bezár
 

film

2011. 12. 18.
Webse: mindenki egyért, avagy a Párduc Projekt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Miután megtudtuk, hogy mi is az a Webse, milyen pénzből fognak működni, mit akarnak elérni, és mik a vezérelveik, a Webse vezetői az utolsó online sajtótájékoztató keretében lerántották a leplet első websorozat-tervükről. Ez pedig nem más, mint a Párduc Projekt, az első magyar szuperhős-sorozat.
Horgas Ádám websorozat-készítő korábbi munkamenete szolgáltatta a példát a Párduc Projekt számára: a Webse művészeti vezetője által forgatott websorozat becsült értéke 25 millió forint volt, ám ők mindössze 500 ezer forintból hozták azt tető alá. A stábból ugyanis mindenki ingyen dolgozott, a költséget effektíve csak a kellékek, különböző tartozékok, ruhák képezték. A Párduc Projekt is erre az ideára épül: a színészektől kezdve a zeneszerzőkön át az operatőrig mindenki ingyen járulna hozzá a websorozat sikeréhez, és ha minden jól megy, akkor támogató cégeket is találnának, akik ellátják termékeikkel a sorozatot. Ráadásul a Webse nem adja alább annál, hogy „monstre, Hollywooddal versenyző” websorozatot, illetve mozitrilógiát készítsenek.
 
Ahogy azt a Webse-től már megszoktuk, ez a kezdeményezés is egyedülálló Magyarországon, hiszen – ahogy Andrew Vajna is kifejtette – Magyarországon inkább anti-hősöket szoktak felvonultatni a filmekben, akikkel nem tudunk azonosulni, akiket lenézünk. Mintha nem tudnánk magunkban bízni, sugallja Vajna. A Webse szerint viszont most eljött az ideje, hogy a magyarok is kitalálják, milyen is az a magyar szuperhős, aki példaképként szolgálhatna az amerikai szuperhősöket tömeges mennyiségben fogyasztó fiatalság számára.
 
Mint a szuperhősök születése általában, ez a projekt is titokzatosságba burkolózik, ugyanis a készítők egyelőre nem sokat árultak el terveikből, de ez annak is köszönhető, hogy a Párduc Projekt egyelőre gondolat (bár a sorozat már készülődik a Webse felületén). Ami viszont biztos, hogy a Párduc Projekthez animációs technikával elkészültek „prequelek”, amik a Párduc háttérmitológiáját dolgozzák fel és „PP videoblog” néven futnak.
 
A készítők is elismerik, hogy az alapgondolat idealista, de a színészek szerint vannak az „ingyen munkának” előnyei is: a forgatások például sokkal felszabadultabbak, és csakis azok vesznek részt benne, akiknek szívügye az egész projekt. „Lehet, hogy ez egy nagyon naiv vagy álmodozó gondolatnak tűnik” – vallja be Horgas Ádám. „Egyrészt az, de ha összejön, akkor ez egy csoda. Ha nem jön össze, akkor is talán mintát tud arra adni, hogy milyen ereje lehet egy összefogásnak.” Akárhogy is lesz majd, ők legalább még tudnak nagyot álmodni.

nyomtat

Szerzők

-- Soós Tamás --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés