bezár
 

irodalom

2011. 08. 08.
Lyukat beszélünk a hasadba!
Irodalom a Szigeten mindennap!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén a Szigeten mindvégig irodalom. Shakespeare sztorijai, Molyolás során írók mesélik történeteiket, Oidipusz-előadás, versek a Kávészünet előadásában, barokk variációk, Akkezdet Phiai, Holdvilág Kamaraszínház, Ovibrader, vásári komédia és Anagramma-Gyár.
Összefoglaló videóajánló az irodalmi programokról:
<object width="420" height="305"><param name="movie" value="http://www.dragontape.com/players/dragontape.swf?tapeid=3531229&autoplay=0&fullscreen=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.dragontape.com/players/dragontape.swf?tapeid=3531229&autoplay=0&fullscreen=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="420" height="320"></embed></object>


AUGUSZTUS 10. SZERDA

17.00-19.00: W.H. Formáció – Shakespeare szonettjei
Tizennégy Shakespeare-szonett ( + két bónusz szám) huszonegyedik századi feldolgozásban, MC Sena, hazánk legjelentősebb hip-hop dívájának angol nyelvű előadásában. A feldolgozásban keveredik a kortárs improvizatív zene, számos zenetörténeti utalás, a klangfarbe musik, a freejazz, a modern jazz, az abstract hip-hop és a spoken word. A formáció tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői, nevük több rangos hazai együttesben is feltűnik:Dagadu Veronika Sena (ének, szöveg), Márkos Albert (cselló), Gryllus Samu (basszusgitár), G. Szabó Hunor (ütőhangszerek, basszusgitár). A W.H. elnevezés egy monogramot takar: Shakespeare nyomtatásban megjelent szonettjeit ajánlotta Mr W.H.-nak. A titokzatos személy kiléte - akárcsak a szonettek tartalma - a mai napig vita tárgyát képezi.

AUGUSZTUS 11. CSÜTÖRTÖK

17.00-19.00: Molyolás
A storytelling vagy storymothing
népszerű eseményének hazai újrahonosításának kísérlete a Szigeten! Az írók életük egyik meghatározó (vicces-szomorú, különleges stb.) történetét adják elő improvizatív jelleggel, erősen alkalmazkodva a Szigethez, a helyszín hangulatához és a közönséghez. Az előadás kétnyelvű és megismételhetetlen, ráadásul egy jelbeszélő is könnyíti majd a megértést.
A mesélők: Babarczy Eszter, Falcsik Mari, Grecsó Krisztián, Zilahy Péter, Barta András és Triceps (Lantos László).
Zenei átvezetés: Vázsonyi János, szaxofon.
Társszerkesztő: Pál Dániel Levente
A program a Szépírók társaságának a Könyv utóélete című programja támogatásával jön létre.

19.00-21.00: Oidipusz
A Laborat Animae Film és Színházi Társulat előadása. A fiatal, alternatív társulat tagjait érdekli, mond-e nekünk ma valamit ez a klasszikus történet, amelyet i.e. 426-ban mutattak be először. Arra törekedetek, hogy Oidipuszban felismerjék az mebert, és ezáltal jussanak el a transzcendesig.


AUGUSZTUS 12. PÉNTEK

17.00-19.00: Kávészünet
A Kávészünet napjaink legnépszerűbb fiatalos, hattagú versmegzenésítő formációja. Az alapító tagok (Popovics György és Németh Ferenc) már 2005 óta együtt zenélnek, de a közismertség felé vezető út legfontosabb lépcsője a 2010-es Csillag Születikben való szereplés volt. Általános és középiskolákban Trendhagyó Irodalomóra néven programot vezetnek. Céljuk a kultúra, az irodalom és a költészet népszerűsítése.
A 2010-es Pécsi Kaleidoszkóp Versfesztivál különdíjasaként elnyerték a Kultúra Fiatal Nagykövetei titulust.


AUGUSZTUS 13. SZOMBAT

16.00-17.00: Barokk embléma több verzióban – variációs versek és zenék
A Tercina együttes előadása

Téma és variációk, egyszerűség, bonyolultság, letisztultság, fantázia, humor, szenvedély – minden, ami belefér egy témába a barokk zenében, Weöres Sándor verseiben és Vaszilij Kandinszkij képein.

A Tercina együttes tagjai: Kállay Katalin (blockflöte), Vitárius Piroska (hegedű), Győri István (lant, barokk gitár)
Közreműködik: Rusznák András (színművész)

17.00-19.00: Závada Péter és Süveg Márk (Akkezdet Phiai) felolvasó estje
A kétezres évek egyik legmeghatározóbb hazai alternatív, rap- és slampoetry-zenekar csapatának két meghatározó tagja (Saiid és Újonc) most saját verseit olvassa fel, kizárólag a Sziget közönségének!

19.00-20.00: Fekete rúzs és… (versszínház – performance)
A Holdvilág Kamaraszínház előadása

A keret: Faludy György Haláltánc balladája. A témában elhangzó verseket, sanzonokat átszövi a feketehumor, s ha a tisztelt publikum a kabaré stílusjegyeit véli felfedezni, az egyáltalán nem a véletlen műve…

Közreműködik: Farkas Erik, Jeges Krisztián, Koltai Judit, Kókai Andrea, Kókai János
Zongoránál: Varga Zoltán
Szerkesztő-rendező: Kókai János

AUGUSZTUS 14. VASÁRNAP

17.00-19.00: Garaczi László Ovibrader című darabja, a Pillanat Színház előadásában
Az Ovibrader a férfi szexualitás és frusztráció köré fonódó péniszdialógokból építkező különleges hangvételű dráma. A férfi lélek legbelső bugyrai tárulnak elénk e magával ragadó utazás során.
4 virtuóz színészi alakítás fergeteges humorral, némi iróniával, sajátos zenei környezetben a katarzis esélyével teszi kerek egésszé, és maradandó élménnyé az előadást.
Szereplők: Fodor Annamária, Huszár Zsolt, Kolti Helga, Szegezdi Róbert
Zenél: Dobri Dániel, Dramaturg: Lőkös Ildikó, Zeneszerző: Szemenyei János, Rendezőasszisztens: Kalocsai Kristóf, Rendező: Bagó Bertalan

19.00-21.00: Vásári komédia, a Laboratorium Animae Film és Színházi Társulat előadása. Kikiáltással és harsány piaci hangulattal. Célja a bennünk lakozó démonok felszabadítása, gátlástalan emberi létezésünk kigúnyolása úgy, hogy azt mindenki értse és hallja… bármennyire is fájjon ez… az egész. A történet egyszerű. Két szomszédos ház. Az egyik kakaslopással vádolja a másikat. A fenyegetés és a konfliktus a két család között megkezdődik… és okoz sok fejfájást és nevetést – nekünk, a nézőknek.
 

Szereplők: Fazekas Veronika, Ilyés Lénárd, Lukács András, Petrovics Anna; Alexics Rita, Baranyi Virág, Csizmadia Patrícia, Dézsi Darinka, Gábri Nikolett, Hajagos Mihály, Krausz Gábor, Nagy Bianka, Somodi Réka, Szabó Kristóf, Tolnay Klári
Zene: Molnár Berta
Jelmez: Abdullina Adél, Díszlet: Fűrész Zoltán, Technika: Szilvási Ferenc, Rendező: Sardar Tagirovsk




Mindennap:

A sátor előtt, idén is üzemel az Anagramma-Gyár, melyben a kíváncsiskodók nevére egyénre szabott, több nyelvű értelmezések születnek.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés