettel és kifutnak [a]http://www.c3.hu/~ligal/template.htm[text]a Liget [/a] kapuin.

Zsuzsi tortát majszol és a kiállítást nézi. Fotókat Milan Knízak Fluggefühl című sorozatából. Nem fog padlót. [a]http://www.artportal.hu/lexikon/muveszek/varnagy_tibor[text]Várnagy Tibor[/a] kilép az egyik sarokból és kér egy falatot. Lapos üvegért nyúl és homlokán ráncokat húz. Zsuzsi leöblíti a morzsákat, vicsorog az italtól és meghallja Bonifác nyávogását szemközt az utcán. Bonifác az ablakon kiugró „N” betű után vetette magát, nehogy Mariska ne tudja leírni, hogy „Nem basztam még ilyet.”, mikor az „N” huszadjára is kiugrik a helyéről. Zsuzsi kimegy a kandúrhoz, de az harap és karmol. Aztán a macska, szájában az elkószált „N”-el, visszafújva még Zsuzsira, elfut a Züllői út felé.

A [a]http://www.bemmozi.hu/[text]Bem moziban [/a] ül. Metaxás gyömbért kér [a]http://www.kancso.hu/images/zsuzsi/pages/nandor_jpg.htm[text]Nánditól,[/a] legkedvesebb kocsmárosától és rágyújt egy mentolos cigire. Lábával üti a ritmust és dúdolja a dallamot [a]http://www.kancso.hu/vig%20mihaly%20ciganydalok.htm[text]Víg Mihály[/a] után, akit az este hallgatott [a]http://athesam.godorklub.hu/.[text]az „Athe Sam!”-on énekelni[/a] Víg oldalán Másik János harmonikázott. Kaori, Másik előtt nem messze állva, tapsolt és fütyült a számok között. „Eljött megnézni a szerelmét”, mondta odahajolva fülemhez és cigarettafoltos ujjaival [a]http://www.szevermed.hu/fogalomtar/[text] flexiós és extenziós[/a] mozdulatokat téve, intett felé. Kaori visszaintett – majd koncert után beszélnek.

Kaori visszaintZsuzsi a két, játékban maradt pókerezőt nézi. Nándi már az elején kiesett, így korábban hazaengedhette a pincérlányt. Odaül Zsuzsihoz és beszélgetnek. Zsuzsi rekedt és fáradt. Attól fél, hogy főnöke kirúgja. „Csak a pénz miatt csinálom. Látszerészkedni sokkal jobb volt. Az egykori Népköztársaság út 32. alatt volt a munkahelyem. Szerettek a vevők is.” Nándi felsóhajt, ásít a fáradtságtól, elfelejti szája elé tenni kezét. Hosszú nap volt mindkettőjüknek. Némán bambulnak maguk elé. Zsuzsi Nándi óráján próbálja kiszámolni, mennyit aludhat, mielőtt munkába megy. „Jaj nekem.”, és leveszi szemüvegét, hogy kidörzsölje szeméből az álmosságot. Nándi Zsuzsi karikagyűrűjét bámulja. Nem házas. Akkor meg mért hordja? De nem kérdez rá. Nem akar sebeket felszakítani. Zsuzsi mégis meghallja, mire gondol Nándi. „Gyűrűt azér' hordok, mer' szelíd galamb vagyok. Valaki vagy meggyűrűzött, vagy meggyűrűzni fog. Üzeneteket hozok és viszek. A szerelmem, a gyönyörűséges, vagy meghalt, vagy meg sem született. Talán egyszer életbe találom. Amúgy [a]http://www.kfki.hu/fszemle/archivum/fsz9709/vgribov.html[text]Vologya[/a] menyasszonya vagyok, és árva. Ő is egyedül halt meg. Nem várok a feltámadásra.” És észreveszi azt is, hogy másra gondoltam. Mondja is: „Az én Vologyám nem Gribov, bár ő is nagyon jó pasi. Az enyém [a]http://hu.wikipedia.org/wiki/Vlagyimir_Vlagyimirovics_Majakovszkij[text]Vlagyimir Majakovszkij[/a], legalább is kislánykoromban – 12-13 évesen – ezt találtam ki magamnak, hogy Majakovszkij menyasszonya vagyok. Akkor is hordtam karikagyűrűt, a Mamámét, amit aztán szépen el is úsztattam a Balatonban. De szívesen lettem volna [a]http://vlagyimirviszockij.lap.hu/[text]Vlagyimir Viszockij[/a] menyasszonya is. Tehát a Vologyák nálam első helyen vannak. [a]http://www.romnet.hu/hirek/hir0504181.html[text]Balogh Attila[/a] barátom, nem olyan régen kérdezte tőlem, hogy: “Zsuzsikám, te is Jézus menyasszonya vagy?” Nyilván cikizni, vagy bántani akart. Aztán megmondtam neki a tutit, hogy én sajnos Majakovszkij menyasszonya vagyok. Ezen aztán annyira meglepődött, hogy el is felejtette, hogy bántani akar. Jézus menyasszonya az amúgy egy [a]http://hu.wikipedia.org/wiki/Hajn%C3%B3czy_P%C3%A9ter[text]Hajnóczy Péter[/a] kisregény címe. Karikagyűrűt babonából hordok. Anyukám az elmúlt 15-20 évben sokat volt kórházban. Ilyenkor nekem szokta adni a gyűrűjét, óráját, nyakláncát. A gyűrűt én akkor mindig az ujjamra húztam, és akkor is gondoltam rá, amikor nem lehettem mellette. Aztán hozzászoktam. Az övét visszaadtam neki – az a gyűrű a nagyanyámé volt – én pedig előkotortam a sajátomat az íróasztalfiókból, és most már legalább 15 éve hordom. Az a rögeszmém, ha leveszem az ujjamról, a Maminak valami baja esik. A párját az első férjem – egykori édesem – mostani felesége viseli. Neve: Erzsike.” És észreveszi, hogy Nándi ülve elaludt, de nem bántja, összeszedi cókmókját és halkan elindul.

Zsuzsi hazafelé lépked. Az ABC előtt meglát egy hajléktalan párt. Odamegy hozzájuk, bocsánatot kér és megkérdezi, hogy elfogadnak-e egy szendvicset. Még [a]http://www.szoda.com/[text]a Szódában[/a] kapta, nem vette meg senki és nem akarta kidobni a pultoslány. „Sajnos csak egy van”, mentegetőzik, mikor odaadja és amott meglátja, hogy az első négyes-hatos elcsilingel az erkélye alatt. „Na, bazmeg.”

Feketén fehéren„Én a te helyedben még javítgatnék az írásodon. Nem feltétlenül írni kéne hozzá, hanem javítgatni. Lehetnél egy kicsikét igényesebb, türelmesebb magadhoz. De, a te dolgod, és az is marad. Bármikor hozzányúlhatsz, vagy változtathatsz rajta” – ásítja, még mielőtt elalszik, félve, főnöke kirúgja majd, ha késik megint.
nyomtat

Szerzők

-- Árvai Ferenc Ödön --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés