bezár
 

színház

2012. 12. 18.
Cserhalmi György kilépett az MMA-ból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cserhalmi György Kossuth-díjas színművésznek a stílussal és a hangnemmel volt baja, az utolsó csepp a pohárban pedig az MMA hétvégi botrányos közgyűlése volt, melyen őt levelező taggá választották, ezért rövid úton ki is lépett a Magyar Művészeti Akadémiából.

Szkéné színház

Az atv.hu úgy tudja, menedzsere most intézi a kilépéssel kapcsolatos teendőket. Cserhalmi György az atv.hu-nak azt mondta, a stílussal és a hangnemmel volt a baja, az akadémiai jelölés során még nem voltak aggályai, de Fekete György közelmúltbeli megnyilvánulásai hamar ráébresztették arra, hogy nincs helye ebben a társaságban.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor az MMA szombati gyűlésén megjelent tiltakozó fiatalokat kivezettették a helyszínről ahelyett, hogy hellyel kínálták volna őket és meghallgatták volna az érveiket - nyilatkozta a Kossuth-díjas színművész.

Korábban kilépett Fehér László világhírű képzőművész, lemondtt tagságáról Bukta Imre festőművész, valamint Ekler Dezső építész (akinek a levelét többek kérésére ugyanúgy nem olvasták fel az MMA hétvégi közgyűlésén, ahogy egy tiltakozó, nyolc művész által aláírt levelet). Nem tag már Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotóművész, és lemondott Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, főrendezője is (őt a hírek szerint szombaton úgy választottak meg, hogy nem is kérte felvételét a szervezetbe). A közgyűlést a tagfelvételnél más visszásságok is történtek: többen elhagyták a termet, mert a hírek szerint nem egyenként, hanem "tömbösítve" történt az új tagok felvétele, azaz egy szavazólapon sok név szerepelt.

Mindeközben Fekete György MMA-elnök művészetelméleti tagozatot a szervezetben nem tart szükségesnek létrehozni, de rögtön intézetet alapítana, Ugyancsak szerinte az MMA a Műcsarnokot igazándiból majd visszaadja a művészetnek. Közben a megyei múzeumokról is vágyakozva beszélt, bár sajtótájékoztatón tagadta, hogy az MMA azokat is maga akarná irányítani. (2012. december 11-én este adott interjújában a köztévében leszögezte: "kevés a Vigadónak a kiállítási tere, a Műcsarnok feltétlenül kell, annak a két-hárommillió turistának a meggyőzésére és a magyar művészetnek az értékeiről, és ezért erre a helyszínre szükség lesz, és a helyszínek kiterjednek majd a különböző nagy megyei múzeumokra és kiállítóterekre is. Egy hatalmas akciórendszer része kell, hogy a Műcsarnok legyen, magánfilozófiák kiteljesítése helyett.")



Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
John a Latinovitsban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés