bezár
 

irodalom

2016. 06. 06.
Az Országos Széchenyi Könyvtár a Könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Országos Széchenyi Könyvtár a Könyvfesztiválon Az Országos Széchenyi Könyvtár könyvheti kiadványai

Az Országos Széchényi Könyvtár idén is részt vesz az Ünnepi Könyvhéten, mely 87. alkalommal kerül megrendezésre az alapító, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szervezésében, 2016. június 9–12-én.

Sokak számára mindmáig kevéssé ismeretes, hogy a Magyar Nemzeti Könyvtár kiterjedt könyvtári, múzeumi és kutatóhelyi szolgáltatásai mellett, mint könyvkiadó is jelen van a hazai piacon. Évente átlagosan 25-30 rangos kiadványt jelentet meg társadalomtudományi szakkönyvtári feladataira és egyedülállóan gazdag hungarika gyűjteményeire építve. Önmagával, vagy hazai és nemzetközi társkiadókkal együttműködve, kiadványaink a művelődés- és könyvtörténeti szakkönyvektől a hézagpótló bibliográfiákig, értékes hasonmásoktól a díszalbumokig, tanulmánykötetek sorozatától a kiállítási katalógusokig terjedően színes palettát tárnak olvasóink, kutatóink elé.

Jövőbeli rendezvényeink népszerűsítése valamint könyvtári szolgáltatásaink bemutatása mellett tehát új és régi kiadványaink kedvezményes megvásárlási akcióival várjuk az Ünnepi Könyvhétre látogatókat.

Könyvhétre megjelenő legújabb kiadványaink:

– Az OSZK és a Gondolat Kiadó közös kiadásában 2010 óta megjelenő Bibliotheca Scientiae et Artis sorozatunk legújabb tanulmánykötete, a Hatalmi diskurzusok. A hatalom reprezentációi a tudományokban és a művészetekben (szerk. Bíró Csilla, Visy Beatrix) címmel.

– Az OSZK és a Kossuth Kiadó közös kiadásában megjelenő Vasné Tóth Kornélia Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek című kötete.

 

Hatalmi diskurzusok

A hatalom reprezentációi a tudományokban és a művészetekben

 

A Bibliotheca Scientiae et Artis az Országos Széchényi Könyvtár által évente rendezett Tudományos Ülésszak elhangzott előadásainak válogatott, szerkesztett anyagát adja közre. A Nemzeti Könyvtár, gazdag gyűjteményeinek tudományos igényű feltárásával, munkatársai kutatói tevékenységével és az egyetemi, illetve akadémiai szféra intézményeivel való együttműködésben, tudományos műhelyként kívánja megmutatni magát. Az írott nemzeti emlékezet egyik legfontosabb őrző bástyájaként a nemzeti intézmény saját évszázados értékeire és új kincseire, valamint azok feltárásának szükségszerűségére éppúgy hangsúlyt fektet, mint a korszerűség tudományközi kihívásaira. A tanulmányok szerzői a nemzeti könyvtár kutatói, mellettük neves vendégelőadók, egyetemi tanárok, akadémikusok, saját szakterületeiken, változatos tematikákban összegzik kutatási eredményeiket. A vizsgálódásokban kitüntetett helyen szerepelnek azok a tematikák, melyek közvetve vagy közvetlenül a nemzeti könyvtárnak saját unikális darabjaira, gazdag kézirat- és hanganyagára, vagy magukra az egyes gyűjteményekre, hagyatékokra összpontosítanak. A sorozat méltó folytatója s új őrzője kíván lenni az egykori OSZK-évkönyvek szellemi értékeinek, szándéka szerint a tudományok és művészetek új tárát, szellemi tékáját nyújtva évről évre.

 

Fülszöveg:

– Ugyan mi is lenne az – kérdezte Hierón –, amit jobban tudhatnék nálad, aki oly bölcs vagy?

– Senki elott sem titok, hogy egyszeru magánembernek születtél – válaszolta erre Szimónidész –, most pedig türannosz vagy. Így aztán, mivel mind a két életformát megtapasztaltad, nyilván te jobban látod, miben is különbözik az átlagpolgár élete a türannoszétól az emberi gyönyöröket és fájdalmakat illetoen.” (Xenophón, Hierón avagy a zsarnokságról)

 

Kötetünk az emberi történelem örök témáit, a hatalom művészetekben való tükröződését, legitimációját, a hatalom és az elit, illetve a hatalom és az egyén viszonyát kutatja három, időrendben lineárisan felépülő egységében, a Kr. u. 5. századtól kezdve egészen a jelenkorig. A kötet tanulmányai sok esetben feltáratlan vagy érintőlegesen ismert források felhasználásával, a történettudomány, a politológia, a filozófia, az irodalomtudomány, a színháztörténet vagy a művelődéstörténet felől közelítenek témáikhoz. Bár az írások különböző tudományterületekről kerültek ki, szembetűnő, hogy az egymásra reflektáló témák, újra és újra felbukkanva, mennyire sűrű hálózatot rajzolnak ki közöttük, miközben a laudációk, dicsőítő művek, színházi előadások, ex librisek és kézírásos possessor-bejegyzések mind-mind a hatalmi (ön)reprezentációt hivatottak szolgálni. 

Milyen stratégiákkal működnek a régi és új zsarnokok, monarchiák, demokráciák és totalitárius államformák; mennyit, mit, hogyan engednek állampolgáraiknak; milyen szereplehetőségeik voltak és vannak az értelmiségieknek a hatalom közvetlen környezetében; az irodalmi művek fiktív világa milyen képet ad az egyén és hatalom, vagy a periféria és hatalom viszonyáról, s ez mi módon áll kapcsolatban a valósággal? Kötetünk írásai ezeket a kérdéseket feszegetik.

Hatalmi diskurzusok

Kiadja az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat Kiadó

Szerkesztette: Bíró Csilla és Visy Beatrix

(Bibliotheca Scientiae & Artis 8.)

ISBN 978 963 200 655 0

A kiadvány ára: 3 900,- Ft.

Megrendelhető a Kiadványtárban a kiadvanytar@oszk.hu email-címen és megvásárolható a könyvtár főbejárati Ajándékboltjában.

 

Ex libris és képkultúra

Modern magyar ex librisek

 

Fülszöveg:

Az ex libris magyarul könyvjegy eredeti funkciójában a könyv tulajdonosát megjelölő, gyakra művészi kivitelű, kisméretű grafika, melyet rendszerint a könyv táblájának belső oldalára ragasztottak. Mára inkább már önálló gyűjtés tárgyává vált. 

Kötetünk ezekből a kisgrafikákból ad bőséges válogatást az olvasóknak. A gazdagon illusztrált kötet szerzője Vasné dr. Tóth Kornélia, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos kutatója, aki a legkülönbözőbb tematikájú 20–21. századi magyar ex libriseket mutatja be.

Ex libris és képkultúra

Kiadja az Országos Széchényi Könyvtár és a Kossuth Kiadó

Szerkesztette, a képeket válogatta, a szövegeket írta: Vasné Tóth Kornélia

ISBN 978 963 098 443 0

A kiadvány ára: 7 990,- Ft.

Megrendelhető a Kiadványtárban a kiadvanytar@oszk.hu email-címen és megvásárolható a könyvtár főbejárati Ajándékboltjában.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés