bezár
 

irodalom

2015. 07. 04.
Beltengerész
Tolnai Ottó köszöntése a PIM-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tolnai Ottó július 5-én ünnepli 75. születésnapját. Ez az évszám volt az apropó ahhoz a Tolnai-esthez, amelyet a Petőfi Irodalmi Múzeumban rendeztek június végén. Tolnai Ottó a kortárs magyar irodalom egyik legfontosabb alkotója, lexikonírója – és mint a lejjebb olvasható szövegből kiderül: tengerésze. A szöveg szerzője Radics Péter, a Digitális Irodalmi Akadémia vezetője – elhangzott a PIM-ben, 2015. június 26-án.

Tisztelt vendégeink, kedves Tolnai Ottó! Egy gazdag és ereje teljében lévő életmű alkotója előtt tisztelgünk a mai napon. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Digitális Irodalmi Akadémia nevében köszöntjük a 75 éves Tolnai Ottót. Azt a költőt, írót, irodalomszervezőt, fontos képzőművészeti munkák létrehozóját, aki nélkül a vajdasági és (a sorrend most igazán lényegtelen) anyaországi irodalom elmúlt majdnem fél évszázada máshogy nézne ki, mint ahogy ma kinéz.

Ha egyetlen motívumot emelnénk ki, amivel Tolnai gazdagította irodalmunkat, az a tengerélmény. Voltaképpen neki köszönhetjük, hogy oly sok viszontagság után: van tengerünk. Ha pontosabbak vagyunk: beltengerünk.

A beltenger – olvassuk a Tolnai Világlexikonában – jelentős vízfelületű, lefolyástalan tó, amely nincs összeköttetésben a világtengerekkel. Madárfaunája változatos, főként édesvízi madarak, hattyúk, pelikánok, flamingók népesítik be. Halállományáról viszont, amely feltételezések szerint ugyancsak bőséges: krémhal, paripahal, vajhal, alig van adatunk. Partján magyar gyöngyhalászok laknak, akik különösen sok Mozartot hallgatnak, és feltűnően járatosak az úttörő jugoszláv képzőművészet kérdéseiben.

Ugyanebből a szócikkből kitűnik, hogy a tengermelléki lakosság egy elhagyott délvidéki moziépület gyermekkori álmából áramlott elő. Tolnai Ottó írásművészete is ebből a napsütötte, álmokkal teleszőtt egykori filmszínházból.. majdnem azt mondtam, érkezett valahova. Holott nem érkezett sehova, mindig is ott maradt a régi utcában, álmainak, gyerekkorának idején és helyszínén. Azt írta meg, zsúfolta tele színekkel, főleg a sokféle kékkel, aztán furcsa, létező vagy nem létező karakterekkel, és ott húzta meg a horizontot is. Ez az ő beltengere. Melynek anyaga (írja a Tolnai Világlexikon) egyre sűrűbb, egyre intenzívebb; miközben egyre világosabb és tisztább. Alighanem iható is, bár csak madarak és lovak járnak a partra.

Feltűnő, hogy gazdálkodási kérdésekben a DIA tagjai közül  két szerző irányadó: Tolnai Ottó és Oravecz Imre. Sok a formai hasonlóság is közöttük, egyidősek, lényegében így-úgy kívülállók, pimaszul jól bánnak a nyelvvel, teremtő, sűrítő szellemek, készen született, félelmetesen nagy költők, és rajtuk kívül hirtelen nem jut más eszembe, aki hitelesebben le tudná írni a szót: tenger.

Melyről tudni kell még, és ebben ugyancsak a 75 esztendeje létező Világlexikon iránymutató: hogy a tengerszint feletti magasságot a Monarchia lakosai az azúrkék Adriához viszonyítják.

Sok boldogságot, képzelőerőt és alkotóvágyat kívánunk az ünnepeltnek!

Radics Péter

Tolnai Ottó

Fotók: Gál Csaba (PIM)

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés