bezár
 

irodalom

2016. 06. 07.
Könyvhét: 1000 szerző dedikál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Országszerte több mint 80 településen rendezik meg június 9. és 13. között a 87. Ünnepi Könyvhetet és 15. Gyermekkönyvnapokat, amelynek központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren több mint ezer szerző dedikálása várja az olvasóközönséget - mondta el Keresztury Tibor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója kedden Budapesten.

Az Ünnepi Könyvhét a maga nemében páratlan esemény Európában, valódi hungarikum, hiszen több mint nyolc évtizedes múltra tekint vissza, és az ország minden jelentős településén egy időben rendezik meg - hangsúlyozta Keresztury Tibor.

Hozzáfűzte: a Vörösmarty téren idén is több mint 200 kiadó képviselteti magát, az alkalomra megjelenő újdonságokat felvonultató könyvheti listán pedig 90 kiadó - 76 magyarországi és 14 határon túli - 323 friss kiadványa szerepel. A lista legolcsóbb könyve idén 800 forint, míg legdrágább tétele mintegy 12000 forint, aki az összes újdonságot szeretné megvásárolni, több mint 970 ezer forintot kell fizetnie.

A sajtótájékoztatón Tarján Tamás irodalomtörténész a könyvhét újdonságairól szólva úgy fogalmazott: egy-két terület kivételével, az idei könyvtermés kiemelkedően nívós, jelentős anyagot sorakoztat fel.      

A költészetet "tapasztalt rókák" és eddig kevésbé ismert, ám a "mélyvízbe dobáskor jól bevált" fiatal alkotók képviselik - hangsúlyozta Tarján Tamás, aki szerint ha semmi más nem jelent volna meg, csak Térey János gyűjteményes verseskönyve, már akkor is ünnep lenne az idei könyvhét. Szintén a lírai kínálat alapvető darabjának nevezte Tóth Krisztina Világadapter című új kötetét.    

Több mint két évtized után ismét virágzik Magyarországon a próza dokumentáló, naplózó formája; számos feljegyzéseket, naplókat, fiktív életrajzokat tartalmazó kiadvány jelent meg a könyvhétre. Szintén meghökkentően sok az igényes történelmi lektűr, ugyanakkor a valódi történelmi regény műfaját egyetlen kötet, Darvasi László Taligás című könyve képviseli - emelte ki az irodalomtörténész, aki megjegyezte azt is: idén nagyon gyenge a "humorkínálat", kevés a dráma, ugyanakkor sosem látott erősségű szerepet kap az idei prózatermésben a szexualitás, a pornográfia.    

Külön kiemelte a kínálatból Sándor Erzsi Anyavalya című kötetét, amely a szintén új kötettel jelentkező Esterházy Péterhez méltó kíméletlen őszinteség hangján szólal meg. Méltatta a saját nélkülözhetetlenségüket ismét bizonyító kis kiadókat, köztük a könyvhét alapításában hatalmas szerepet játszó Supka Géza egy teljesen elfeledett írását közreadó Nap Kiadó munkáját, de kiemelte a több kultúrtörténeti érdekességet megjelentető Kortárs és Corvina kiadókat is.    

Tarján Tamás arról is beszélt, hogy bár gazdag az ismeretterjesztő könyvek kínálata, gyakorlatilag nincs az 1956-os forradalomra reflektáló könyv, a történeti jellegű munkák között továbbra is a második világháború és a holokauszt témaköre dominál.   

 A gyerekkönyvek közül egyéb kiadványok mellett kiemelte Kollár Árpád Csimota Kiadónál megjelenő új kötetét, amely véleménye szerint "egyben abszolút felnőttkönyv" is. Mint fogalmazott, megfigyelhető a tendencia, hogy sok gyerekeknek -, valamint felnőtteknek írt könyv célközönsége felcserélhető egymással.    

Tarján Tamás összefoglalójában elmondta azt is, az idei listán talán túl sok a már kissé elfeledett, először évtizedekkel ezelőtt, most pedig újra kiadott könyv, egyes kiadványok pedig a külcsínt vagy a belső tartalmat tekintve egyszerűen nem felelnek meg a könyvhét magas nívójának.    

A sajtótájékoztatón Kocsis András Sándor, a MKKE elnöke hangsúlyozta: rendkívüli büszkeségre ad okot a magyar irodalom, ugyanakkor a közelmúltban több a könyvkiadók életét megnehezítő döntés született.    

Mint fogalmazott, "teljesen értetlenül" állnak az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kisebb könyvkiadókat sújtó döntése előtt, amelynek értelmében idén nem írtak ki pályázatot a könyvheti részvétel támogatására.    

Szintén súlyos problémának nevezte Kocsis András Sándor, hogy fél éve nem sikerült megegyezésre jutni a kormánnyal az iparűzési adó számításának kérdésében. Az elmúlt időszakban ugyanis több helyi önkormányzat adózási osztálya magas büntetéseket szabott ki azokra a kiadókra, amelyek termékként, és nem szolgáltatásként adóztak kiadványaik után.    

Mivel jelenleg 14 kiadó ellen folyik vizsgálat, és több száz milliós büntetések vannak kilátásban, a MKKE a Kúria állásfoglalását kéri, ha ez is eredménytelen, akkor a strasbourgi bírósághoz fordulnak - mondta el a szervezet elnöke.    

A 87. Ünnepi Könyvhetet és a 15. Gyermekkönyvnapokat a Vörösmarty téren Esterházy Péter nyitja meg június 9-én, míg a vidéki, országos megnyitónak idén Gyula ad otthont.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés