bezár
 

art&design

2013. 07. 16.
Rendhagyó ételmúzeumok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Akik nyári világjárásuk közben már elunták a hagyományos múzeumokat, azok betérhetnek jó pár rendhagyóba: krumplimúzeumtól kezdve gigászi gazdagságú mustártárlaton át heringgalériáig.

 A The Daily Telegraph című brit lap kínálatában első helyen egy húsmúzeumot említ, pontosabban állandó húskonzervtárlatot, amely az Egyesült Államokban, Minnesota állam Austin nevű városában található.

A múzeum vitrinjeiben zömmel disznóhúsból készült konzervek tekinthetők meg történeti sorrendben. A múzeum emléktárgyboltjában egyebek között húskonzerv-tetoválás is kapható, bár csak ideiglenes, matricás változatban.
   
A krumplimúzeumra kíváncsiaknak Idaho államba kell elzarándokolniuk, azon belül Blackfoot városába. Az ajánlás szerint a látogató ott mindent megtudhat a gumóról, még többet is, mint amennyi érdekli. A belépőjegy árában benne van egy zacskó ajándékkrumpli, ezt mindenki távozáskor kapja meg. Az idahói krumplimúzeum európai "rokona" Belgiumban van, Bruges-ben, ez azonban kizárólag sültkrumplira szakosodott. 
   
Aki a krumpli után halra vágyik, annak az izlandi Siglufjörourban a helye. Túl azon, hogy tele van preparált hallal az épület, az érdeklődő kimerítő ismereteket szerezhet arról, hogy mekkora szerepet játszott a hering az ország történelmében. 
   
A tejtermékek sem hiányoznak az étekmúzeumi kínálatból: aki sajttörténeti intézménybe akar menni, annak a hollandiai Almaarban a helye, aki vajtörténetibe vágyik, az az írországi Corkba utazzon.
A savanyúságokat illetően mustármúzeumot ajánl a brit lap.
 

prae.hu

Az Egyesült Államokban, a wisconsini Middletonban van ez az intézmény, amely minden bizonnyal a világon a leggazdagabb kiállítási anyaggal rendelkezik: ötezer mustárféleségre csodálkozhat rá a látogató. A tárlat nemzetközi, ugyanis 60 ország mustártermését mutatja be. 
   
Ugyancsak az Egyesült Államokban, a pennsylvaniai Philadelphiában van a világ legnagyobb pizzamúzeuma. Az intézményben természetesen pizzázó is üzemel.
   
A lap végezetül olajmúzeumot ajánl, nevezetesen olivát. Olaszországba, Imperia településre kell elmennie annak, akit érdekel az olajfák története, nemesítésének technológiája, termésük sajtolásának, feldolgozásának múltbeli technológiája.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A Talált terepen. Művészeti gyakorlatok a Marcel Duchamp-díj 25 évéből című kiállításról
art&design

Bemutatták Győrffy László Poszthumán Stratégiák című könyvét
art&design

Megnyitóbeszéd Nagy Dániel kamarakiállításán

Más művészeti ágakról

Az Élet és irodalom LXIX. évfolyamának 43. számáról
Pintér Béla és Társulatának Kabuki című előadása az Átriumban
farkas d. gergő mama című táncelőadása a Trafó színpadán
Heo Yoon-jeong koreai citeraművész koncertje az Eiffel Műhelyházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés