bezár
 

art&design

2011. 06. 17.
Kortárs művészeti múzeum nyílik Szófiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Végre otthonra talál a kortárs művészet Bulgáriában: világhírű külföldi, valamint bolgár művészek alkotásainak bemutatásával nyílt meg pénteken kritikák közepette az új kortárs múzeum Szófiában.
A sokat vitatott projekt összesen 12 millió euróba (3,2 milliárd forint) került, ami túl magas költség az Európai Unió legszegényebb országában. A pénz elsősorban Norvégia, Izland és Lichtenstein adományaiból gyűlt össze.

Ezért sem véletlen, hogy a múzeum egy modern norvég kiállítás bemutatásával kezdi meg működését.
A SAMCA (Sofia Arsenal Museum of Contemporary Art) egy 1916-ban épült, klasszikus stílusú épületben kapott helyet, amely átépítve modern üveghomlokzatot és külső lépcsőket kapott.

Vezsdi Rasidov bolgár kulturális miniszter és elismert szobrász szívén viselte a projekt sorsát. Mint elmondta, miniszterként legnagyobb céljai közé tartozott a múzeum kialakítása.

A múzeumnak még nincsen saját gyűjteménye, így egyelőre az expresszionista Marc Chagall, a szürrealista Salvador Dalí és a Bulgáriából származó, Németországban a berlini Reichstag 1995-ös befedésével ismertté vált művész, Christo műveit és bolgár művészek alkotásait mutatják be. Utóbbiak között Rasidov több plasztikája is látható lesz.

A belépőjegyekből származó bevételt új kiállási tárgyak vásárlására fordítják.

A múzeumot sok kritika éri egyrészt a saját gyűjtemény hiánya miatt. Építészek egy csoportja ugyanakkor azt is szóvá teszi, hogy a több milliós projekt nyilvános pályáztatás nélkül valósult meg.

A SAMCA egy hatalmas városi park végében, a kultúrpalota és egy ötcsillagos hotel szomszédságában áll, közelükben további múzeumok sorakoznak. A SAMCA teljes kiépítésével valódi múzeumnegyed alakul itt ki. A belvárosi múzeumokkal együtt ez sokat jelenthet Szófia számára a 2019-es Európa Kulturális Fővárosa címéért benyújtott pályázat megítélésekor.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére
Todd Phillips: Joker
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
Isabelle Duthoit improvizációs workshopja a Jazzaj szervezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés