bezár
 

film

2011. 12. 14.
Elindult a Webse websorozat-portál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Virtuális producerként kívánja támogatni a hazai websorozat-kultúrát a Webse portál, amely december 13-ától kezdődően stílusosan egy websorozattal, több napon át folytatásokban közzétett webes sajtótájékoztatóval mutatkozik be.
A tájékoztató első, tízperces epizódjából megtudhattuk, hogy az Andrew G. Vajna filmszakmai kormánybiztos védnökségével, a Magyar Telekom, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) támogatásával indult kezdeményezés célja a Magyarországon készült websorozatok és kisfilmek, filmes kísérletek összegyűjtése.

A Webse egyfajta „laboratórium“, ahol megmutathatják magukat a szakmabeliek és a pályakezdők is – fejtette ki Horgas Ádám művészeti vezető. Andrew G. Vajna elmondta, a portál főleg  a fiataloknak nagyszerű lehetőség, hogy kevés pénzből is megvalósíthassák filmes ötleteiket. Ehhez segíthet hozzá egy nyolcmillió forintos összdíjazású websorozat- és kisfilmpályázat is. Ascher Tamás, az SZFE rektora azért is lát fantáziát a portálban, mert „felnőtt egy új generáció, ma már mindenkinek lehet egy kamerája pár ezer forintért”, mindenki feltölthet az internetre mozgóképes tartalmakat, és megtalálhatja a maga közönségét.

A „webse” az angol webseries (websorozat) rövidítéséből alkotott szó. A websorozat 5-10 perces részekből áll, kimondottan internetes felhasználásra készült, legalább háromrészes, és összideje minimum 15 perc. Az Egysült Államokból eredő, mindössze néhány éves műfaj egyre népszerűbb, hiszen a szélessávú internetkapcsolat terjedése és a video-streaming technika fejlődése lehetővé tette az ottani független filmeseknek, hogy alacsony költségvetésű sorozataikat az interneten terjesszék. Mára a nagy filmgyártó cégek, televíziós társaságok is felismerték a websorozatokban rejlő lehetőségeket. A műfaj előnye, hogy személyesebb, és a tévéfilmekkel ellentétben a webes sorozatokat nem kötött időben kell megnézni.

A számos szolgáltatást nyújtó portálra (http://webse.tv) regisztráció után bárki feltöltheti websorozatát, előzetesét, werkfilmjét, epizódját. A már elkészült sorozatok és a még készülőfélben levők egyaránt megtekinthetők lesznek a Webse folyamatos tévéadásában. A honlapra látogatók kifejezhetik tetszésüket, vagy akár anyagilag is támogathatják a nekik tetsző produkciót egyetlen kattintás segítségével.

A sajtótájékoztato a Webse portálon ma este hétkor folytatódik!

nyomtat

Szerzők

-- Schalk Endre Kornél --


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés